Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ žurnalistas, prie aikštės privažiavo šeši autobusai su Ypatingosios paskirties mobiliojo būrio (OMON), taip pat penki greitosios medicinos pagalbos automobiliai.

Mitinguotojai, užpildę visą centrinę miesto aikštę, reikalauja, kad atsistatydintų Kemerovo srities gubernatorius Amanas Tulejevas. Mitingo dalyviai kaltina jį neveikimu ir informacijos apie gaisrą slėpimu.

Kemerovo gyventojai toliau neša gėles ir žaislus prie sekmadienį gaisro nusiaubto prekybos centro. Virtinė keleivių pervežimo įmonių nemokamai veža žmones prie tragedijos vietos.

Šimtai žmonių protestuoja Sibiro Kemerovo mieste, smerkdami regiono pareigūnus dėl baisios nelaimės prekybos ir pramogų centre bei reikalaudami išsamaus nelaimės tyrimo. Naujausiais duomenimis, per gaisrą Kemerove žuvo 64 žmonės, tarp jų - 41 vaikas, informuoja BBC.

Atsakymų reikalaudami protestuotojai laikė plakatus su užrašais „Pasakykite tiesą“ ir „Korupcija žudo“.

Kai kurie protestuotojai taip pat abejoja dėl oficialiai paskelbto žuvusiųjų skaičiaus ir kaltina institucijas slepiant tikrąjį nelaimės mastą, nes kai kuriuose socialinės žiniasklaidos pranešimuose skelbiama apie daug daugiau aukų.

Vladimiras Putinas

V. Putinas išvyko taip ir nesusitikęs su minia

Antradienį paryčiais nelaimės vietoje taip pat apsilankė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis apžiūrėjo sudegusį prekybos centrą, padėjo gėlių improvizuotame memoriale aukoms atminti, aplankė nukentėjusius ir dalyvavo pasitarime dėl gaisro padarinių likvidavimo ir priežasčių tyrimo.

V. Putinas antradienį pareiškė, kad dėl mažiausiai 64 gyvybių nusinešusio gaisro Vakarų Sibire kaltas „nusikalstamas aplaidumas“, o Kemerovo mieste, šios nelaimės epicentre, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl vangaus valdžios atsako.

Tarp žmonių, žuvusių per sekmadienio gaisrą Kemerovo prekybos ir pramogų centre „Žiemos vyšnia“, yra 41 vaikas. Aukos pastate įstrigo dėl užrakintų durų.

Vladimiras Putinas

Pradėtas tyrimas, areštuoti penki žmonės.

Antradienį V. Putinas atskrido į šį pramoninį miestą, esantį maždaug už 3 000 km į rytus nuo Maskvos, ir aplankė improvizuotą pliušinių žaislų ir balionų memorialą aukoms prie sudegusio prekybos centro, kuriame tuo metu, kai kilo gaisras, buvo labai daug šeimų su vaikais.

Prezidento spaudos tarnybos paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip V. Putinas padeda gėlių ištuštėjusioje aikštėje, saugomoje jo apsaugos pareigūnų.

Putinas sakė, kad jam „norisi raudoti“ dėl aukų skaičiaus. Šis gaisras yra tarp daugiausiai aukų pareikalavusių tokių pastarojo šimtmečio nelaimių Rusijoje.

Tyrėjai sakė, kad žmonės ir dešimtys prekybos centro zoologijos sodo gyvūnų sudegė gyvi arba užduso, nes avariniai išėjimai buvo užrakinti, taip pat ir centro kino teatre, kur vaikai žiūrėjo animacinius filmus.

Mitingas po tragedijos Kemerovo prekybos centre

Tarp žuvusiųjų yra 41 vaikas, antradienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šaltiniu regiono nepaprastųjų situacijų tarnybose.

„Kas čia vyksta? Tai ne ginkluoti karo veiksmai. Tai nėra netikėtas metano prasiveržimas. Žmonės, vaikai atėjo pailsėti“, – aplankęs improvizuotą memorialą pareigūnams sakė V. Putinas.

