Publikacijos duomenys paskelbti po to, kai buvo išslaptinti.

„Naktį iš 2007 metų rugsėjo 5-osios į 6-ąją Izraelio karinių oro pajėgų lėktuvai sėkmingai atakavo ir sunaikino branduolinį objektą Sirijos Deir ez Zoro provincijoje, kuris jau buvo baigiamas statyti“, - sakoma Izraelio armijos spaudos tarnybos pranešime.

„Tai leido pašalinti grėsmę Izraeliui ir visam regionui“, - pažymi pranešimo autoriai.

Operacijoje kodiniu pavadinimu „Vaismedžių sodas“ dalyvavo naikintuvai F-15 ir F-16. Reaktoriaus kompleksas buvo susprogdintas ir jo jau nebuvo įmanoma atstatyti.

2011 metais TATENA pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad sunaikintas objektas buvo branduolinis reaktorius, kuris buvo statomas su Šiaurės Korėjos pagalba.

Šis pripažinimas buvo paskelbtas kartu su naujai išslaptinta medžiaga, susijusią su antskrydžiu Sirijoje. Tai buvo atlikta po pastaruoju metu vis garsiau skambėjusių Izraelio perspėjimų dėl jo pagrindinio priešininko Irano veiksmų kaimyninėje Sirijoje.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu taip pat ne kartą ragino, kad sutartis dėl Irano branduolinės programos, sudaryta Teherano ir šešių galingųjų šalių, būtų pakeista arba panaikinta.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, šį mėnesį priėmęs B. Netanyahu Baltuosiuose rūmuose, sakė, kad sutartis su Teheranu iki gegužės 12-osios turi būti „pataisyta“, nes kitaip Jungtinės Valstijos iš jos pasitrauks.

Izraelio kariuomenės atstovas atsisakė atsakyti į klausimus, susijusius su atsakomybės už 2007 metų reidą pripažinimu ir susijusių dokumentų paviešinimu. Jis taip pat nekomentavo, kodėl šis pranešimas, kuris gali būti suprantamas kaip perspėjimas dėl Irano veiklos, buvo paskelbtas būtent šiuo metu.

Išslaptintoje medžiagoje yra smūgio Sirijoje vaizdo įrašas, tuomečio Izraelio generalinio štabo viršininko Gadi Eisenkoto (Gadžio Eizenkoto) vaizdo pareiškimas apie šią operaciją ir nuotraukų iš slaptų karinės žvalgybos pranešimų apie minėtą objektą.

Kariuomenės pranešime, kuriame pateikiama šios operacijos apžvalga, dėstomi argumentai, kodėl Izraelis turėjo įvykdyti šį smūgį objektui dykumoje Sirijos rytiniame Deir az Zoro regione. Pasak izraeliečių, tas objektas buvo statomas branduolinis reaktorius.

Jau seniai daugelis neabejojo, kad šį aviacijos smūgį surengė Izraelis. Tuo tarpu Sirija neigė stačiusi branduolinį reaktorių.

„2007 metais naktį iš rugsėjo 5-osios į 6-ąją Izraelio karinių oro pajėgų naikintuvai sėkmingai smogė statomam Sirijos branduoliniam reaktoriui ir jį sunaikino“, – sakoma Izraelio pareiškime.

„Reaktorius buvo baigiamas statyti. Ši operacija sėkmingai pašalino kylančią egzistencinę grėsmę Izraeliui ir visam regionui – Sirijos branduolinius pajėgumus“, – pridūrė kariškiai.

Šis Izraelio pripažinimas toli gražu nėra pirmasis kartas, kai jo kariuomenė buvo įvardyta kaip atakos Sirijoje vykdytoja.

2008-aisiais, nepraėjus nė metams po smūgio, JAV pareigūnai apkaltino Siriją siekus slapta pasistatyti reaktorių ir pripažino, kad jį sunaikino Izraelis.

Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros organizacija 2001 metais paskelbė, kad „labai tikėtina“, jog objektas Sirijoje buvo branduolinis reaktorius. Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodė, kad jos gauta informacija rodo, kad tas objektas buvo statomas su Šiaurės Korėjos pagalba.

Naujuosiuose Izraelio pareiškimuose sakoma, kad su šiuo smūgiu susijęs slaptumas buvo būtinas dėl opios saugumo padėties.

„Turime imtis veiksmų, – pabrėžė L. Hoganas. – Turime daugiau nuveikti.“

Izraelis: 2007-ųjų smūgis Sirijoje buvo perspėjimas priešams

Izraelio 2007 metais surengtas aviacijos smūgis numanomam Sirijos branduoliniam reaktoriui buvo perspėjimas žydų valstybės priešams, trečiadienį sakė gynybos ministras Avigdoras Liebermanas.

Jis kalbėjo kariškiams anksčiau trečiadienį pirmą kartą oficialiai pripažinus, kad įvykdė šį itin slaptą reidą, ir paskelbus naujai išslaptintus su šia operacija susijusius dokumentus.

„Mūsų priešų motyvacija pastaraisiais metais padidėjo, bet mūsų armijos, mūsų oro pajėgų jėga ir mūsų žvalgybiniai pajėgumai išaugo, palyginus su pajėgumais, kuriuos turėjome 2007 metais“, – sakoma A. Liebermano pareiškime.

„Į šią lygtį visi Artimuosiuose Rytuose turėtų atsižvelgti“, – pridūrė ministras.

Izraelio kariuomenės atsakomybės už minimą reidą pripažinimas buvo paskelbtas po pastaruoju metu vis garsiau skambėjusių Izraelio perspėjimų dėl jo pagrindinio priešininko Irano veiksmų kaimyninėje Sirijoje.