Palei aikštės perimetrą stovi atitvarai, aplink ją patruliuoja policijos pareigūnai. Patekti į aptvertą erdvę galima tik pro specialius praėjimus, skelbia „Interfax“.

Svetainė vse42.ru praneša, kad aikštėje budi ne mažiau kaip 100 policininkų. Prie jos atvaryta ir technikos: sunkvežimiai sulaikytiesiems vežti, autobusai ir panašūs automobiliai.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos padalinio Kemerovo srityje spaudos tarnyba paaiškinti tokias priemones žurnalistams atsisakė.

Tuo tarpu Kemero srities Liaudies deputatų tarybos pirmininkas Aleksejus Sinicinas pareiškė, kad aikštė buvo uždaryta, jog „gedulas nevirstų politine akcija“.

Jis pažymėjo, kad kovo 27 dieną, kai šioje aikštėje vyko mitingas, jame dalyvavo įvairių kategorijų žmonės.

„Ten, žinoma, buvo sielvarto apimtų artimųjų, kurių negalime neužjausti. Tačiau ten buvo ir kitokių asmenų. Atėjo žmonės su kaukėmis ir tie asmenys, kurie pagal komandas skandavo šūkius, kuriuos reikėjo skanduoti, kad minia įsiaudrintų. Asmeniškai mačiau tokius žmones“, – tvirtino A. Sinicinas. Jis pareiškė, esą sudalyvauti šioje akcijoje atvyko ir opozicijos atstovo Aleksejaus Navalno štabas.

Žiniasklaida rašo, kad šių įvykių fone valdžia netikėtai priėmė sprendimą papildomai sutvarkyti aikštę – ją nuspręsta papuošti betoniniais rutuliais.

Internete jau paskelbtas elektroninis konkursas. Užsakovu įvardijama Kemerovo administracijos Kelių priežiūros ir aplinkos tvarkymo valdyba.

Anot dokumentų, miesto valdžia ketina nupirkti iš viso 65 betono rutulius. Tai bus konstrukcijos iš monolitiško betono. Jų skersmuo sieks 60 cm, o svoris – ne daugiau kaip 750 kg. Savivaldybė taip pat ketina pirkti devynis 60 cm aukščio ir 90 cm skersmens vazonus.

Pradinė pirkinių kaina – 2 mln. rublių (28 tūkst. eurų). Šių architektūros elementų gamybos ir montavimo darbus rangovas turi atlikti iki šių metų birželio 10 dienos.

Naujienų apie šiuos rutulius komentarai rodo, kad tokie miesto valdžios planai gyventojams sukėlė nuostabą.

V. Putinas perspėjo „nesėti nepasitikėjimo“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad internete pasirodė išgalvotų istorijų apie gaisrą Kemerovo prekybos ir pramogų centre iš užsienio šalių, ir paragino „nesėti nepasitikėjimo“.

Sekmadienį per gaisrą šiame Sibiro mieste žuvo 64 žmonės, dauguma jų buvo vaikai.

Artimųjų po gaisro nerandantiems žmonėms pradėjus intensyvią jų paiešką, pasklido gandai, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius gali būti didesnis, nei oficialius, nurodytas pareigūnų.

„Deja, mes matome, kad socialiniuose tinkluose, taip pat ir iš užsienio, skelbiamos išgalvotos istorijos, kuriomis norima pasėti paniką bei nepasitikėjimą ir supriešinti žmones vienus su kitais“, - sakė V. Putinas tyrimų komiteto pirmininkui Aleksandrui Bastrykinui.

„Mes tikrai negalime to leisti jokiomis aplinkybėmis“, - pridūrė Rusijos vadovas, kurio žodžius cituoja valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Rusija anksčiau trečiadienį paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl neapykantos kurstymo po to, kai nežinomas ukrainietis, pasivadinęs Nikita Kuvikovu, „YouTube“ platformoje paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose teigiama, kad per gaisrą žuvo 300 žmonių.

V. Putinas liepė A. Bastykinui patikrinti „visas versijas“ ir sakė, kad dar daug klausimų lieka neatsakytų.

Priešgaisrinė apsauga neveikė visą savaitę. Kodėl?“ - klausė V. Putinas. Jis taip pat klausė, kodėl nubuvo įjungtas perspėjimo signalas, kodėl buvo uždarytos durys ir kodėl statybose buvo panaudotos degios medžiagos.

A.Bastrykinas prezidentui sakė, jog tyrėjai tikrina neveikiančią priešgaisrinę signalizaciją ir pareiškimus, jog tai galėjo būti tyčinis padegimas, nors „taip neatrodo“.

