Rusijos neigimas yra vis absurdiškesnis, – sakė B. Johnsonas, atvykęs į Briuselyje vykstantį Europos Sąjungos Tarybos posėdį. – Tai yra klasikinė rusų strategija bandant paslėpti tiesos adatą melų ir klaidinimų šieno kupetoje.“

„Pirma jie sako, kad niekada negamino „Novičiok“. Tada teigia, kad anksčiau gamino „Novičiok“, bet sunaikino visas jo atsargas. O dar vėliau jie vėl tvirtina, kad gamino „Novičiok“ ir sunaikino visas jo atsargas, bet dalis jų paslaptingai pateko į Švediją ar Čekiją, Slovakiją, Jungtines Valstijas ar net... Jungtinę Karalystę“, - kalbėjo B. Johnsonas.

„Manau, kad žmonės mato, jog tai klasikinė Rusijos strategija mėginti paslėpti tiesos adatą melo ir sumaišties kupetoje“, - neabejojo Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovas.

B. Johnsonas, atvykęs į Briuselį dalyvauti čia vyksiančiame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime, pabrėžė, kad Rusijai jau nebesiseka „nieko apkvailinti“.

„Jau sunku būtų prie šio stalo Briuselyje rasti šalį, kurios pastaraisiais metais nebūtų kaip nors paveikę piktavališki ar ardomieji Rusijos veiksmai“, - pridūrė jis.

Savo ruožtu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Londonui anksčiau ar vėliau teks atsakyti už kaltinimus Maskvai dėl buvusio dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo bylos – Londonas turės juos pagrįsti įrodymais arba atsiprašyti.

„Solidarumas (su Londono pozicija dėl S. Skripalio bylos) mums suprantamas, tačiau vėl kartojame: anksčiau ar vėliau už šiuos nepagrįstus kaltinimus teks atsakyti“, - žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Teks paremti juos kokiais nors įrodymais arba atsiprašyti“, – pridūrė Rusijos prezidento atstovas spaudai.

Jis taip pat pažymėjo, jog kalbėdamas apie S. Skripalio bylos aplinkybes nevartotų frazės „santykių su Vakarais paaštrėjimas“.

„Šiuo atveju kalbama apie visiškai sunkiai paaiškinamą, nesuprantamos motyvacijos ir nepamatuotą Didžiosios Britanijos vyriausybės šmeižto srautą Rusijos atžvilgiu“, – pabrėžė D. Peskovas.

„Mane labai džiugina, kiek paramos dėl incidento Solsberyje gauna Didžioji Britanija. Manau, kad taip iš dalies yra dėl to, jog visi mato Londoną besiimantį veiksmų ir paisantį mūsų įsipareigojimų pagal Cheminių ginklų uždraudimo sutartį. Tai didelis kontrastas Rusijos elgsenai“, - Briuselyje sakė B. Johnsonas.

Anot jo, pirmadienį į Didžiąją Britaniją atvyksta OPCW techniniai ekspertai, kurie Solsberyje paims mėginių.

„Mane labiausiai džiugina pokytis, kurį pajutau pasikalbėjęs su mūsų draugais ir partneriais Europoje – nuo Aleksandro Litvinenkos nužudymo Londone praėjo 12 metų, ir jie (rusai - red.) daugiau nieko nebeapkvailins (...). Štai kodėl šiandien mūsų draugai Europoje tokie vieningi, ryžtingi ir stiprūs“, – rėžė B. Johnsonas.

Ketvirtadienį neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl šio incidento.

Rusijos disidentas, Kremliaus kritikas A. Litvinenka 2006 metais Londone buvo nunuodytas radioaktyviuoju poloniu. Dėl jo nužudymo Londonas taip pat apkaltino Maskvą.

Klausimą spręs ES lygiu

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį griežtai pasmerkė buvusio dvigubo rusų šnipo apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga ir pabrėžė, kad „itin rimtai“ vertina Londono pareiškimą, jog Maskva yra kaltintina dėl tos atakos.

Pirmadienį Briuselyje posėdžiaujanti ES Taryba pasmerkė ataką prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją, kurie kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Europos Sąjunga itin rimtai vertina JK vyriausybės pareiškimą, jog yra labai tikėtina, kad Rusijos Federacija yra atsakinga (už apnuodijimą)“, – sakoma 28 Bendrijos šalių diplomatijos vadovų pareiškime.

Bendrija „reiškia savo besąlygišką solidarumą su JK ir (reiškia) paramą JK pastangoms patraukti atsakomybėn atsakinguosius už šį nusikaltimą“, teigiama jame.

„Europos Sąjunga yra šokiruota dėl išpuolio pirmąkart per 70 metų Europos teritorijoje panaudojant kovinės paskirties nervus paralyžiuojančią medžiagą, sukurtą Rusijoje“, – pirmadienį pareiškė ES narių diplomatijos vadovai bendrame pareiškime.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Th. May praėjusį trečiadienį pareiškė, kad iš šalies išsiunčiami 23 rusų diplomatai ir įšaldomi aukšto lygio kontaktai su Rusija, taip pat atšaukiamas aukšto rango asmenų dalyvavimas Pasaulio futbolo čempionato renginiuose.

Kremlius, reaguodamas į Londono veiksmus, savaitgalį paskelbė išsiunčiantis 23 britų diplomatus ir stabdantis Britų tarybos veiklą Rusijoje.

Ketvirtadienį neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl šio incidento. Vis dėlto, šaltinių teigimu, kitos ES valstybės vengia daryti spaudimą Maskvai.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas pirmadienį supažindino kolegas su incidento Solsberyje detalėmis, tačiau papildomų priemonių prieš Maskvą ES Taryba aptarinėti nežada.

Šis klausimas taip pat bus nagrinėjamas ir per ketvirtadienį prasidėsiantį Bendrijos viršūnių susitikimą.

Apnuodytas su dukra

DELFI primena, kad 66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija.

Nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX. Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus. Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.