pLėktuvnešis „Liaoning“ ir jį lydintys laivai į Taivano oro gynybos zoną įplaukė antradienį, tą pačią dieną, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasakė piktą nacionalistinę kalbą ir perspėjo nebandyti suskaldyti jo šalies.

„Visi veiksmai ir triukai (siekiant) perskirti šalį yra pasmerkti žlugti, bus pasmerkti liaudies ir nubausti istorijos“, – sakė Xi Jinpingas, užbaigdamas metinę Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją, per kurią buvo sudarytos sąlygos jam valdyti iki gyvos galvos ir įgyvendinti šalies transformavimo viziją, siekiant tapti ekonomine ir karine supergalybe.

Kinija, kuri Taivaną laiko savo teritorija, laukiančia suvienijimo ir jei reikės – jėga, 2016 metų gegužę į valdžią atėjus Pekiną skeptiškai vertinančiai Taivano prezidentei Tsai Ing-wen sustiprino oro pajėgų ir karinio laivyno patruliavimą aplink šią salą.

Tsai Ing-wen atsisako viešai sutikti su „vienos Kinijos“ principu, dėl kurio sutarė Pekinas ir ankstesnė Taivano vyriausybė.

Kinijos karo lėktuvai nuo 2016 metų rugpjūčio iki 2017 metų gruodžio vidurio surengė 25 pratybas aplink Taivaną, sako Taipėjus.

Vienintelis eksploatuojamas Kinijos lėktuvnešis „Liaoning“ išplaukė trečiadienį maždaug vidurdienį, nurodė Taivano gynybos ministerija.

Šis sovietų gamybos laivas sukėlė sąmyšį Taivane, kai pernai sausio mėnesį pirmą kartą įplaukė į Taivano sąsiaurį. Tai buvo laikoma Pekino jėgos pademonstravimu.

Pro Taivaną lėktuvnešis vėl praplaukė pernai liepą, pakeliui į Honkongą, o grįžo šių metų sausį.

Taivano gynybos ministerija sakė, kad šį kartą nebuvo pastebėta jokios neįprastos šios lėktuvnešio grupės veiklos.

„Liaoning“ pro Taivaną praplaukė kelios dienos po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė naujas taisykles, pagal kurias JAV aukščiausio rango pareigūnai gali vykti į Taivaną.

Supykęs Pekinas paragino Vašingtoną „ištaisyti savo klaidą“.

Šiuo metu Taivane lankosi JAV valstybės sekretoriaus antrasis pavaduotojas Alexas Wongas, kuris trečiadienį kalbės per verslo vakarienę su prezidente Tsai Ing-wen.

Kinijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad dėl A. Wongo vizito pareiškė Vašingtonui oficialų protestą.

„Raginame Jungtines Valstijas laikytis vienos Kinijos principo“, – per eilinę trumpą spaudos konferenciją Pekine sakė ministerijos atstovė Hua Chunying.

Ji paragino JAV „sustabdyti bet kokius oficialius apsikeitimus ir kontaktus su Taivanu, ir apdairiai bei tinkamai tvarkyti su Taivanu susijusius klausimus, kad būtų išvengta rimtos žalos Kinijos ir JAV santykiams, ir taikai bei stabilumui Taivano sąsiaurio“ regione.

Kinija ir Taivanas atsiskyrė 1949 metais, po pilietinio karo, ir nuo to laiko yra valdomi atskirai.