Paslaptingasis Londono diplomatijos akademijos profesorius Josephas Mifsudas, kilęs iš Maltos, anksčiau buvo pastebėtas kartu su britų užsienio reikalų sekretoriumi ir buvusiais JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) tarnautojais, rašo BBC.

Tiesa, tas pats žmogus padėjo D. Trumpui užmegzti ryšius su rusais. „Newsnight“ atliktas tyrimas dėl J. Mifsudo suteikė galimybę iš naujo pažvelgti į šią mįslingą asmenybę ir artimiausią jo bendražygį – Kremliaus patikėtinį Stephaną Rohą, sukčiautoją, įsigijusį britų branduolinėje srityje veiklą vykdančią įmonę, netikėtai pradėjusią uždirbti milijonus.

2007 m. J. Mifsudas išėjo iš darbo Maltos universitete ne itin palankiomis aplinkybėmis ir atsidūrė kitame universitete Slovėnijoje. Vis tik ir ten ilgai dirbti jam neteko dėl kilusių įtarimų, susijusių su finansinių dokumentų klastojimu, kurių vertė siekė 39 tūkst. eurų. Kita J. Mifsudo stotele 2013 m. tapo Londono diplomatijos akademija.

Vienoje konferencijoje jis pristatytas kaip ambasadorius J. Mifsudas, tačiau nors iš tikrųjų jis šešis mėnesius dirbo Maltos užsienio reikalų ministro privačiame biure, vis tik diplomatu jis niekada nėra buvęs. J. Mifsudas tapo diplomatinės aplinkos asmenukių karaliumi, buvo nufotografuotas su šiuo metu JK užsienio reikalų sekretoriaus pareigas einančiu Borisu Johnsonu, tuometiniu užsienio reikalų sekretoriumi Tobiasu Ellwoodu ir Rusijos ambasadoriumi Londone. J. Mifsudas kartu su dviem buvusiais Italijos užsienio reikalų ministrais atsidūrė privačiame universitete Romoje.

Rijade jam teko dirbti mokslinių tyrimų centre, kuriam vadovavo buvęs Saudo Arabijos žvalgybos vadas princas Turki al Faisalas. „Buzzfeed“ rašo apie Ukrainoje gyvenusią J. Mifsudo sužadėtinę. Ši moteris tikina nemačiusi ir nieko negirdėjusi apie profesorių ne vieną mėnesį, tačiau prieš du mėnesius ji vis tik pagimdė nuo jo dukterį.

Anot JAV prezidento D. Trumpo buvusio patarėjo užsienio reikalų klausimais George‘o Papadopoulo, 2016 m. balandžio mėn. artėjant prezidento rinkimams J. Mifsudas jam pasakė, kad rusai turi „purvo“ apie Hillary Clinton tūkstančių elektroninių laiškų pavidalu. Apie šį pokalbį, kurį G. Papadopoulas nerūpestingai perpasakojo australui prie gėrimo taurės prabangiame Londono bare, amerikiečių pareigūnai informuoti po kelių savaičių, kai buvo nutekinti Demokratų partijos elektroniniai laiškai.

Panašu, kad šis pokalbis sukėlė labai didelį įtarimą FTB, todėl buvo pradėtas tyrimas dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016 m. rinkimus ir siekio nustatyti, ar D. Trumpo komanda padėjo šį planą realizuoti. Praėjusiais metais G. Papadopoulas pripažintas kaltu melavęs FTB dėl kontaktų su asmenimis, žadėjusiais jam galimybę užmegzti kontaktą su Rusijos valdžia.

Buvęs kolega iš akademinės bendruomenės apibūdino J. Mifsudą kaip suktą žmogų, priklausantį antrarūšei diplomatinei bendruomenei. Taigi gali būti, kad jis perdėjo pasakodamas apie palaikomus gana artimus santykius su Kremliumi tam, kad padarytų įspūdį G. Papadopoului, tačiau vis dėlto kitas šaltinis patikino, kad J. Mifsudas akivaizdžiai šį tą žinojo anksčiau nei tai sužinojo visas pasaulis, ir tai kelia klausimų.

