Apie tai paskelbta šalims sutarus surengti viršūnių susitikimą, galintį turėti didžiulės reikšmės tarptautinėms pastangoms taikiai išspręsti Šiaurės Korėjos branduolinės programos problemą.

Viršūnių susitikimo data paskelbta po ketvirtadienį Panmundžomo kaimelyje prie pusiasalį dalijančios smarkiai įtvirtintos Demilitarizuotosios zonos surengtų Šiaurės ir Pietų Korėjų aukšto rango pareigūnų derybų.

Balandžio 4 dieną numatyta surengti dar vieną parengiamąjį susitikimą protokolo, saugumo ir nušvietimo žiniasklaidoje klausimams aptarti, rašoma šalių išplatintame bendrame pareiškime.

Po 1950-1953 metų karo Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderiai derybų buvo susitikę tik dukart – 2000-aisiais ir 2007-aisiais, kai Seule dirbo ankstesnės liberalios pakraipos vyriausybės. Korėjos pusiasalis buvo padalytas 1945 metais.

Seulo susivienijimo ministras Cho Myoung-gyonas, vienas iš trijų Pietų Korėjos derybininkų, prieš ketvirtadienio susitikimą žurnalistams sakė, jog itin svarbu sutarti dėl lyderių diskusijų, kuriose būtų ieškoma būdų, kaip Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti savo branduolinių ginklų.

Kol kas neaišku, ar ketvirtadienio derybose pareigūnai diskutavo branduoliniu klausimu ir kitomis galimomis viršūnių susitikimo darbotvarkės temomis, ir jei taip – kaip toli pažengė tos diskusijos.

Šiaurės Korėjos trijų narių delegacijai vadovauja Ri Son Gwonas. Jis yra už santykius tarp Korėjų atsakingos Pchenjano agentūros vadovas.

Šalys anksčiau šį mėnesį sutarė viršūnių susitikimą surengti pietinėje pasienio kaimelio pusėje. Ketvirtadienio derybose buvo tariamasi dėl susitikimo datos ir kitų klausimų.

Šalys taip pat sutarė surengti atskirus susitikimus ryšių klausimams aptarti, taip pat palaikyti kontaktus darbo grupių lygiu keičiantis dokumentais.

Pietų Korėjos delegacija į susitikimą Panmundžome, surengtą Šiaurės Korėjos pusėje, atvyko griežtai saugomą sieną kirtusi šalia pietinio Padžu miesto.

Sutikdamas Pietų Korėjos pareigūnus Pchenjano kontroliuojamame administraciniame pastate, Ri Son Gwonas sakė, kad pastarosios 80 dienų buvo kupinos „beprecedenčių istorinių įvykių“. Jis turėjo galvoje prieš Pjongčango žiemos olimpines žaidynes atnaujintą dialogą tarp Šiaurės ir Pietų korėjų, taip pa pasiektą susitarimą surengti viršūnių susitikimą.

Šiaurės Korėjos delegacijos vadovas išreiškė viltį, kad pavyks pasiekti rezultatą, patenkinsiantį „valstybės viltis ir lūkesčius“.

Cho Myoung-gyonas savo ruožtu sakė, kad derybininkai parengiamuosiuose susitikimuose turi padaryti viską, kad viršūnių susitikimas būtų sėkmingas, nes „dabartinę situaciją sukūrė Šiaurės ir Pietų Korėjų aukščiausių lyderių sprendimai“.

Ketvirtadienio derybos surengtos po anksčiau šią savaitę įvykusio netikėto Kim Jong Uno susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Tuo susitikimu abi šalys, regis, siekė pagerinti savo pozicijas prieš numatytus Kim Jong Uno susitikimus su Moon Jae-inu ir JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Organizuodama atskiras derybas su Pekinu, Seulu, Vašingtonu ir, galbūt, Maskva bei Tokijumi, Šiaurės Korėja gali turėti tikslą sutrukdyti derybų šalims parengti bendrą poziciją. Suteikdamas svarbų vaidmenį Kinijai – vienintelei įtakingai Šiaurės Korėjos sąjungininkei tarptautinėje arenoje, Pchenjanas taip pat įgyja svertų prieš Pietų Korėją ir Jungtines Valstijas, sako analitikai.

Derybose su Xi Jinpingu Šiaurės Korėjos lyderis tikriausiai kalbėjo apie ekonominį bendradarbiavimą su Kinija ar prašė ne taip griežtai taikyti sankcijas jo šaliai, įvestas už Pchenjano branduolinę ir raketų programas.

