Valdininkas įsitikinęs, kad gubernatorius Amanas Tulejevas labai teisingai pasielgė nepasirodydamas į aikštę susirinkusiai miniai ir į ją nesikreipdamas, praneša newsru.com.

Remiantis agentūros „Interfax“ perduota informacija, A. Tulejevo pavaduotojas teigia, kad akcijoje dalyvavo daugybė „apšildyto“ jaunimo.

„Greta manęs stovėjo keletas visiškai neadekvačiai besielgiančių jaunuolių. Kartkartėmis jie patys nesuprasdavo, ką šaukia, kodėl kelia rankas. O kai nuskambėdavo klausimas, kieno giminės nukentėjo, pakildavo kone pusės tūkstančio žmonių rankos. Juk tai šį tą rodo?“ – svarstė vicegubernatorius.

„Tie, kurie atėjo pareikšti užuojautos, sudarė maždaug 25–30 proc. susirinkusiųjų. Bet žmonių dalyvavo daugiau, todėl peršasi išvada, kad tai buvo kruopščiai suplanuota akcija, kurios tikslas – sugriauti pasitikėjimą visa valdžios struktūra“, – įsitikinęs valdininkas.

„Mano nuomone, gubernatoriaus sprendimas vakar nepasirodyti mitinge, buvo visiškai teisingas“, – pareiškė V. Černovas ir pridūrė, kad A. Tulejevas rengiasi susitikti su žuvusiųjų giminaičiais.

„RIA Novosti“ skelbia esą susitikimai jau vyksta.

Tai nebe pirmas toks ciniškas valdininkų pareiškimas. Antradienį Kemerovo srities vicegubernatorius Sergejus Civiliovas leido sau papriekaištauti vienam visos šeimos per gaisrą prekybos centre netekusiam kemeroviečiui. Tas žmogus – Igoris Vostrikovas, rašo newsru.com.

Sunkios netekties slegiamas vyras kartu su kitais miestelėnais dalyvavo Tarybų aikštėje ekspromtu surengtame mitinge. Kaip rašo Deita.ru, vienu momentu I. Vostrikovui pavyko prasibrauti iki tribūnos, iš kurios kalbėjo S. Civiliovas.

„Žmonės laikomi galvijais“, – sušuko kemerovietis.

Tai išgirdęs, S. Civiliovas jo paklausė: „Ar jūs, jaunuoli, naudodamasis nelaime piarą norite pasidaryti?“

Žiniasklaidos kanalai skelbia, kad reaguodamas į tokį pareigūno įžūlumą I. Vostrikovas suminėjo dėl gaisro patirtas asmenines netektis. „Kieno nelaime? Žuvo visa mano šeima: sesuo Aliona, žmona Jelena ir trys vaikai – septynerių, penkerių ir dvejų metų“, – išrėžė I. Vostrikovas vicegubernatoriui.

Kaip praneša agentūra TASS, jau po akimirkos S. Civiliovas atsiklaupė ant kelių ir paprašė mitingo dalyvių jam atleisti.

„Dar sykį prašau man atleisti tų, kuriuos palietė ši sudėtinga situacija. Klaupiuosi prieš šiuos žmones ant kelių. <...> Juk kiekvienu sunkiu momentu, tada, kai išgyvendavo išties skausmingas akimirkas, žmonės klaupdavosi vieni prieš kitus ir prašydavo atleidimo. <...> Susiklosčius sudėtingoms situacijoms žmonės visada <...> susivienydavo ir kartu spręsdavo visiems rūpimus klausimus. Jie susivienydavo ne tam, kad vieni su kitais kovotų ir konfliktuotų, to tam, kad veiktų išvien, kad pasijusti stipresni“, – kalbėjo valdininkas.

Viceministras: dingusiųjų nėra

Pareigūnai neturi duomenų apie žmones, dingusius per gaisrą prekybos centre Kemerovo mieste, o bendras žuvusiųjų skaičius yra 64, trečiadienį pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų viceministras Vladlenas Aksenovas.

