Žuvo mažiausiai penki vaikai. Šiąnakt internete buvo skelbiamos „dingusių“ vaikų nuotraukos, mat tėvai, negalėdami su jais susisiekti, desperatiškai jų ieško.

Per gaisrą prekybos centre „Žiemos vyšnia“ ugnies spąstuose atsidūrė dešimtys žmonių. Daug kas patyrė sužalojimus. Jau anksčiau būta pranešimų, kad pastatas – dabar iškilo rizika, kad jis gali griūti – kelia gaisro pavojų.

Pranešama, kad gaisro metu kai kurie žmonės užsidarė tualete. Jie plyšius tarp durų ir grindų užkišo šlapiais drabužiais ir paskambino gelbėtojams, kurie mėgino juos pasiekti.

Siaubingame vaizdo įraše matyti, kaip vienuolikos metų Sergejus Moskalenka, bandydamas išsigelbėti, iššoka per prekybos centro langą, pro kurį veržiasi juodi dūmai.

Berniukas trenkėsi į stoginę virš įėjimo, tačiau manoma, kad stebuklingai liko gyvas.

Kemerovo prekybos centre nelaimės metu buvo ir dvylikos metų Viktorija Počankina, visų vadinama Vika. Jos likimas kol kas nėra aiškus. Ji kartu su klasės draugais čia žiūrėjo filmą. Kai kine pasirodė ugnis, Vika kalbėjo telefonu su savo teta.

Jos teta Jevgenija pasakoja: „Apie 16.11 val. paskambinau dukterėčiai Vikai. Ji man pasakė: „Viskas dega, durys užblokuotos. Negaliu išeiti, negaliu kvėpuoti“. Pasakiau jai: „Vika, nusivilk drabužius, užsidenk nosį“. Ji atsakė: „Teta, pasakyk visai mano šeimai, kad aš juos myliu. Pasakyk mamytei, kad aš ją myliu“.

Tada ryšys baigėsi. Jevgenija sako: „Ką tik prasidėjo mokyklos atostogos, ten buvo beveik visa jos klasė – apie dešimt vaikų, du ar trys tėvai ir mokytoja. Suaugusieji atvedė vaikus į kiną ir paliko juos žiūrėti filmo. Visi tie suaugusieji liko gyvi“.

Kančios draskoma penkių vaikų motina pasakojo, kad prekybos centre buvo visi jos vaikai. Ji tvirtino nežinanti, kas nutiko jos atžaloms.

Įvykio liudininkai tvirtina, kad gaisro signalizacija nesuveikė.

Pasak ankstesnių pranešimų, vaikai mirė prekybos centre „apsinuodiję dujomis“.

„Gelbėjimo operacijos metu vaikų kambaryje buvo rasti keturių vaikų kūnai“, – sakė Rusijos Tyrimų komiteto, tiriančio sunkius nusikaltimus, atstovai.

Pardavėjui Ivanui kartu su dukra pavyko išsigelbėti iš gaisro. Jis pasakojo: „Su vaikais buvau uždaroje čiuožykloje. Kilo gaisras šalia vaikų geležinkelio, esančio vos už penkių metrų nuo čiuožyklos. Išgirdau bėgančius žmones, paskui pamačiau liepsnas. Suklykiau, „Evakuojamės!“, griebiau savo dukrą, kuri buvo vis dar su pačiūžomis, ir nuskubėjau vienu aukštu žemyn.

Antrame aukšte padėjau jai pasikeisti batus ir tada mes išbėgome į lauką. Kai išlėkėme iš pastato, mačiau, kaip per langą iškrito paauglys. Nebuvo jokio gaisro signalo, jokio automatinio gaisro gesinimo. Durys pirmame aukšte, pro kurias būtų galima išeiti į gatvę, buvo užrakintos“.