„Kalbame apie demografiją, bet prarandame tiek daug žmonių. Dėl ko? Dėl kažkokio nusikalstamo aplaidumo, apsileidimo“, – sakė V. Putinas, kurio komentarus citavo Kremlius.

„Kai jie kalba apie aukų skaičių ir žuvusių vaikų skaičių, ... norisi raudoti, o ne verkti“, – kalbėjo V. Putinas.

V. Putinas išvyko iš Kemerovo taip ir nesusitikęs su minia. Sibiro mieste jis lankėsi norėdamas išreikšti pagarbą aukoms, kurių pareikalavo prekybos centre „Žiemos vyšnia“ kilęs grandiozinis gaisras. Per gaisrą žuvo ne mažiau kaip 64 žmonės. Portale VSE42.Ru skelbiama informacija apie tai, kas vyksta mieste, gauta iš Kemerovo A. Leonovo tarptautinio oro uosto.

Informaciją perdavusio šaltinio duomenimis, srities centrą V. Putinas paliko kovo 27 d. maždaug 13.00 val. Kemerovo laiku. Šalies vadovo kortežas pervažiavo kilimo ir tūpimo taku, pro delegacijoms skirtą įvažiavimą. Kur prezidentas išvyko, nepranešama.

Remiantis svetainėje „Flightradar24“ skelbiama informacija, RSD209 numeriu pažymėtas lėktuvas, priklausantis specialiosios paskirtis orlaivių daliniui „Rossija“, atsakingam už aukščiausio rango valstybės pareigūnų pervežimą, iš Kemerovo pakilo 9.36 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku (13.36 val. Kemerovo laiku).

Kemerove tuo tarpu ir toliau vyksta ekspromtu surengtas mitingas, į kurį susirinko gaisre žuvusių miestelėnų, tarp kurių buvo ir vaikų, artimieji. Mitingo dalyviai primygtinai reikalavo, kad pasirodytų prezidentas, tačiau jo kreipimosi taip ir nesulaukė.

Neseniai dar vienai prezidentavimo kadencijai išrinktas V. Putinas nutarė susitikti tik su iniciatyvinės grupės nariais, išreiškusiais nepasitikėjimą prekybos centre įvykusią tragediją tiriančių pareigūnų darbu.

Vienas iš mitingo dalyvių, Pavelu BBC korespondentui prisistatęs kemerovietis, sakė, kad V. Putino pasirodymą miniai būtų palaikęs išties vyrišku poelgiu.

Mitinguotojas aiškina, kad nori žinoti tiesą ir iš vadovų tikisi žmogiškumo.

Kai kurie į mitingą susirinkę žmonės nusiteikę ne taip geranoriškai. Apie jų priešiškumą liudija kartkartėmis pasigirstantys šūksmai, kaip antai „O kurgi karalius? Juk neseniai išrinkome. Tad lai ateina čia ir atsako!“,

„Čia tiesiog gyvi žmonės – ne nupiešti, kaip per rinkimus.“ Mitinguotojai atkreipė dėmesį ir į tai, kad prezidentas nepasivargino paskelbti nacionalinio gedulo.

Dar didesnį susirinkusiųjų pasipiktinimą kėlė tai, kad į juos nesikreipė keletą metų vadovaujančias pareigas užimantis srities gubernatorius Amanas Tulejevas.

„Bent pro langą į žmones pažvelgtų“, – tarstelėjo jaunyva moteris, žiūrėdama į aklinai uždangstytus administracijos pastato langus.

A. Tulejevas jau porą parų nesirodė prie „Žiemos vyšnios“.

Kiek vėliau žiniasklaidos kanalais buvo išplatinta informacija, kad taip elgtis jo neva prašė Nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas Vladimiras Pučkovas, remdamasis tuo, kad A. Tulejevo kortežas gali apsunkinti gelbėjimo operaciją.

Tačiau su V. Putinu A. Tulejevas susitiko. Ir savo požiūrio į tai, kas vyksta priešais srities administracijos pastatą, nuslėpti nesivargino.

„Dabar ten 200 žmonių. Jie nėra žuvusiųjų giminaičiai. Tai tie, kurir paprastai kelia triukšmą“, – paaiškino pareigūnas ir dar atsiprašė kad visa tai (t. y. gaisras) įvyko kaip tik jam pavaldžioje teritorijoje.


