Prancūzijos diplomatijos vadovas sakė aptaręs su Ukrainos vyriausybe „konfliktą su Rusija“. Taip jis pavadino Kijevo pajėgų kovą su Kremliaus remiamais prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose.

„Šiuo klausimu kalbėsiu labai aiškiai. Šioje krizėje mes matome šalį agresorę ir užpultą šalį, ir čia nėra jokių dviprasmybių“, – pareiškė J.-Y. Le Drianas per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu.

Šie Prancūzijos diplomatijos vadovo pareiškimai pasirodė Paryžiaus ir Maskvos santykiams tebesant įtemptiems dėl ginčų, susijusių su konfliktu Sirijoje, bei buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje.

„Rusija privalo surengti visapusiškas ir tvirtas paliaubas karinių veiksmų vietoje, o kai bus laikomasi saugumo sąlygų, taip pat tikimės, kad ir Ukraina įgyvendins priemones, už kurias ji atsakinga“, – sakė pirmą kartą Ukrainoje viešintis J.-Y. Le Drianas.

Pagal Minsko taikos susitarimus, pasirašytus 2015-ųjų vasarį, Ukraina turėtų suteikti didesnę autonomiją separatistiniams regionams, kad šie sugrįžtų į Kijevo kontrolę.

Ketverius metus besitęsiantis ginkluotas konfliktas tarp Kijevo pajėgų ir prorusiškų separatistų jau pareikalavo per 10 tūkst. gyvybių.

Kelios pasirašytos paliaubų sutartys padėjo sumažinti smurtą, tačiau visiškai nenutraukė kraujo liejimo Europos Sąjungos pašonėje esančioje šalyje.

Ukraina ir jos sąjungininkės vakaruose kaltina Rusiją, kad ši siunčia karius ir ginklus separatistams, siekdama pakurstyti konfliktą.

Maskva atmeta šiuos kaltinimus, nors nenuginčijami įrodymai liudija, jog ji dalyvauja konflikte, be to, Rusija atvirai reiškia politinį palaikymą separatistams.