Pareigūnas pridūrė, kad padegimo versiją kelia tie, kurie buvo areštuoti dėl vykstančio baudžiamojo tyrimo. Šiuo metu sulaikyti penki asmenys, susiję su kompanija, kuriai priklausė pastatas, pastatą administruojančia kompanija ir priešgaisrinę sistemą prižiūrinčia įstaiga.

Tuo metu A. Bastrykinas kaltino miesto pareigūnus, atlikusius pastato priešgaisrinę patikrą 2016 metais.

„Turime priežasčių manyti, kad tai buvo atlikta ne per daug sąžiningai, švelniai pasakius“, - sakė jis.

Daugiau nei 100 pareigūnų, dalyvaujančių tyrime dėl gaisro priežasčių, taip pat aiškinasi, ar teisėtai buvo pakeista pastato paskirtis iš gamybinės į komercinę.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas kaltina valdžios pareigūnus ieškant atpirkimo ožių. Tokios tragedijos vyksta dėl priešgaisrinės priežiūros kontrolierių papirkinėjimo, sako jis.

„Asmeniškai aš jau pasidariau išvadas. Tuos žmonės prekybos centre „Žiemos vyšnia“ nužudė korupcija. Man tai aišku kaip dieną“, - parašė A. Navalnas savo tinklaraštyje.

Rusijos gyventojai antradienį reiškė pasipiktinimą savo valdžia dėl sekmadienį prekybos centre Kemerovo mieste siautėjusio didžiulio gaisro, kuris nusinešė mažiausiai 64 žmonių, tarp jų 41 vaiko, gyvybes; daugybė jų negalėjo išsigelbėti dėl užrakintų durų.

Rusijos prezidentas V. Putinas į Kemerovo miestą Sibire atskrido praėjus dviem dienoms po tragedijos ir padėjo rožių puokštę prie improvizuoto pliušinių žaislų ir balionų memorialo aukoms prie sudegusio prekybos centro. Tuo tarpu jo reakcija į vieną daugiausiai aukų pareikalavusių gaisrų pastarojo šimtmečio Rusijoje sulaukė kritikos.

Šimtai įpykusių Kemerovo gyventojų antradienio rytą susirinko centrinėje miesto aikštėje; jie reikalavo, kad atsistatydintų veteranas regiono gubernatorius, bei abejojo oficialiai skelbiamos informacijos apie žuvusiųjų skaičių tikrumu.

Tuo tarpu Maskvos Puškino aikštėje antradienio vakarą į palaikymo akciją susirinko apie 2 tūkst. žmonių. Jie sukūrė improvizuotą memorialą, kur nešė gėles, iš žvakučių išdėliojo Kemerovo miesto pavadinimą ir leido į dangų baltus balionus.

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas ir jo žmona padėjo prie to memorialo puokštę raudonų gvazdikų.

Kai kurie protestuotojai sostinėje skandavo šūkius ir reikalavo Kemerovo regiono gubernatoriaus pasitraukimo ir „Rusijos be Putino“.

Protestuotoja 29 metų fotografė Jekaterina Nekrasnova sakė: „Mano draugė Kemerove prarado du vaikus, o jos vyras – intensyviosios priežiūros skyriuje.“

Dėl 64 gyvybių nusinešusio gaisro ji kaltino „aplaidumą ir godumą“.

Dėl gaisro pradėtas baudžiamasis tyrimas, suimti penki asmenys.

Pareigūnai sakė, kad prekybos centre buvo pažeista daug saugumo taisyklių, pavyzdžiui, apsaugininkas, sulaukęs pranešimo apie gaisrą, išjungė įspėjimo sistemą, o darbuotojai nevykdė tinkamų avarinių procedūrų. Be to, nuo kovo 19 dienos prekybos centre „Žiemos vyšnia“ neveikė priešgaisrinė signalizacija.

Temperatūra liepsnojančiame prekybos centre siekė 600 laipsnių Celsijaus, o kai kurie kūnai yra taip smarkiai apdegę, kad jų neįmanoma atpažinti, sakė pareigūnai.

Vienas vaikinas prezidentui sakė, jog jis yra pasipiktinęs, kad tame prekybos centre buvo užrakintos durys. Pasak jo, dėl to patalpos virto „dujų kameromis“.

V. Putinas pažadėjo „skaidrų“ nelaimės tyrimą, bet atsisakė atleisti Amaną Tulejevą, kuris Kemerovo regionui vadovavo pastaruosius 21 metus.

A. Tulejevas atsiprašė V. Putino dėl demonstracijos prie Kemerovo regiono vyriausybės pastato.

Gubernatorius šio protesto organizatorius pavadino tvarkos drumstėjais.