Pasak Londono „Daily Telegraph“, Vakarai pademonstravo Vladimirui Putinui, kad nesileis įbauginami, o Britanijos premjerė Theresa May pasirodė kaip stipri lyderė, pasiekusi, kad ir „Brexit“ akivaizdoje saugumo klausimais būtina bendradarbiauti.

Daug arba dauguma išsiunčiamų Rusijos diplomatų veikė kaip šnipai, tad Kremlius turėtų pajusti skaudų smūgį savo žvalgybos tinklui, sako analitikai.

Jų nuomone, tokio solidarumo V. Putinas negalėjo tikėtis, Britaniją jis laikė neva silpna ir vis daugiau izoliuota, o Donaldo Trumpo administraciją – be pusiausvyros. Bet jis klydo – Europa ir ne tik ji pademonstravo istorinį solidarumą.

„Manau, kad daugeliui kitų šalių vyriausybių tai, kas įvyko Solsberyje, yra jų nusivylimo tuo, kaip elgiasi Rusija, simbolis. Diplomatų išsiuntimas – bandymas tai paveikti, ištaisyti, pasakyti Rusijai – užteks“, – komentuoja Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Panašūs veiksmai Šaltojo karo metais dabar atrodo menki po to, kai 22 šalys paskelbė išsiunčiančios iš viso 116 įtariamų Rusijos agentų.

Skaudžiausią smūgį sudavė Vašingtonas, kuris išsiunčia 60 diplomatų, uždaro Rusijos konsulatą Sietle, nors maždaug prieš savaitę prezidentas D. Trumpas pasveikino V. Putiną laimėjus vadinamuosius rinkimus, tarėsi dėl susitikimo su juo. Gal tai, kas įvyko Britanijos Solsberyje, prezidentui įtaigiai paaiškino naujas valstybės sekretorius Mike`as Pompeo, buvęs CŽA vadovas.

„Prezidentas D. Trumpas prieš savaitę kiek svyravo, ar palaikyti premjerę Th. May. Manau, kad solidarumas su britų diplomatija susiformavo pastaruoju laiku. Niekas nenori, kad aplink vaikščiotų žmonės, pasirengę naudoti nervus paralyžiuojančias medžiagas užsieniečiams ar mūsų piliečiams mūsų teritorijoje žudyti, tad Rusijai nusiųstas stiprus signalas“, – situaciją aiškina buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Thomas Pickeringas.

„Tai – rimtas atsakas į labai rimtą situaciją, įvykusią Britanijoje, kur nuodytas buvęs Rusijos agentas ir panaudota, kaip teigia Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai, nervus paralyžiuojanti medžiaga. Tie išsiuntimai Jungtinių Valstijų ir Rusijos, Vakarų ir Rusijos santykius smukdo žemyn“, – sako analitikas Matthew Lee.

Romoje dirbančiai Rusijos žurnalistei buvo netikėta, kad Italija, kurios premjeras Paolo Gentilonis ES viršūnių susitikime laikėsi pozicijos, kad reikia geresnių santykių su Rusija, taip pat nutarė išsiųsti du diplomatus.

„Man, kaip žurnalistei, Italijos sprendimas buvo netikėtas. Gal nesu labai įžvalgi, bet iki paskutinio momento tikėjau, kad Italija bus kartu su tomis šalimis, kurios sako, kad konflikto nereikia eskaluoti. Pažiūrėsim, kaip nauja vyriausybė spręs šią situaciją. Prieš sankcijas Rusijai pasisakė ir Šiaurės Lygos lyderis Matteo Salvinis, ir Penkių žvaigždučių judėjimas“, – pabrėžia agentūros ITAR-TASS korespondentė Romoje Vera Šerbakova.

Praėjus trims savaitėms po buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters nuodijimo medžiaga, kuri buvo sukurta Rusijoje, abu jie tebėra komos būklės. Pasak Th. May, jie gali niekada nepasveikti.

Neoficialiais duomenimis, keturias valandas prieš tai, kad S. Skripalis su dukra buvo rasti be sąmonės, buvo išjungta jų telefonų GPS programa, vadinasi, jie galėjo su kažkuo slapta susitikti.