Tą dieną, kai jį ir jo dukterį Juliją rado be sąmonės Solsberyje, GPS (globali padėties nustatymo sistema) jų mobiliuosiuose telefonuose buvo išjungta maždaug keturioms valandoms, rašo BBC rusų tarnyba.

„Times“ cituoja anksčiau kituose britų laikraščiuose pasirodžiusį spėjimą, kad S. Skripalis su dukterimi galėjo dalyvauti kažkokiame slaptame susitikime.

Skotland Jardo atstovas spaudai nesutiko aptarinėti su „Times“ korespondentu šios informacijos ir pabrėžė, kad negali komentuoti tyrimo eigos.

Šiuo metu žinoma, kad S. Skripalis su dukterimi 9.15 val. lankėsi Solsberio kapinėse, kur palaidota S. Skripalio žmona ir sūnus, 13.15 val. paliko automobilį stovėjimo aikštelėje Solsberyje ir nuėjo į restoraną ir į barą. Juos abu be sąmonės rado ant suoliuko 15.35 val.

Taip pat žinoma, kad mobiliojo ryšio operatoriai pateikė tyrėjams visus tą dieną ir ankstesnėmis dienomis (prieš įvykį) Solsberyje naudotus tūkstančių telefono numerius.

„Times“ nedaro jokių išvadų, remdamasis gauta informacija apie Skripalio ir jo dukters išjungtas GPS funkcijas mobiliuosiuose telefonuose.

Savaitgalį BBC rašė, kad buvęs dvigubas Rusijos agentas S. Skripalis dar prieš apnuodijimą rašė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, klausdamas, ar gali grįžti į gimtinę, atskleidė jo bičiulis.

Buvęs Rusijos žvalgybos pareigūnas, 2010 metais atvykęs į Didžiąją Britaniją šnipų mainų programos metu, gailėjosi tapęs dvigubu agentu ir meldė malonės, kad galėtų aplankyti savo šeimą Rusijoje, BBC sakė Vladimiras Timoškovas.

V. Timoškovas teigia, kad jo draugas, kurį pažinojo nuo mokyklos, S. Skripalis savęs valstybės išdaviku nelaikė, nes buvo davęs priesaiką Sovietų Sąjungai.

„Dauguma žmonių jį niekino. Jo klasės draugai manė, kad jis išdavė Tėvynę“, – sako bičiulis. „2012 metais jis man paskambino. Kalbėjomės gerą pusvalandį. Jis man paskambino iš Londono. Jis visada neigė esąs išdavikas. Sakė, kad parašė V. Putinui, prašydamas malonės ir leidimo aplankyti Rusiją. Jo motina, brolis ir kiti giminaičiai gyvena Rusijoje“, – teigia jis.

Kremlius neigia gavęs iš S. Skripalio laišką.

DELFI primena, kad skandalas dėl apnuodyto S. Skripalio ir jo dukros Julijos įgauna pagreitį. 28 Europos Sąjungos (ES) valstybės narės leido Didžiajai Britanijai iškovoti svarbią diplomatinę pergalę – jos pritarė britų teiginiui, kad dėl vasarį Solsberyje įvykusio buvusio dvigubo Rusijos agento ir dukros apnuodijimo greičiausiai kalta Maskva, pranešė „Financial Times“.

Tuo metu „The Times“ rašo, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir dar 20 ES valstybių ruošiasi išsiųsti Rusijos žvalgybos pareigūnus, veikiančius po diplomatine priedanga. Britų leidinys ES koordinuotus veiksmus vadina beprecedenčiais ir rašo, kad jie prasidės jau pirmadienį. Iš Didžiosios Britanijos jau buvo išsiųsti 23 Rusijos diplomatai.

Rusijos ambasadoriai Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje pirmadienį buvo iškviesti į šių trijų Baltijos šalių užsienio reikalų ministerijas, naujienų agentūrai TASS sakė diplomatiniai šaltiniai.

Rusijos ambasada Rygoje naujienų agentūrai TASS sakė, kad ambasadorius Jevgenijus Lukjanovas iškviestas į užsienio reikalų ministeriją 15:00 val. Rygos laiku. Vėliau J. Lukjanovas kalbės spaudos konferencijoje.

Rusijos ambasadorius Estijoje Aleksandras Petrovas taip pat turi pasirodyti 15:00 val. Talino laiku.

Rusijos ambasados Lietuvoje teigimu, pirmadienį taip pat buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, tačiau TASS nenurodo iškvietimo laiko.