Rusijos remiamos Sirijos vyriausybės pajėgos per vasario 18 d. prasidėjusį įnirtingą Rytų Gutos puolimą suskaldė šią paskutinę netoli Damasko esančią sukilėlių kontroliuojamą teritoriją į tris skirtingų sukilėlių grupių valdomus rajonus.

Siekdami nutraukti šešerius metus trunkančią režimo priešininkų kontrolę Rytų Gutoje, Damaskas ir jo sąjungininkė Maskva anklave rengia mirtinus oro antskrydžius.

Valstybinė televizija paskelbė, kad Harasta yra „išvalyta nuo teroristų“, nes susitarimą su režimu sudariusios grupuotės „Ahrar al Sham“ kovotojai ir jų šeimų nariai autobusais buvo išvežti į vis dar daugiausia sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją Sirijos šiaurės vakaruose.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, po šios evakuacijos režimas jau kontroliuoja daugiau nei 90 proc. anklavo teritorijos.

Pagal susitarimą su prezidento Basharo al Assado režimu islamistų grupuotė „Faylaq al Rahman“ 9 val. Lietuvos laiku turėjo pradėti evakuotis iš kito svarbaus Rytų Gutos rajono.

Tokiu būdu sukilėliai pasitrauks iš anklavo pietinės dalies, į kurią įeina Zamalkos, Arbino ir Ain Tarmos miesteliai. Be to, vyksta derybos dėl trečiosios, paskutinės sukilėlių dalies – aplink Gutos pagrindinį miestą Dumą esančių vietovių.

Susitarimas dėl pasitraukimo buvo pasiektas po Rusijos oro pajėgų vėlų ketvirtadienio vakarą įvykdyto Arbino bombardavimo. Per šiuos antskrydžius, kurių metu buvo panaudota „padegamoji amunicija“, SOHR duomenimis, žuvo 37 civiliai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip panašūs šaudmenys krito Dumos mieste.

Tačiau Rusija neigė vykdžiusi tokius antskrydžius.