Detektyvai atskleidė, kad 68 metų vyras galėjo pats įsileisti žudikus į savo namus ir prašo atsiliepti visus, turinčius bet kokios su byla susijusios informacijos, skelbia „The Independent“.

Metropolitano policijos antiteroristinio skyriaus vadovas Clarke‘as Jarretas teigia, kad buvo apklausta daug žmonių, surinkta nemažai įrodymų, tačiau lūžis tyrime kol kas neįvyko.

„Neradome jokių požymių, jog į namus buvo įsiveržta per jėgą, tačiau teismo medicinos tyrimai N. Gluškovo namuose dar nebaigti, jie tikrai dar kurį laiką vyks“, – pridūrė pareigūnas.

„Noriu akcentuoti, kad tyrimo metu kol kas neradome jokių ryšių su nusikaltimu Solsberyje, ir norime nuraminti žmones, kad jiems neverta nuogąstauti dėl savo sveikatos“, – teigia jis.

N. Gluškovas negyvas savo namuose pietvakarių Londone buvo rastas prieš savaitę. Iš pradžių verslininko mirtis buvo įvardijama kaip „nepaaiškinta“, tačiau penktadienį pranešta, kad tiriamas nužudymas. „The Independent“ skelbė, kad N. Gluškovas buvo pasmaugtas šuns pavadėliu.

Nikolajus Gluškovas

Pomirtinis tyrimas atskleidė, kad vyro mirties priežastis – kaklo suspaudimas.

„Noriu padėkoti visuomenei už jų pagalbą ir noriu visus dar kartą paraginti netylėti“, – sako C. Jarretas ir kreipiasi į visus, kurie netoliese aukos namų Clarence prospekte kovo 11 ar 12 dienomis pastebėjo ką nors įtartino.

N. Gluškovas buvo artimas Rusijos oligarcho Boriso Berezovskio bičiulis, o pastarasis gana artimai bendravo su nunuodytu buvusiu šnipu Aleksandru Litvinenka.

B. Berezovskis buvo rastas pasikoręs savo namų Berkšyre vonios kambaryje 2013 metais. Policija sakė, kad teismo ekspertizė jokių smurto žymių neatskleidė. Tuo metu N. Gluškovas manė, kad jo bičiulis buvo nužudytas ir „The Guardian“ sakė: „Nemanau, kad Borisas mirė sava mirtimi. Per daug pabėgėlių iš Rusijos savo gyvenimą baigia mįslingomis aplinkybėmis“.

B. Berezovskio mirtis – viena iš keturiolikos, kurias tiria policija ir MI5. Naujausias toks nusikaltimas – buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimas Solsberyje.

N. Gluškovas B. Berezovskiui dirbo „LogoVaz“ automobilių bendrovėje Rusijoje, o vėliau tapo Rusijos skrydžių bendrovės „Aeroflot“ generalinio direktoriaus pavaduotoju. Jis penkerius metus praleido Rusijos kalėjime dėl pinigų plovimo ir sukčiavimo, o tada, 2006 metais už sukčiavimą nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme jos vykdymą atidedant, iš Rusijos pabėgo.
Praeitais metais jis už akių buvo nuteistas aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme ir 1 mln. rublių bauda už tai, kad apvaginėjo „Aeroflot“.

N. Gluškovas, kuris turi du vaikus, pirmadienio rytą turėjo pasirodyti teisme, tačiau neatvyko. Jo draugams, kurie vėliau patvirtino jo mirties faktą, įtarimų, jog kažkas negerai, kilo iš karto.

Jo „LinkedIn“ paskyroje nurodyta, kad nužudytasis nuo 2011 metų dirbo „asmeniniu finansų konsultantu“.

Policija N. Gluškovą įvardija kaip „į pensiją išėjusį finansų direktorių“ ir patikslina, kad savo namuose Clarence prospekte jis gyveno dvejus metus.

Viena iš N. Gluškovo kaimynių Patricija Egan jį apibūdino kaip „malonų žmogų“, pas kurį reguliariai lankėsi jo suaugusi dukra ir sūnus. Moteris pasakojo, kas kaimynui prieš kelis mėnesius atlikta kojos operacija, jis sirgo artritu ir pridūrė: „Dėl ligos jis retai išeidavo iš namų, turėjo problemų ir su širdimi, patyrė kelis insultus“.

Kaimynės teigimu, N. Gluškovas buvo išsilavinęs, inteligentiškas ir puikių manierų, dosnus, geraširdis ir draugiškas, tiesiog puikiai kalbėjęs angliškai: „Man sakė, kad yra iš Gruzijos, ir niekada negailėjo komplimentų, vis pabrėždavo, kokia aš graži“.

Nužudymas įvykdytas praėjus praktiškai savaitei po to, kai Didžiojoje Britanijoje buvo apnuodytas buvęs Didžiosios Britanijos dvigubas agentas S. Skripalis ir jo dukra.

Šiuo metu jie gydomi ligoninėje, abiejų pacientų būklė kritinė. Nusikaltimas sukiršino Londoną ir Maskvą. Pastaroji neigia turinti ryšių su nusikaltimu, nors Londonas įvardijo, kad nusikaltimui buvo panaudotas sovietinių laikų cheminis ginklas. Reaguodama į situaciją, Didžioji Britanija iš šalies išsiuntė 23 Rusijos šnipus.

Rusijos tyrimų komitetas pradėjo savus tyrimus tiek dėl N. Gluškovo nužudymo, tiek dėl S. Skripalio apnuodijimo.