2016 m. balandžio mėn. J. Mifsudas elektroniniu paštu pristatė G. Papadopoulą Ivanui Timofejevui, dirbančiam mokslinių tyrimų centre, siejamame su Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Tą patį mėnesį J. Mifsudas Maskvoje buvo įtrauktas į vieną tarybą, valdomą Kremliaus remiamo Valdajaus klubo. Į šią tarybą jis pateko su I. Timofejevu ir trečiuoju žmogumi – vokiečių multimilijonieriumi, mokslų daktaru Stephanu Rohu.

J. Mifsudo ir S. Roho ryšiai: 2014 metais S. Rohas tapo Londono diplomatijos akademijos kviestiniu dėstytoju. S. Rohas nusipirko privačią švietimo instituciją Romoje „Link Campus University“, kurios valdybai priklausė J. Mifsudas. J. Mifsudas taip pat tapo S. Roho teisinės firmos konsultantu.

Stephanas ir Olga Rohai

S. Rohas ir jo Rusijoje gimusi žmona Olga turi namus Šveicarijoje, Monake ir Honkonge. Jiems taip pat priklauso apleista pilis Škotijoje – nusipirkę šį statinį Stephenas ir Olga tapo Inčdriuverio baronu ir baroniene.

Olga yra dalyvavusi televizijos „Fox“ realybės šou „Meet The Russians“, kuriame, apsupta išskirtinės prabangos, sakė: „Mano šeima visuomet buvo orientuota į pasiekimus“.

Ji turi itin gerų pažinčių ir vadovauja vienai prabangios mados įmonei Londono Meifero (Mayfair) rajone. Tarp jos klienčių yra net Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė.

2005 metais S. Rohas iš vienintelio savininko, britų branduolinės srities mokslininko, daktaro Johno Harbottle`o nusipirko įmonę „Severnvale Nuclear Services“. Tuomet jis pakvietė J. Harbottle`ą atvykti į vieną konferenciją Maskvoje ir pasiūlė apmokėti visas kelionės išlaidas.

Tačiau branduolinės srities mokslininkas žinojo apie pavojų, kad žmonės Maskvoje gali būti įvilioti į kompromituojančias situacijas. „Mes užuodėme apgaulę. Neatrodė, kad tai būtų tiesa, ir aš nusprendžiau nevykti į tą susitikimą“, - sakė J. Harbottle`as. Netrukus jis buvo atleistas.

Prie J. Harbottle`o minėtos įmonės apyvarta sudarydavo 42 tūkst. svarų per metus. Vadovaujant S. Rohui, „Severnvale Nuclear“, turėdama tik du darbuotojus, per trejus metus sugebėjo pasiekti daugiau kaip 43 mln. dolerių apyvartą per metus.

S. Rohas nesutiko atsakyti į BBC prašymus paaiškinti, kaip jam pavyko transformuoti šį verslą.

Profesorius J. Mifsudas taip pat neatsiliepė į „Newsnight“ bandymus su juo susisiekti. Tačiau jis visada neigė, kad yra šnipas. Kai jį pasigavo italų laikraštis „La Repubblica“, paslaptingas profesorius atrėžė: „Slaptasis agentas! Iš rusų nesu gavęs nė skatiko: mano sąžinė yra švari“.

FTB tyrimas, ar D. Trumpo komanda paslapčiomis bendrininkavo su rusais, tęsiasi toliau. Tačiau jį atlikdamas FTB padėjo išryškinti įtartinus tokių personažų kaip profesorius J. Mifsudas ir S. Rohas ryšius.

Lankėsi ir Lietuvoje

J. Mifsudas yra lankęsis ir Lietuvoje 2010 metais. Tuomet jis atvyko dalyvauti Pasaulio universitetų asociacijos rengiamame Kongrese „Aukštojo mokslo etika ir vertybės globalizacijos eroje: iššūkis disciplinoms“ ir susitiko su tuometiniu Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektoriumi prof. Alvydu Pumpučiu.

Lietuvoje jis lankėsi kaip EMUNI (The Euro-Mediterranean University) – Europos ir Viduržiemio jūros regionų universitetų tinklo atstovas. Tuo metu J. Mifsudas buvo šio universiteto tinklo prezidentas, o MRU – šio tinklo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)