Ciniškas atsakymas

Neapdairūs kai kurių valdininkų pareiškimai gali gerokai komplikuoti ir taip gana įtemptą situaciją regione. Pavyzdžiui, Kemerovo srities vicegubernatorius Sergejus Civiliovas leido sau papriekaištauti vienam visos šeimos per gaisrą prekybos centre netekusiam kemeroviečiui. Tas žmogus – Igoris Vostrikovas, rašo newsru.com.

Apie tai asmeninėje „Instagram“ paskyroje informavo radijo stoties „Echo Moskvy“ vyr. redaktorius Aleksejus Venediktovas.

„Vicegubernatorius trijų mažamečių vaikų per gaisrą netekusiam tėvui: „Darotės piarą iš tragedijos“, – parašė jis prie asmeniniame interneto puslapyje paskelbtos nuotraukos su masinio ekspromtu Kemerove surengto mitingo vaizdu.

Tragedija Kemerovo prekybos centre

Sunkios netekties slegiamas vyras kartu su kitais miestelėnais dalyvavo Tarybų aikštėje ekspromtu surengtame mitinge. Kaip rašo Deita.ru, vienu momentu I. Vostrikovui pavyko prasibrauti iki tribūnos, iš kurios kalbėjo S. Civiliovas.

„Žmonės laikomi galvijais“, – sušuko kemerovietis. Tai išgirdęs, S. Civiliovas jo paklausė: „Ar jūs, jaunuoli, naudodamasis nelaime piarą norite pasidaryti?“

Žiniasklaidos kanalai skelbia, kad reaguodamas į tokį pareigūno įžūlumą I. Vostrikovas suminėjo dėl gaisro patirtas asmenines netektis.

„Kieno nelaime? Žuvo visa mano šeima: sesuo Aliona, žmona Jelena ir trys vaikai – septynerių, penkerių ir dvejų metų“, – išrėžė I. Vostrikovas vicegubernatoriui.

Kaip praneša agentūra TASS, jau po akimirkos S. Civiliovas atsiklaupė ant kelių ir paprašė mitingo dalyvių jam atleisti.

„Dar sykį prašau man atleisti tų, kuriuos palietė ši sudėtinga situacija. Klaupiuosi prieš šiuos žmones ant kelių. <...> Juk kiekvienu sunkiu momentu, tada, kai išgyvendavo išties skausmingas akimirkas, žmonės klaupdavosi vieni prieš kitus ir prašydavo atleidimo. <...> Susiklosčius sudėtingoms situacijoms žmonės visada <...> susivienydavo ir kartu spręsdavo visiems rūpimus klausimus. Jie susivienydavo ne tam, kad vieni su kitais kovotų ir konfliktuotų, to tam, kad veiktų išvien, kad pasijusti stipresni“, – kalbėjo valdininkas.

Išvykęs iš Kemerovo V. Putinas pagaliau paskelbė nacionalinį gedulą. Apie tai pranešė „Interfax“.

Gaisras prekybos centrą „Žiemos vyšnia“ nusiaubė kovo 25 dieną. Jis įsiplieskė viršutiniame pastato aukšte, kur įsikūrusios kino salės, todėl sekmadienį ten buvo daug vaikų. Naujausiais duomenimis, nelaimė pareikalavo 64 žmonių, tarp jų 41 vaiko, gyvybių.

Ligoninėse gydomi 13 žmonių, vieno jų, 11-mečio vaiko, būklė vertinama kaip sunki.

Kol kas dar nežinoma tiksli gaisro priežastis, tačiau Rusijos tyrimų komitetas kalbėjo apie „rimtus pažeidimus“ prekybos centre „Winter Cherry“. Pradėtas baudžiamasis tyrimas.

Gaisras kilo sekmadienį apie 17:00 val. vietos laiku. Prasidėjus mokinių atostogoms, tuo metu prekybos ir pramogų centro parduotuvėse, kino teatre ir boulinge buvo daug žmonių.

