„Žinau, kad Kazachstanas pasirašė susitarimą dėl branduolinio ginklo uždraudimo. Mes su savo draugais kazachais nuodugniai šia tema kalbėjomės – mes jo nepasirašinėsime, nes manome, kad branduolinio ginklo uždraudimas tokia nurodymų tvarka paprasčiausiai nerealus“, – šeštadienį interviu bendrovei „KR Prezidentinin TRK“ („Kazachstano prezidento televizijos ir radijo kompleksas“) sakė S. Lavrovas.

Jis pridūrė, kad penkios oficialios branduolinės valstybės, kaip ir neoficialiai branduolinės šalys, „to nepriims“.

S. Lavrovas priminė, kad jau suderintas judėjimo principas siekiant pasaulio be branduolinių ginklų yra atspindėtas neplatinimo sutartyje ir susietas su „visuotinio saugumo ir stabilumo užtikrinimu“.

„Todėl, kad nauji padėtį pasaulyje veikiantys veiksniai, tokie kaip strateginė nebranduolinė ginkluotė, amerikiečių planai išvesti ginkluotę į kosmosą, ta pati pagarsėjusi pasaulinė priešraketinės gynybos sistema, Visuotinio branduolinių ginklų bandymų draudimo sutarties neįsigaliojimas, vėlgi, visų pirma, dėl JAV nenoro tai daryti – visi šie veiksniai ne mažiau nei branduoliniai ginklai veikia strateginį stabilumą“, – pridūrė ministras.

Jis pabrėžė, jog Rusija pritaria, kad pasaulio be branduolinių ginklų link būtų judama remiantis visuotiniais susitarimais, įtvirtintais Branduolinio ginklo neplatinimo sutartyje.

Pirma daugiašalė Branduolinio ginklo uždraudimo sutartis pernai liepą Jungtinėse Tautose buvo patvirtinta nedalyvaujant Rusijai ir JAV. Sprendimą parengti Branduolinio ginklo uždraudimo sutartį JT Generalinė Asamblėja priėmė 2016 metų gruodį.

Atitinkamai rezoliucijai pritarė 123 valstybės, o branduolinės galios, įskaitant Rusiją, ir dar maždaug 30 šalių balsavo „prieš“. Kinija buvo vienintelė iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, kuri per balsavimą susilaikė.

Sutartis įsigalios praėjus 90 dienų po to, kai ją ratifikuos 50 valstybių.

Sutartyje sakoma, kad dalyvaujančios valstybės įsipareigoja niekada nekurti, nebandyti, negaminti, kitaip neįsigyti, neturėti ir nekaupti branduolinių ginklų.

Be to, sutarties šalims neleidžiama savo teritorijoje ir savo kontroliuojamose vietose dislokuoti branduolinių ginklų.

S. Lavrovas sausio mėnesį per Saugumo Tarybos posėdį patvirtino, kad Maskva neketina prisijungti prie šios sutarties.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)