Šiaurės Korėja taip pat nori, kad Pekinas priešintųsi griežtesnių sankcijų įvedimui, jei žlugtų jos derybos su Vašingtonu bei Seulu ir šalis vėl imtųsi raketų bandymų.

Kinijos aukšto rango diplomatas, Valstybės tarybos - aukščiausios šalies vykdomosios valdžios institucijos – narys Yang Jiechi antrą dieną vieši Seule. Ten jis atvyko informuoti Pietų Korėjos pareigūnų apie Kim Jong Uno ir Xi Jinpingo derybų rezultatus.

Ketvirtadienį numatytas jo susitikimas su Pietų Korėjos prezidentūros patarėju nacionalinio saugumo klausimais Chung Eui-yongu, o penktadienį – su prezidentu Moon Jae-inu.

Moon Jae-ino atstovas spaudai pažymėjo, kad Seulas sveikina būsimą Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimą. Pasak jo, tai drąsinantis ženklas, liudijantis Kim Jong Uno ryžtą vesti dialogą su Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis, išreikštą per jo vizitą Pekine.

Šiaurės Korėja kol kas dar nėra oficialiai patvirtinusi, kad jos lyderis susitiks su D. Trumpu. Šalies žiniasklaida, nušviesdama Kim Jong Uno ir Xi Jinpingo derybas, nepateikė Šiaurės Korėjos lyderio esą išsakytos pozicijos apie pasirengimą dialogui su Jungtinėmis Valstijomis. Šie jo komentarai buvo cituojami Kinijos žiniasklaidos.

Sunku prognozuoti, ar ar lyderių susitikimas atvers kelią kokiam nors reikšmingam persilaužimui.

Šiaurės Korėja naujų diplomatinių iniciatyvų ėmėsi po virtinės pastaraisiais metais žengtų itin provokacinių žingsnių. Šalis atliko iki šiol galingiausią savo branduolinį bandymą ir paleido trys tarpžemynines balistines raketas, kurios galėtų pasiekti JAV žemyninę dalį. Gali būti, kad pakeitusi taktiką ji bando sumažinti dėl griežtų sankcijų patiriamą spaudimą ir pagerinti savo ekonominę situaciją.

Vašingtonas ir Seulas nurodė, kad Kim Jong Unas anksčiau Pietų Korėjos pasiuntiniams sakė, jog yra pasirengęs derybose su D. Trumpu kalbėtis apie branduolinius ginklus. Visgi Pchenjanas dar nėra oficialiai patvirtinęs, kad toks susitikimas įvyks.

Nemažai analitikų rimtai abejoja, ar Šiaurės Korėja, tiek metų atkakliai vysčiusi savo branduolinių ginklų programą, sutiktų su denuklearizacija ir griežta patikra.

Šiaurės Korėja pastaruosius du dešimtmečius ne kartą kaltinta tuo, jog naudojasi nusiginklavimo derybomis kaip priemone sumažinti spaudimą iš išorės ir gauti labai reikalingą pagalbą ir tuo pat metu toliau vysto savo ginklų programą.

Šiaurės ir Pietų Korėjos sutarė dėl Kim Jong Uno ir Moon Jae-ino susitikimo per anksčiau šį mėnesį įvykusį Seulo pasiuntinių apsilankymą Pchenjane. Tam prielaidas sudarė staigus Pchenjano ir Seulo santykių atšilimas, lydėjęs Pjongčango žiemos olimpines žaidynes. Šiaurės Korėja pasiuntė į olimpiadą šimtus savo pareigūnų, tarp jų Kim Jong Uno seserį, kuri susitiko su Moon Jae-inu ir nuo brolio perdavė žinią apie jo norą surengti dvišalį viršūnių susitikimą.

Vėliau nuvykę į Jungtines Valstijas, Moon Jae-ino pasiuntiniai taip pat aptarė galimybę surengti Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimą. JAV prezidentas jau yra paskelbęs, kad jo ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimas įvyks gegužę.

Prieš numatytą Moon Jae-ino ir Kim Jong Uno susitikimą Šiaurės Korėjoje ateinantį sekmadienį ir antradienį bus surengti popatlikėjų iš Pietų Korėjos pasirodymai.

Maždaug 70 Pietų Korėjos pareigūnų ir techninių darbuotojų ketvirtadienį nuskrido į Pchenjaną parengti įrangos koncertams. Tarp atlikėjų, koncertuosiančių Šiaurės Korėjoje, bus virtinė populiariausių šalies popdainininkų, įskaitant Pchenjane per ankstesnį santykių atšilimo laikotarpį jau koncertavusį Cho Yong-pilą, taip pat merginų grupę „Red Velvet“.