Kemerovo politikas Antonas Gorelkinas feisbuke rašė, kad „evakuaciniai išėjimai buvo uždaryti, taip paverčiant kompleksą spąstais“, ir teigė, kad „nebuvo jokios organizuotos evakuacijos“.

Trys gedulo dienos

Dėl Kremliaus atsako į šią didžiulę nelaimę buvo keliama tam tikrų klausimų. Kritikai stebėjosi, kodėl Kremlius nepaskelbė nacionalinės gedulo dienos, ir sakė, kad nacionalinės televizijos nepakankamai greitai nutraukė pramogines laidas.

Daug socialinės žiniasklaidos vartotojų abejojo oficialiu žuvusiųjų skaičiumi, bet pareigūnai sakė, kad skaičius galutinis, ir ragino rusus nepasitikėti nepatvirtintais pranešimais.

Susitikęs su vietos gyventojais V. Putinas sakė, kad įvykio vietoje dirba maždaug 100 tyrėjų, ir pažadėjo išsiaiškinti, kas nutiko.

„Jie nagrinės visą grandinę“, – sakė jis.

Rusijos lyderis taip pat aplankė vietos ligoninėje gydomus sužeistuosius, tarp jų – 18-metį Ivaną Zavarziną, per gaisrą iššokusį pro ketvirto aukšto langą.

Jis prezidentui papasakojo, jog „daugelis pirmąsias kelias minutes netikėjo įvykių rimtumu ir manė, kad tai pratybos“, pranešė Kremlius.

Tragedija Kemerovo prekybos centre

V. Putinas taip pat susitiko su trimis vyrais, kurie padėjo evakuoti žmones.

Kemerovo regionas nuo antradienio paskelbė tris gedulo dienas .

Kai kurie maskviečiai planuoja antradienio vakarą sostinės centre dalyvauti aukų pagerbimo akcijoje. Keli Rusijos miestai iš solidarumo su Kemerovu taip pat gedi.

Rusai įpykę

Tūkstančiai įpykusių ir gedinčių rusų antradienį Kemerove prie regiono vyriausybės pastato surengė demonstraciją ir reikalavo nuodugniai ištirti gaisrą prekybos centre.

Mitingas truko kelias valandas, daug kas lipo į sceną kaltinti pareigūnų tikrojo nelaimės masto slėpimu.

V. Putinas su protestuotojais nesusitiko.

Šis ekspromtu surengtas protestas akcentavo gyventojų nusivylimą oficialiu atsaku į tragediją: regiono gubernatorius prie sudegusio prekybos centro neapsilankė, su aukų giminaičiais nesusitiko, o V. Putinas nepaskelbė nacionalinio gedulo.

Gubernatoriaus pavaduotojas Vladimiras Černovas, vienintelis aukščiausio rango pareigūnas, pasirodęs mitinge, gandais pavadino nepatvirtintus pranešimus apie šimtus žuvusių žmonių ir sakė, kad yra pasirengęs atsistatydinti, jei žmonės to nori.

„Atsistatydink, atsistatydink!“ – skandavo jam minia.

Pareigūnai sakė, kad prekybos centre buvo pažeista daug saugumo taisyklių, pavyzdžiui, apsaugininkas, sulaukęs skambučio apie gaisrą, išjungė įspėjimo sistemą.

Rusijos tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas per posėdį Kemerove V. Putinui sakė, kad priešgaisrinė signalizacija prekybos centre „Žiemos vyšnia“ neveikė nuo kovo 19 dienos. Jis taip pat sakė, kad minėtas apsaugininkas buvo sulaikytas, bet pareigūnai vis dar negali pateikti „protingo paaiškinimo“ dėl jo veiksmų.

Liudininkai pasakojo, kad ugnis išplito labai greitai ir daug vaikų liko atskirti nuo savo tėvų.

1969 metais pastatytas pastatas buvo kelis kartus rekonstruotas, anksčiau jame veikė konditerijos fabrikas.

Generalinė prokuratūra paskelbė, kad visuose šalies prekybos centruose su pramogų zonomis bus patikrinta, kaip laikomasi priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Užuojautą dėl tragedijos Kemerove pareiškė popiežius Pranciškus, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, britų ministrė pirmininkė Theresa May, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir JAV Valstybės departamentas.