Xi Jinpingas kalbą pasakė baigiantis metinei Nacionalinio Liaudies Kongreso sesijai, per kurią buvo sudarytos sąlygos jam valdyti iki gyvos galvos ir įgyvendinti šalies transformavimo viziją, siekiant tapti ekonomine ir karine supergalybe.

Keliomis dienomis anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė naujas taisykles, pagal kurias JAV aukščiausio rango pareigūnai gali vykti į Taivaną. Xi Jinpingas savo kalboje perspėjo, kad Pekinas gins savo „vienos Kinijos principą“, pagal kurį ši savarankiška sala laikoma Kinijos teritorija, laukiančia suvienijimo.

„Visi veiksmai ir triukai (siekiant) perskirti šalį yra pasmerkti žlugti, bus pasmerkti liaudies ir nubausti istorijos“, – beveik 3 tūkst. delegatų, susirinkusių įspūdingoje Didžiojoje liaudies halėje Tiananmeno aikštėje, kalbėjo Xi Jinpingas.

Tačiau galingiausias po Mao Zedongo Kinijos lyderis taip pat siekė sklaidyti susirūpinimą dėl ambicingų šalies plėtros projektų užsienyje ir sakė, kad jie „nekels grėsmės jokiai šaliai“.

„Tik tie, kas pripratę grasinti kitiems, mato viską kaip grėsmę“, – pridūrė prezidentas, kurio kalba sukeldavo deputatų ovacijas.

Kinija prižiūri didžiulę pasaulinę prekybos infrastruktūros iniciatyvą siekiant atgaivinti senovinį Šilko kelią. Iniciatyva sudomino investuojančias šalis, bet kitos ją kritikavo ir reiškė nuogąstavimus, kad ji daugiausia tarnauja Pekino interesams.

Kinijos lyderio planas iki šio amžiaus vidurio sukurti „pasaulinės klasės“ kariuomenę taip pat verčia nerimauti dėl to, kaip šalis planuoja naudoti vis labiau modernizuojamas savo pajėgas, regione atsiradus trinčiai dėl Pekino teritorinių pretenzijų Pietų Kinijos jūroje.

Xi Jinpingas taip pat išdėstė savo viziją apie „kinų tautos atsigavimą“, antros pagal dydį pasaulio ekonomikos „didžiausią svajonę“.

„Kinų liaudis buvo nepalenkiama ir atkakli, mums pakanka narsos kovoti kruviną mūšį su mūsų priešais iki paties galo“, – sakė jis.

Tačiau jo kalba taip pat priminė, kad šalies reikalus labiau nei bet kada tvarko Komunistų partija.

„Istorija jau įrodė ir toliau įrodinės, kad Kiniją gali išgelbėti tik socializmas, – pabrėžė Xi Jinpingas. – Komunistų partija yra šalies aukščiausioji politinė vadovybė ir fundamentinė garantija, kad būtų pasiektas šis didis kinų tautos atsigavimas.“

Neribotas valdymas

Per dvi savaites trukusią Nacionalinio Liaudies Kongreso sesiją buvo patvirtinta antroji 64 metų Xi Jinpingo kadencija ir Komunistų partijos sprendimas panaikinti apribojimus prezidento kadencijoms, tokiu būdu atveriant kelią jam neribotą laiką likti valdžioje.

Jo vardo politinė filosofija, pernai įrašyta į partijos įstatus, buvo įtraukta į šalies konstituciją, o aukšto rango vyriausybės pareigūnai pirmą kartą turėjo prisiekti šiuo dokumentu.

Kai kurie svarbūs Xi Jinpingo padėjėjai buvo paaukštinti ir paskirti į aukščiausius postus. Buvęs kovos su korupcija vadovas Wang Qishanas tapo viceprezidentu, o patarėjas ekonomikos klausimais Liu He – vicepremjeru.

Wang Qishanas savo, kaip derybininko prekybos klausimais, patirtį galėtų panaudoti pašlijusių santykių su D. Trumpo administracija srityje, o Liu He tikriausiai darys didelę įtaką formuojant ekonominę politiką.

D. Trumpas svarsto naujas baudžiamąsias priemones Kinijai dėl JAV intelektinės nuosavybės „vagystės“, tad nuogąstaujama dėl galimo prekybos karo.

„Mes tikimės, kad abi šalys gali išlaikyti protą, neveikti emocingai ir išvengti prekybos karo“, – po Xi Jinpingo kalbos spaudos konferencijoje sakė premjeras Li Keqiangas.

Vidaus politikos fronte parlamentas patvirtino didžiausią per daugelį metų vyriausybės pertvarkymą, sujungiant bankininkystės ir draudimo reguliuotojus finansinėms grėsmėms spręsti, ir priėmė konstitucijos pataisą, kuria išplečiamas Komunistų partijos vaidmuo tvarkant šalies reikalus.

Xi Jinpingo kampanija prieš korupciją Komunistų partijoje, kai per penkerius metus buvo nubausta 1,5 mln. pareigūnų, plečiama: parlamentas antradienį nubalsavo už nacionalinės agentūros, tikrinsiančios milijonus valstybės tarnautojų, įkūrimą.

„Kinijos Komunistų partija privalo ... ryžtingai eliminuoti“ korupciją, sakė Xi Jinpingas.

Dvi parlamento sesijos savaites vyriausybės propagandos mašina uoliai kurstė Xi Jinpingo asmenybės kultą ir slopino kitokias nuomones.

Komunistų partijos ruporas „People's Daily“ prezidentą praėjusį savaitgalį pavadino vairininku. „Didžiuoju vairininku“ būdavo vadinamas Mao Zedongas.

Prezidento kadencijų limito panaikinimas išprovokavo retą kritikos bangą socialinėje žiniasklaidoje ir cenzoriai blokavo dešimtis frazių, tokių kaip „aš nesutinku“ ir „imperatorius“, taip pat – satyrinius atvaizdus, pavyzdžiui, Mikės Pūkuotuko, su kuriuo kai kas lygina prezidentą.

Xi Jinpingui 2012 metais atėjus į valdžią Kinija ėmė intensyviau slopinti pilietinę visuomenę, sugriežtino suvaržymus internete ir sulaikė šimtus aktyvistų bei teisininkų.