M. Chodorkovskis mano, kad Sergejaus Skripalio apnuodijimas – puikus pavyzdys, iliustruojantis, kaip Rusijos saugumo tarnybos keršija „išdavikams“.

Buvęs „Jukos“ vadovas tvirtina esąs tikras, kad vieno iš buvusių „Aeroflot“ vadovų Nikolajaus Gluškovo mirtis neturi nieko bendro su apnuodijimu Solsberyje.

„Sovietiniais laikais nebuvo daug tokių pabėgėlių ir išdavikų iš saugumo tarnybų. Vėliau skaičius pradėjo augti, o dabar jie ėmėsi juos naikinti. Siunčia labai aiškią žinutę: tu tiesiog negali pabėgti iš specialiųjų tarnybų“, – tvirtina M. Chodorkovskis.

M. Chodorkovskis, kuris kadaise buvo turtingiausias Rusijos žmogus, praleido dešimt metų kalėjime už sukčiavimą ir lėšų iššvaistymą.

Dauguma stebėtojų įsitikinę, kad kaltinimai ir bausmė buvo politiškai motyvuoti. 2013 metais jis išėjo į laisvę – V. Putinas suteikė malonę, taip norėdamas pagerinti Rusijos įvaizdį pasaulio bendruomenės akyse prieš 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes.

„Aš visiems puikiai pažįstamas V. Putino oponentas, jo nuomonė apie mane labai griežta, tačiau mano istorija visai kitokia“, – „Open Russia“ fondo būstinėje Didžiosios Britanijos sostinėje kalbėjo M. Chodorkovskis.

Jam pusiau oficialiai pareikšta, kad jis buvo patekęs į ankstesnį Kremliaus taikinių sąrašą, kuriame taip pat buvo Borisas Nemcovas (2015 metais nužudytas opozicijos lyderis). „Buvau žymiai labiau sunerimęs, kai nužudė B. Nemcovą, bet tada kilo didžiulis skandalas, ir tą sąrašą visi pamiršo“, – pridūrė jis.

M. Chodorkovskis išreiškė nuogąstavimą, kad britų politikams niekaip nepavyksta suprasti, kad S. Skripalio apnuodijimas buvo nusikaltimas, kurį įvykdė korumpuota V. Putino aplinka, o jie beda pirštu į Rusiją apskritai.

„Rusijos valdžia su tuo neturi nieko bendro. Valdžią sudaro valdininkai, kurie užsiima įprasta oficialia veikla. Vienintelis dalykas, kuo juos galima apkaltinti, yra tai, kad kartais jie ima kyšių. Tačiau yra akivaizdi atskirtis – Rusijos valdžia ir V. Putino aplinka. Turint omenyje, kad šiuo atveju kalbame ne apie Rusiją kaip valstybę ir ne apie jos valdžią, o apie nusikaltėlių grupuotę jos viduje, kovos priemonės turėtų būti pasitelktos tokios, kokiomis kovojama su nusikaltėliais“, – samprotauja M. Chodorkovskis.

Jis teigia, kad britų valdžia privalo suprasti, jog turi reikalų su „organizuota nusikaltėlių grupuote“, tad pirmiausiai turi išsiaiškinti, kas jai priklauso, o tada jau imtis veiksmų.

„Yra daugybė būdų, kaip kovoti su pinigų plovimu ir korumpuotais politikais. Tiesiog reikia tirti. Klaidinga pulti 146 mln. žmonių“, – tvirtina M. Chodorkovskis.

Paklaustas, ar nusikaltimas Solsberyje įvykdytas siekiant paveikti Rusijos visuomenės nuomonę prieš sekmadienį vykusius prezidento rinkimus, M. Chodorkovskis sakė nesąs toks tikras: „Neverta pervertinti šio įvykio svarbos Rusijos rinkėjams. Niekas toje Rusijoje neturi žalio supratimo, kas tas S. Skripalis – nebent tik nedidelė grupė žmonių, turinti sąsajų su specialiosiomis tarnybomis. Visiems kitiems viskas labai paprasta: Didžioji Britanija grasina Rusijai. Ir tiek“.

M. Chodorkovskis prieš savo norą tapo neblogu cheminių ginklų specialistu – jo pavaduotojas „Open Russia“ Vladimiras Kara-Murza net du kartus, kaip įtariama, buvo apnuodytas nežinomomis cheminėmis medžiagomis.

„Bendravome su gydytojais Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Valstijoje ir Izraelyje. Visi jie sakė, kad yra labai daug cheminių medžiagų, kurias organizme galima aptikti tik per pirmas kelias valandas“, – teigia M. Chodorkovskis, duodamas suprasti, kad sprendimas panaudoti cheminį ginklą „Novočik“, kuris aptinkamas ilgiau, gali būti interpretuojamas kaip siekis pasiųsti labai aiškią žinutę arba elementarus „kvailumas“.