„Sky News“ rašo, kad iš Rusijos ambasados Didžiojoje Britanijoje išvažiavo trys autobusai su diplomatiniais numeriais.

Susigraudinę ambasados darbuotojai stebėjo, kaip autobusai su diplomatais ir jų šeimomis išvyksta iš ambasados.

Darbuotojai mojavo kolegoms ir jų vaikams, lipant į autobusus prie Rusijos ambasados Londone.

Žmonės glėbesčiavosi vieni su kitais, išėję su lagaminais iš ambasados, esančios prabangiame centriniame Londono rajone šalia Kensingtono rūmų.

Kai kurie išvykstančiųjų laikė gyvūnams skirtas nešykles. Ambasadą paliekantys darbuotojai susėdo į jų laukusius tris lengvuosius automobilius, penkis vienatūrius ir du nedidelius autobusus su diplomatiniais registracijos numeriais.

Prie pasiuntinybės pastato stovėję žmones išvykstančius palydėjo modami rankomis.

Į autobusus susodintos šeimos mojavo jiems atgal, išvykstantys vaikai fotografavo savo mobiliaisiais telefonais.

Prieš tai Rusijos ambasados darbuotojai dalyvavo priėmime, surengtame ambasadoriaus Aleksandro Jakovenkos.

Didžioji Britanija išsiuntė 23 rusų diplomatus dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Anglijoje kovo pradžioje. Kaip pranešė Rusijos ambasada, iš viso Didžiąją Britaniją paliks apie 80 žmonių – tai išsiųsti diplomatai ir jų šeimų nariai.

Rusija, atsakydama į Londono veiksmus, taip pat iš šalies išsiunčia 23 britų diplomatus ir uždaro visus Britų tarybos padalinius Rusijos teritorijoje.

DELFI primena, kad Didžioji Britanija trečiadienį paskelbė sankcijas Rusijai dėl buvusio rusų šnipo S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May parlamente pranešė, kad išsiunčia iš šalies 23 rusų diplomatus. Didžiosios Britanijos vyriausybė buvo paskelbusi Rusijos vyriausybei ultimatumą iki vidurnakčio pasiaiškinti ir pagrasino šaliai sankcijomis. Tačiau Rusija į ultimatumą atsakė kaltinimais pačiai Didžiajai Britanijai.

Th. May pareiškė, kad Rusijos valstybė yra „kaltintina dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimo kovine chemine medžiaga per incidentą viename Anglijos mieste“.

„Rusijos valstybė yra kaltintina dėl pasikėsinimo nužudyti“ buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, Th. May sakė parlamento nariams. Th. May paskelbė, kad iš šalies išsiunčiami „slapti žvalgybų darbuotojai“ ir jie turi „vieną savaitę išvykti iš šalies“.

Anot jos, kai kurios priemonės, kurių žada imtis Didžioji Britanija, „dėl nacionalinio saugumo turi likti slaptos“. „Tai bus didžiausias (diplomatų – red.) išsiuntimas iš šalies per pastaruosius 30 metų ir tai rodo faktą, jog šitai nėra pirmas kartas, kai Rusijos valstybė veikė prieš mūsų šalį“, – sakė Th. May.

Paskelbtos ir kitos atsakomosios priemonės. Tarp jų – Pasaulio futbolo čempionato Rusijoje boikotas.

„Ministrai ar karališkosios šeimos nariai nedalyvaus šios vasaros futbolo čempionato renginiuose“, – sakė britų premjerė. Be to, Didžioji Britanija nutarė pristabdyti dvišalius kontaktus su Rusija – šalis atšaukė kvietimą Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui atvykti į Londoną.

Th. May pabrėžė, kad Didžioji Britanija neturi intereso nutraukti visus kontaktus su Maskva. Tačiau, anot jos, po tokio „baisaus veiksmo prieš mūsų šalį“ santykiai tarp dviejų šalių negali likti tokie, kaip anksčiau.

Th. May teigimu, vyriausybė parengs teisės aktų, skirtų Didžiajai Britanijai apsaugoti nuo priešiškos valstybės veiksmų. Ministrė pirmininkė pridūrė, kad bus svarstoma ir naujų kovos su šnipinėjimu įstatymų galimybė. Britų premjerės teigimu, į sankcijų įstatymo projektą bus įtraukta ir vadinamųjų Magnickio akto tipo pakeitimų.

