Tai antradienį pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis savo šaltiniais Baltuosiuose rūmuose.

Pasak jų, prieš pokalbį telefonu padėjėjai padavė D. Trumpui kelis ranka rašytus raštelius, kuriuose buvo apibrėžtos pagrindinės temos. Paprastai tokia informacija suteikiama prezidentui prieš visus pokalbius telefonu su užsienio lyderiais, paaiškino šaltiniai.

Viename iš raštelių didžiosiomis raidėmis buvo parašyta: „Nesveikinti“.

Be to, padėjėjai siūlė JAV prezidentui pasmerkti buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio bandymą nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga Solsberyje. D. Trumpas esą taip pat nepaisė šių rekomendacijų.

Be to, neaišku, ar D. Trumpas perskaitė savo padėjėjų raštelius, pažymi leidinys.

Anksčiau Amerikos prezidentas pats pranešė pasveikinęs V. Putiną su pergale kovo 18 d. įvykusiuose Rusijos prezidento rinkimuose.

Antradienį trumpoje spaudos konferencijoje JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė, kad D. Trumpo sveikinimas V. Putinui su jo perrinkimu į Rusijos prezidento postą buvo protokolo dalis.

„Sakyčiau, kad tai vadinama protokolu ... Patinka mums tai ar ne, bet palaikome santykius su Rusijos vyriausybe. Tai tiesiog pasaulio dalis, tiesiog tikrovė, tai nereiškia, kad mes su ja (Rusija) dėl visko sutinkame“, – sakė ji, atsakydama į klausimą, kodėl D. Trumpas pasveikino V. Putiną.

H. Nauert pabrėžė, kad Vašingtonas „kritikuoja Rusiją, kai ji atsakinga už veiksmus, ir mes nedvejodami tai darysime“.

„Tačiau tikrovė tokia, kad mes esame dvi branduolinės valstybės, dvi pasaulio supervalstybės, ir privalome sugebėti pakelti ragelį bei dalyvauti dialoge“, – pridūrė JAV valstybės departamento atstovė.

DELFI primena, kad D. Trumpas ir Rusijos lyderis antradienį aptarė galimybę surengti viršūnių susitikimą, JAV lyderiui pasveikinus Rusijos prezidentą su perrinkimu.

Per pokalbį prezidentai pabrėžė, kad svarbu imtis koordinuotų pastangų apriboti ginklavimosi varžybas, skatinti ekonominę kooperaciją, kai po triukšmo dėl rusų šnipo apnuodijimo Maskvos santykiai su Vakarais patyrė naują krizę.

„Donaldas Trumpas pasveikino Vladimirą Putiną su pergale prezidento rinkimuose“, – sakoma Kremliaus pranešime po D.Trumpo skambučio,praėjus dviems dienoms nuo V.Putino perrinkimo.

„Ypatingas dėmesys buvo skirtas klausimui, kaip parengti galimą susitikimą aukščiausiu lygiu“, – pažymima pranešime.

Dar nurodoma, kad „lyderiai pasisakė už praktinę sąveiką įvairiomis kryptimis, taip pat strateginio stabilumo ir kovos su tarptautiniu terorizmu užtikrinimo klausimais“.

„Pabrėžta koordinuotų pastangų ginklavimosi varžyboms apriboti svarba“, – pranešė Kremliaus tarnyba, dar pridūrusi, kad, „apsikeičiant nuomonėmis apie ekonominio bendradarbiavimo klausimus, parodytas susidomėjimas jį suaktyvinti; be to atskirai kalbėta ir apie energetikos sferą“.

Jiedu aptarė krizes Ukrainoje bei Sirijoje, Šiaurės Korėjos branduolinę programą, kai D. Trumpas rengiasi istoriniam susitikimui su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Kremlius pabrėžė, kad pokalbis buvo konstruktyvus ir dalykiškas; dar pridurta, jog juo siekta padėti abiems šalims „įveikti problemas, susikaupusias Rusijos ir JAV santykiuose“.

Baltųjų rūmų pareigūnai patvirtino, kad abiejų šalių lyderiai iš tiesų kalbėjosi telefonu, tačiau nenurodė, ar D. Trumpas pasveikino V. Putiną su pergale rinkimuose, per kuriuos, kaip pranešama užfiksuota rimtų pažeidimų.

Anksčiau, pirmadienį, Baltieji rūmai sakė, kad sekmadienį įvykusių Rusijos prezidento rinkimų rezultatai Vašingtono nenustebino ir kad joks pasveikinimo skambutis nėra planuojamas.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė D. Trumpo tylos nelaikąs nedraugišku žingsniu. Pasak jo, galbūt D. Trumpo darbotvarkė sutrukdė tai padaryti ir galbūt jis paskambins vėliau.

Sekmadienį V. Putinas buvo didžiule persvara perrinktas dar vienai, jau ketvirtajai, šešerių metų kadencijai.

Vakarų šalių lyderiai neskubėjo sveikinti V. Putino, o stebėtojai pranešė apie iš anksto užpildytų balsalapių įmetimą į balsadėžes ištisais pluoštais bei kitus pažeidimus.