Zoologijos sodo direktorius Jevgenijus Videmanas neslėpė manantis, kad visi augintiniai žuvo. „Manau, jie užduso ir mirė, nes aš paskutinis išėjau, – kalbėjo jis. – Zoologijos sode žmonių nebuvo likę. Trečiame aukšte buvo daug dūmų, žmonės panikavo šoninėse laiptinėse. Tiesiog uždariau duris. Fiziškai neįmanoma išgelbėti gyvūnų. Esu veterinaras ir spėju, kad gyvūnai jau užduso nuo dūmų.“

Rusijos televizijos reportažuose matėsi iš statinio, kuriame taip pat veikė pirtis, boulingo klubas ir kino teatras, virstantys tiršti dūmai. Gaisras prekybos centre Kemerove, esančiame maždaug už 3 000 km į rytus nuo Maskvos, įsiplieskė sekmadienio popietę, kai prekybos centre buvo daug žmonių.

Dviejų per gaisrą Kemerovo prekybos centre „Žiemos vyšnia“ žuvusių žmonių kūnai buvo rasti lifto kabinoje, praneša „Telegram“ kanalas „Huebup“.

Leidinys pažymi, kad per gaisrą prekybos centre veikė liftai.

„Žmonės įėjo į liftą, jame įstrigo ir užduso“, – rašoma pranešime.

Saugumo taisyklės kategoriškai draudžia naudotis liftu per gaisrą. Jo metu gali dingti elektra ir lifto kabina įstrigs šachtoje. Išimtis taikoma tik specialiems liftams, turintiems darbo gaisro metu režimą. Jie žymimi ženklu „Liftas gaisro atveju“.

Olga Lilliavieli atvyko prie prekybos centro „Žiemos vyšnia“ iš karto po to, kai vyras jai pranešė, kad žuvo vaikai, skelbia meduza.io.

„Kol degė ugnis, mes šešias valandas stovėjome lauke, niekas nė karto neatėjo, – pasakojo moteris. – Prekybos centrą nuo pusės šešių buvo apsupusi policija.

Policininkai elgėsi labai agresyviai. Mes bėgiojome per gatvę tai pirmyn, tai atgal, kol ta „Vyšnia“ degė, mūsų neleido (artyn), nieko nepaaiškino. Virš pastato tvyrojo dūmų debesys, mūsų vaikai degė, o mes tiesiog stebėjome.“

Moteris vis užeidavo į štabą sužinoti naujienų, tačiau jų nebuvo.

„Štabe visi bruko mums sausainius ir sumuštinius, – tęsė ji. – Mes su vyru bandėme sustabdyti kažkurį iš policininkų, kad paklaustume ko tikėtis, bet jie grubiai mūsų atsikratydavo, jiems buvo nusispjauti. Galiausiai mes su vyru nebeišlaikėme ir ėmė šaukti: „Severdiukai, pasirodyk.“ Nes iš žinių paaiškėjo, kad jis – kažkur mokykloje. Suprantate – sužinojome iš naujienų!!! Jis neišdrįso mums pasirodyti. Pusę dešimt mes su vyru jau stvėrėme policininką už atlapų ir ėmėme šaukti: „Valdžia, pasirodyk mums. Sakyk, kiek vaikų žuvo? Ko mums laukti? Kur gauti informacijos?“

Moteris pažįsta miesto merą ir žino, kad jis turi tris vaikus. Jos, teigimu, todėl ją ypač sukrėtė jo nejautrumas.

Aukų skaičius auga

Vakarų Sibiro mieste Kemerove daugiau kaip 60 žmonių žuvo per didžiulį gaisrą, ankstesnę dieną kilusį gaisrą prekybos ir pramogų centre „Žiemos vyšnia“, pirmadienį pranešė nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas.

„Tęsiame paieškų ir gelbėjimo operaciją, (dar) esama dingusių, mes juos užfiksavome. Per šią nepaprastąją padėtį žuvo iš viso 64 žmonės“, – žurnalistams sakė V. Pučkovas.

„Dar neištraukėme šešių žmonių“, – pridūrė jis.

Rusijos tyrimų komitetas patvirtino naujausią aukų skaičių.