Politikė žada, kad bus atidžiau tikrinami į šalį atvykstantys rusai. Pasak Th. May, Didžiojoje Britanijoje nėra vietos „korumpuotam elitui“. „Tragiška“, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šitaip pasielgė, sakė ji. Ji taip pat pareiškė, kad Didžioji Britanija yra pasiruošusi užšaldyti Rusijos valstybinį turtą šioje šalyje, jeigu bus įrodymų, kad jis gali būti naudojamas veiksmams, keliantiems grėsmę britų ar Jungtinės Karalystės gyventojų gyvybei ar nuosavybei.

ES lyderiai planuoja atsaką

Europos Sąjungos lyderiai ketina pareikšti dėl „koordinuotų pasekmių“ Rusijai, bet nelinkę minėti sankcijų ar kitų diplomatinių priemonių, sakoma bendro ES vadovų pareiškimo projekte, kurį matė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Ketvirtadienį Briuselyje posėdžiausiantys 28 lyderiai savo atsaką grįs Maskvos pateiktais atsakymais, pažymima tame projekte.

Pareiškime Europos Sąjunga „griežčiausiai smerkia“ tą nuodijimo išpuolį Londone.

Europos Komisijos pirmininkas Jean'as-Claude'as Junckeris antradienį paragino perrinktą Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną padėti „atkurti“ bendradarbiavimą žemyno saugumo srityje.

Praėjusią savaitę JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl buvusio rusų šnipo S. Skripalio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

66-erių S. Skripalis, buvęs rusų pareigūnas, perdavęs paslapčių Britanijai ir apsigyvenęs joje po mainų šnipais, tebėra komos būsenos, kaip ir jo duktė 33-ejų Julija; jiedu buvo rasti be sąmonės ant suolo Solsberyje.

Pirmadienį į Britaniją atvyko tarptautinės Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) techniniai ekspertai. Jie surinks toksino, Londono įvardyto kaip Sovietų Sąjungoje sukurta kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), mėginių. Jų tyrimas, mainoma, truks mažiausiai dvi savaites.

Chemiko pareiškimas

Rusų mokslininkas Leonidas Rinkas antradienį valstybinei žiniasklaidai sakė dirbęs oficialioje nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ programoje.

Šis pareiškimas prieštarauja Maskvos tvirtinimams, kad ji niekada nekūrė „Novičiok“, kuria, kaip teigia Didžioji Britanija, jos teritorijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis.

L. Rinkas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad valstybės remtoje programoje dirbo iki 10-ojo dešimtmečio pradžios, ir pridūrė, kad buvęs dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė būtų mirę, jei jį būtų nuodijusi Maskva.

„Jie vis dar gyvi. Tai reiškia, kad arba tai buvo visai ne „Novičiok“ sistema, arba ji buvo blogai pagaminta, nerūpestingai panaudota“, – sakė jis interviu.

„Arba iškart po panaudojimo anglai panaudojo priešnuodį, o šiuo atveju jie turėjo tiksliai žinoti, koks nuodas“, – sakė L. Rinkas.

Pasak jo, jis 27 metus dirbo valstybinėje laboratorijoje uždarame Šichanų mieste, kur „Novičiok“ kūrimas sudarė jo daktaro disertacijos pagrindą.

„Su „Novičiok“ Šichanuose ir Maskvoje dirbo didelė specialistų grupė“, – sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas praėjusią savaitę sakė, kad Maskva niekada nevykdė jokių programų tokiam cheminiam ginklui kurti.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija patvirtino agentūrai AFP, kad tokios pozicijos laikomasi ir toliau.

Britas B. Johnsonas sakė, kad „akivaizdus šio ginklo rusiškumas“ panaudotas siekiant „pasiųsti signalą visiems kitamaniams“.

„Žinia yra aiški: mes sumedžiosime jus, mes rasime jus ir mes nužudysime jus – ir nors mes su panieka neigsime savo kaltę, pasaulis žinos, kad tai padarė Rusija“, – parašė jis laikraščiui „Daily Telegraph“.

Kalbėdamasis telefonu su Didžiosios Britanijos ministre pirmininke Theresa May, Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe išreiškė „pasipiktinimą“ dėl šio išpuolio ir ragino Maskvą atsakyti į tai rimtai.

Sh. Abe „smerkė šį incidentą“ ir sakė, kad Japonija „pasidalijo mūsų pasipiktinimu“, sakė Th. May tarnybos atstovas.

Jiedu abu mano, kad „Rusija turi atsakyti rimtai, visiškai bendradarbiaudama su OPCW tyrėjais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (506)