„Dingusiųjų be žinios nėra. Informacijos apie giminaičius, kurie nežino, kur jų artimieji, mes neturime“, – žurnalistams sakė V. Aksenovas.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu patvirtinta 64 prekybos centro „Žiemos vyšnia“ lankytojų žūtis.

Anksčiau trečiadienį aktyvistas Rasimas Jarolijevas pranešė, kad dingusių žmonių ieškančios iniciatyvinės grupės nariai patikrino duomenis ir pakoregavo savo žuvusiųjų ir dingusiųjų sąrašą.

„Patikrinus informaciją sąrašas sutrumpėjo nuo 86 iki 77 žmonių: 25 atpažintų žuvusiųjų, 39 dingusiųjų be žinios ir 13 žmonių, apie kurių dingimą mus informavo gyventojai“, – sakė R. Jarolijevas.

Jis paaiškino, jog sąrašas sutrumpėjo iš dalies dėl to, kad žmonės teikė duomenis apie moteris su jų mergautinėmis pavardėmis.

Antradienį ekspromtu surengtame mitinge Kemerovo Tarybų aikštėje buvo pradėta rinkti gyventojų informacija apie gaisro metu dingusius žmones. Pirmą dieną aktyvistai gavo duomenis apie 85 dingusiuosius.

Maždaug už 3 tūkst. km į rytus nuo Maskvos esančiame Kemerove sekmadienį prekybos ir pramogų centre „Žiemos vyšnia“ siautėjo didžiulis gaisras, nusinešęs 64 žmonių, tarp jų 41 vaiko, gyvybes; daugybė aukų negalėjo išsigelbėti dėl užrakintų durų.

Gaisras kilo viršutiniame aukšte, kur buvo įrengtos kino salės ir buvo daug vaikų. Tyrėjai išsiaiškino, kad prekybos centre visą ankstesnę savaitę neveikė automatinė priešgaisrinė signalizacija, o veikiančios įspėjimo sistemos kilus gaisrui neįjungė centro apsaugininkas.

Visoje Rusijoje kovo 28 dieną paskelbtas gedulas.

Sulaikytųjų versijos

Sulaikyti Kemerovo prekybos centro, kuriame per gaisrą žuvo daugiau nei 60 žmonių, vadovai ir darbuotojai žurnalistams tikino, kad pastatas galėjo būti padegtas, o gaisro signalizacija – tyčia išjungta prieš 15 minučių iki gaisro pradžios.

Antradienį (kovo 27 d.) Kemerovo teismas iki 72 valandų pratęsė prekybos centro „Žiemos vyšnia“ vadovės Nedeždos Sudenok, technikos direktoriaus Georgijaus Soboliovo, taip pat už prekybos centro gaisro signalizacijos priežiūrą atsakingai įmonei vadovaujančio Igorio Polozinenkos ir vieno iš šios įmonės darbuotojų Aleksandro Nikitino sulaikymo terminą, informuoja BBC Rusijos tarnyba.

Klausimą dėl tolesnio sulaikymo termino ilginimo Zavodskojaus rajono teismas atidėjo iki trečiadienio.

Keturiems iš penkių sulaikytųjų pateikti oficialūs kaltinimai.

Trečiadienį Rusijoje paskelbtas nacionalinis gedulas. Taip šalis išreiškia pagarbą Kemerove įvykusios tragedijos aukoms.

Kaip skelbia tyrėjų komitetas, į morgą po gaisro buvo atvežti 59 žuvusiųjų kūnai, tačiau artimųjų pateikti pranešimai byloja apie 67 asmenų dingimą.

Ugnies stulpas virš porolono

Per teismo posėdžio pertrauką, kalbėdama su žiniasklaidos atstovais, „Žiemos vyšnios“ vadovė samprotavo, kad gaisrą galėjo sukelti paaugliai, ne kartą krėtę eibes prekybos centre.