„Šiuo metu patvirtint 64 žmonių žūtis per gaisrą prekybos centre Kemerove“, – sakoma šios institucijos žinutėje, paskelbtoje jos oficialiuoju kanalu per susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

Pirmadienio rytą ugniagesiai buvo paskelbę, kad atviros liepsnos jau užgesintos, baigiama likviduoti paskutinius teberusenančius židinius, tačiau vėliau iš pastato vėl pradėjo veržtis dūmai.

„Interfax“ korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad dūmai matomi trečiame ir ketvirtame prekybos centro aukštuose.

„Šiuo metu toliau baigiame gesinti. Deja, dėl daugiasluoksnių perdangų atskirose griuvėsių vietose gaisras teberuseno ir dabar perėjo į aktyviąją fazę“, – žurnalistams sakė V. Pučkovas.

Tyrimų komiteto atstovė spaudai Svetlana Petrenko anksčiau sakė, kad per šią tragediją žuvo mažiausiai 56 žmonės, į medikus kreipėsi 44 per gaisrą nukentėję žmonės. 10 iš jų gydomi ligoninėje.

„Toliau ardomi griuvėsiai 3-iame ir 4-ame aukšte. Rasti 55 žuvusiųjų kūnai“, – nurodė jis.

Kemerovo ligoninėse šiuo metu tebėra 12 sužeistųjų, dar 36 asmenys išleisti gydytis ambulatoriškai.

Daugiau kaip 10 žmonių tebeieškoma.

Pagal preliminarius duomenis, gaisras prasidėjo 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku vienoje iš kino salių. Liepsnos nuniokojo daugiau kaip tūkstantį kvadratinių metrų, nurodė naujienų agentūros.

Kol kas neaišku, kokia buvo šio gaisro priežastis. Pasak tyrėjų, ugnis galėjo įsiplieksti dėl netvarkingos elektros instaliacijos vienoje kino salėje.

„Kino teatro dviejose salėse įgriuvo stogas“, – sakoma Tyrimų komiteto pranešime.

Iš degančio komplekso buvo evakuota apie 120 žmonių, sakė gelbėtojai.

„Šio prekybos centro keliuose aukštuose sekmadienį dieną buvo daug žmonių. Niekas tiksliai nežino, kiek žmonių buvo viduje, kai prasidėjo gaisras“, – sakoma Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vietos valdybos pareigūno Aleksandro Jeremejevo pranešime.

Į nelaimės vietą buvo pasiųsta apie 300 ugniagesių ir gelbėtojų. Liepsnos buvo suvaldytos apie 20 val. 30 min., nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnai.

Kaip praneša „RIA Novosti“, į Kemerovą išvyko nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas.

Užuojautą dėl nelaimės kemerove pareiškė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas.

„Reiškiu užuojautą siaubingo gaisro Kemerovo prekybos centre aukų artimiesiems ir draugams. Itin tragiška, kad žuvo ar dingo tiek daug vaikų. Nukentėjusiesiems linkiu kuo greičiau pasveikti“, – parašė kancleris socialiniame tinkle „Twitter“.

Užuojautas taip pat pareiškė keleto buvusių sovietinių respublikų, tarp jų Moldovos, Armėnijos ir Kazachstano, lyderiai.

Tai pražūtingiausiais gaisras Rusijoje pastaraisiais metais.

2015 metų kovą Totorijos sostinėje Kazanėje, už maždaug 800 km į rytus nuo Maskvos, per gaisrą prekybos centre žuvo 11 žmonių.

2013 metų balandį gaisras nusiaubė psichiatrijos ligoninę netoli Maskvos. Tąsyk žuvo 38 žmonės, beveik visi – ligoninės pacientai, daugelis kurių įsiplieskus gaisrui miegojo savo palatose su grotuotais langais.

Tų pačių metų rugsėjį dar 37 žmonės žuvo per gaisrą psichiatrijos ligoninėje Lukos-Oksočių kaime 220 km į pietryčius nuo Sankt Peterburgo.

2009-aisiais Permės mieste, esančiame už 1 200 km į rytus nuo Maskvos, per gaisrą naktiniame klube žuvo 156 žmonės. Tai viena pražūtingiausių nelaimių per visą šiuolaikinės Rusijos istoriją.