Pasak advokato, 13 brolių ir seserų, kuriuos Jungtinėse Valstijose kalino bei kankino jų tėvai, šiuo metu išgyvena džiaugsmą ir mėgaujasi naujai atrastomis laisvėmis bei kasdieniais malonumais, rašo news.com.au.

Davidas ir Louise Turpinai buvo suimti sausio mėnesį, kai jų 17 metų duktė ištrūko iš šeimos namų Kalifornijos Periso mieste ir kreipėsi į pagalbos tarnybas. Policija teigė aptikusi prišnerkštus, dvokiančius namus ir nuo bado išsekusius vaikus.

„ABC News“ pranešė, kad septyni iš 13 vaikų pirmą kartą laisvės skonį pajuto praėjusį ketvirtadienį, kai diskretiškai buvo išvežti iš Koronos regioninio medicinos centro.

Būtent čia nuo sausio mėnesio policijos išvaduoti vaikai buvo prižiūrimi ir maitinami, kol pagerėjo jų sveikata.

Tiesa, ligoninėje jie buvo beveik visiškai izoliuoti.

Advokatas Jackas Osbourne`as jų paleidimą iš ligoninės pavadino „antruoju gimimu“.

Pilnametystės sulaukusius vaikus, kuriems yra nuo 18 iki 29 metų, jų advokatas ir valstybės paskirtasis globėjas iš atidžiai kontroliuojamos ligoninės palatos išvežė į neskelbiamą provincijos vietą, kurią nuo šiol jie vadins savo namais.

Pranešama, kad suaugę vaikai per programą „Skype“ palaiko ryšį su šešiais jaunesniais broliais bei seserimis, kurie yra apgyvendinti dviejose globėjų šeimose.

J. Osborne`as „ABC News“ pažymėjo, kad broliai ir seserys mėgaujasi iš naujo atrasta laisve.

„Manau, kad jie tiesiog mėgaujasi nauja patirtimi – keliasi į naujus kambarius, kur gali išsirinkti jiems patinkančią patalynę, atsidaryti spintą, kur sudėti jų drabužiai, nueiti į šalimais esančią vonią, kuria gali naudotis, ir, svarbiausia, tiesiog išeiti į lauką“, - sakė jis.

Tačiau broliai ir seserys pageidauja, kad jie būtų vadinami išgyvenusiais asmenimis, o ne aukomis, pažymėjo advokatas.

„Jie yra linksmi, šilti, dėmesingi. Tai dar ne viskas. Jie nori žinoti, kaip sekasi jums, man ir mano šeimai“, - teigė jis.

„Tikrai smagu. Būti su jas yra labai gera. Žinoma, jie džiaugiasi savo nauju gyvenimu ir visais dalykais, kuriuos dabar patiria“, – sakė jis.

Vasario mėnesį šių vaikų tėvai perskaitė pranešimus dėl trijų naujų kaltinimų smurtu.

Louise Turpin taip pat nepripažino savo kaltės dėl sunkaus kaltinimo užpuolimu. Kiek anksčiau pora neprisipažino dėl kankinimų ir virtinės kitų kaltinimų. Už juos paskelbtas 12 mln. dolerių užstatas.

Kiekvienam iš jų pateikta po 12 kaltinimų kankinimais.
D. Turpinas taip pat kaltinamas nepadoriais veiksmais su vaiku, kuriam nebuvo 14 metų.

Pora neigia visus jiems metamus kaltinimus ir teisme mažai kalba, bet sutiko gegužės mėnesį dalyvauti pirminiame bylos nagrinėjime.

DELFI primena, kad per vieną iš teismo posėdžių Kalifornijos apygardos prokuroras Mike'as Hestrinas vaizdžiai papasakojo, kokią fizinę ir emocinę prievartą patyrė tėvų namuose kalinti vaikai.

Dauguma iš 13 vaikų buvo labai prastai maitinami ir nusilpę. Dalis jų turi kognityvinių sutrikimų. Kalbant apie fizinį smurtą, tėvai, anot prokuroro, savo vaikus mušė, smaugė, dusino, ilgą laiką laikydavo surištus arba prirakintus.

Kaip pasakojo M. Hestrinas, „bausmės trukdavo savaitėmis ar mėnesiais“. Nors vaikai ir buvo maitinami pagal labai griežtą grafiką, pareigūnai nustatė, kad tinkamai valgė tik vienas vaikas, jam dveji. Dėl šios priežasties kaltinimai kankinus šį mažametį tėvams nepateikti.

Jau nekalbant apie prastos mitybos sukeltus negalavimus, pavyzdžiui, sunykusius raumenis, kelios poros atžalos turi ir rimtų kognityvinių sutrikimų bei kenčia nuo neuropatijos. Neuropatija – nervų sistemos pažeidimas, kurį sukelia intensyvus ilgalaikis fizinis smurtas.

Kalbėdamas apie prastą vaikų mitybą, M. Hestrinas paaiškino, kad, pavyzdžiui, dvylikos metų vaikas sveria tiek, kiek turėtų sverti septynmetis, o štai 29 metų poros dukros svoris – viso labo 38 kilogramai. Tėvai pirkdavo maisto ir, kaip įtariama, leisdavo vaikams į jį pasižiūrėti, tačiau valgyti neduodavo. Pavyzdžiui, leisdavo varvinti seilę į pyragus, tačiau neleisdavo jų paskanauti. Vaikai rašė dienoraščius, juos pareigūnai konfiskavo kaip įrodymus.