„Jie buvo įvairaus amžiaus, vaikštinėdavo grupelėmis – po septynis ar aštuonis. Ne kartą teko kviesti policiją. Yra ir protokolai“, – N. Sudenok pasakytus žodžius cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Centro vadovė užsiminė, kad viena iš centro darbuotojų, kurios pavardė liko nepaminėta, neva sakė, jog sekmadienį išgirdo pokštelėjimą, o tada pamatė ugnies stulpą, kylantį virš į krūvą sukrauto porolono vaikams skirtame batutų kambaryje.

„Manau, kad tai buvo padegimas“, – žurnalistams pareiškė N. Sudenok.

Ji patikino, kad kino salių durys specialiai nerakinamos.

„Net esame gavę skundų dėl trankymo durimis. Jos niekada nerakinamos. Jose sumontuotos automatinės magnetinės spynos. Galbūt jos buvo sugedę“, – aiškino centro vadovė.

Daugiausia žmonių žuvo viršutiniame prekybos centro aukšte esančiame kino teatre. Dviejose iš trijų salių pagrindinę auditorijos dalį sudarė vaikai. Salių durys buvo užrakintos, todėl iš jų išeiti buvo neįmanoma.

Žuvusiųjų giminaičiai pasakoja, kad ugnies įkalinti moksleiviai skambino tėvams ir artimiesiems, siuntė žinutes su pagalbos prašymais ir atsisveikinimo žodžiais.

Signalizaciją išjungė iš anksto?

Įmonės „Sistemnyj integrator“ vadovas I. Polozinenka teisme žurnalistams pareiškė, kad „15.55 val. – likus maždaug 15 min. iki gaisro pradžios – gaisro signalizacija buvo neautomatiniu būdu išjungta“.

Kas ir kodėl tai padarė, jis sako nežinąs. I. Polozinenkos vadovaujama įmonė yra atsakinga už PC „Žiemos vyšnia“ signalizacijos sistemų priežiūrą. Šiuo metu sulaikytas ne tik įmonės direktorius, bet ir vienas iš darbuotojų.

Kiek anksčiau tyrėjų komitetas išsiaiškino, kad gaisro signalizaciją atjungė vienas iš prekybos centro apsaugininkų.

Įvykus tragedijai priešgaisrinės sirenos nesuveikė, o darbuotojų niekur nesimatė, teigia liudininkai.

Pirmąjį mokyklinių atostogų savaitgalį šiame prekybos ir pramogų centre buvo daug vaikų ir jų tėvų. Gaisras siautė visą naktį.

Radijas „Echo Moskvy“ pirmadienį citavo liudininkus, sakiusius, kad priešgaisrinė sirena neįsijungė ir kad darbuotojai neorganizavo evakuacijos.

Ana Zarečneva, kuri viršutiniame aukšte su vyru ir sūnumi žiūrėjo filmą, kai kilo gaisras, sakė, kad apie gaisrą sužinojo tik tada, kai į kino salę šaukdamas įbėgo kažkoks vyras.

„Priešgaisrinės sirenos negirdėjome, jie net neįjungė šviesos ... Tas filmas galėjo būti mums paskutinis, tik dabar tą suvokiau“, – pasakojo moteris.

Pasak A. Zarečnevos, jos vyras liko viršuje padėti organizuoti evakuaciją, nes prekybos centro darbuotojų ir apsaugininkų niekur nesimatė.

Tarp sulaikytųjų – apsaugos paslaugas teikiančios privačios įmonės „Centr zaščity“ darbuotojas Sergejus Antiušinas. Būtent jis, tyrėjų spėjimu, ir išjungė signalizaciją.

Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, S. Antiušinas yra sakęs, kad signalizacija dažnai suveikdavo be jokios priežasties ir tai atsibodo jo vadovams.

Sulaikytiesiems pateikti kaltinimai pagal straipsnius, numatančius atsakomybę dėl mirties sukėlimo per aplaidumą, priešgaisrinės saugos reikalavimų pažeidimo, lėmusio ne mažiau kaip dviejų asmenų mirtis, taip pat saugos reikalavimų neatitinkančių paslaugų teikimo.