Ankstesnę dieną Vašingtonas paskelbė išsiųsiąs 60 Rusijos diplomatinių darbuotojų, kad pademonstruotų solidarumą su Jungtine Karalyste. J. Mattisas sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino neigimas, kad jo šalis atsakinga už buvusio žvalgybininko Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą pietų Anglijoje negali būti vertinami rimtai.

Pentagono vadovas pridūrė, kad ši ataka atgaivina prisiminimus apie 2014 metais Rusijos surengtą invaziją į Krymą ir šio pusiasalio vėlesnę aneksiją. Tąsyk Maskva pasiuntė ginkluotus karius, vilkėjusius karines uniformas be jokių atpažinimo ženklų.

„Jie imasi dalykų, kurie, jų nuomone, yra paneigiami“, – žurnalistams sakė J. Mattisas.

„Ir tokiu būdu jie stengiasi išardyti Vakarų aljanso, NATO, vienybę – ir imasi panašių dalykų“, – pabrėžė jis.
„Jie nuėmė atpažinimo ženklus nuo karių uniformų ir įžengė į Krymą. Jie sakė nesą niekaip susiję su tuo, kas dedasi su separatistais Rytų Ukrainoje, – tęsė J. Mattisas. – Nesu tikras, kaip jie tai gali rimtu veidu tai sakyti.“

Dauguma Vakarų šalių tvirtai teigė, kad atsakomybė už ataką prieš Skripalius tenka Maskvai, bet Britanijos opozicijos lyderis Jeremy Corbynas reiškė abejones, ar V. Putinas susijęs su šiuo apnuodijimu. Pasak jo, ši cheminė ataka galėjo būti Rusijoje veikiančių „į mafiją panašių grupių“ darbas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo oponentų buvo kaltinamas esąs pernelyg draugiškas V. Putinui ir kritikuojamas, kad praeitą savaitę kalbėdamasis telefonu su Kremliaus vadovu tik pasveikino jį su perrinkimu, bet nesugebėjo nieko pasakyti dėl minėto apnuodijimo.

Vis dėlto 60 Rusijos piliečių išsiuntimas yra didžiausias, kada nors vykdomas Vašingtono nurodymu.

Baltieji rūmai taip pat perspėjo, kad Vašingtono ir Maskvos santykiai gali pagerėti tik tuo atveju, jeigu „įvyks Rusijos vyriausybės elgesio pokytis“.

Pasaulio šalys išsiuntė ar išsiųs 151 rusų diplomatą

Dešimtys pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje iki antradienio vakaro išsiuntė ar buvo priėmusios sprendimus išsiųsti 151 rusų diplomatą.

Tarptautinė bendrija smerkia Rusijos valdžią dėl bandymo nervus paralyžiuojančiomis dujomis nunuodyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininką S. Skripalį ir jo dukrą.

S. Skripalis, atvykęs į Britaniją po 2010 metais įvykusio apsikeitimo šnipais tarp JAV ir Rusijos, tebėra kritinės būklės, kaip ir jo duktė Julija. Jiedu kovo 4-ąją buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro Anglijos pietiniame Solsberio mieste.

Maskva kaltinimus neigia ir žada imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių dėl jos diplomatų išsiuntimo.

Britanija kovo 14 dieną paskelbė, kad išsiunčia 23 rusų diplomatus. Jie jau išvykę iš šalies.

Pirmadienį ir antradienį sprendimus dėl bendrai 35 rusų diplomatų išsiuntimo priėmė 18 Europos Sąjungos narių: Belgija (1), Vengrija (1), Vokietija (4), Nyderlandai (2), Danija (2), Airija (1), Ispanija (2), Italija (2), Latvija (1), Lietuva (3), Lenkija (4), Suomija (1), Prancūzija (4), Kroatija (1), Čekija (3), Švedija (1), Estija (1) ir Rumunija (1).

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį paskelbė, kad bus atšaukta septynių Rusijos atstovų NATO akreditacija ir kad jis taip pat nepritarė dar trijų rusų diplomatų akreditacijai.

60 diplomatų išsiunčia JAV; prezidento administracijos atstovai pridūrė, kad tarp išsiunčiamų diplomatų yra 12 Rusijos atstovų Jungtinėse Tautose, kurie anksčiau turėjo ryšių su Rusijos žvalgyba.

Be to, JAV uždarė Rusijos konsulatą Siatle – pareigūnų turimais duomenimis, rusų diplomatai stebėjo netoliese esančią povandeninių laivų bazę ir korporacijos „Boeing“ padalinį.

Apie 26 rusų diplomatų išsiuntimą paskelbė ir septynios kitos šalys: Australija (2), Albanija (2), Kanada (4), Makedonija (1), Moldova (3), Norvegija (1) ir Ukraina (13).

Išsiųsti su diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybininkus taip pat rengėsi Naujoji Zelandija, tačiau antradienį jos vyriausybė pranešė, kad šalyje nėra nė vieno nedeklaruoto rusų žvalgybininko, todėl nėra ko išsiųsti.

Austrija antradienį paskelbė apie savo neutralumą ir pabrėžė, kad rusų diplomatų neišsiųs.