Už balsavimą atsakingi pareigūnai žada ištirti visus nesklandumus ir anuliuoti rezultatus ten, kur pažeidimų buvo itin daug. Tačiau pranešimų kiekis buvo stulbinantis ir galintis mesti šešėlį dabartinio šalies vadovo Vladimiro Putino pergalei.

Akivaizdžius balsavimo pažeidimus rodo kai kurie naujienų agentūros „The Associated Press“ turimi vaizdo įrašai. Apie kai kuriuos pažeidimus taip pat pranešė rinkimų stebėtojai, tarp kurių – opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno atstovai, nevyriausybinė organizacija „Golos“ ir paprasti rusai.

Pluoštai balsalapių

Medžiagoje iš Maskvos priemiesčio Liubercų buvusios vaizdo kameros matyti moteris, nuo stalo pasiimanti balsavimo lapą, apsidairanti ir įdedanti jį į urną. Tai ji padaro daug kartų. Kiek vėliau prie jos prisijungia kita moteris.

Vaizdo įraše iš Alchan Jurto Čečėnijoje matosi baltą kepurę dėvintis vyras, kuris taip pat kelis kartus į tą pačią urną meta balsalapius.

Tolimųjų Rytų Primorsko regione moteris į urną dėjo iš švarko kišenės ištrauktus biuletenius.

Internete buvo paskelbta dar keliasdešimt panašių atvejų.

Išpuoliai prieš stebėtojus

Vaizdo įraše iš apylinkės Machačkaloje matyti, kaip vietos pareigūnas Magometas Rasulovas trenkė į veidą rinkimų stebėtojui Malikui Butajevui.

Balsavimo pažeidimus Machačkaloje fiksuojanti Aida Mirmaksumova pranešė, kad apkūnus juodai apsirengęs vyras pargriovė stebėtoją iš Komunistų partijos kandidato Pavelo Grudinino stovyklos. Stebėtojas šaukėsi pagalbos, tuo metu kiti rėkė „Dink iš čia!“ Vyrams mušantis, kiti žmonės į balsavimo urną metė balsalapius.

Kitas stebėtojas, Zuchrabas Omarovas, teigė, kad policijos pareigūnai bandė jį nutempti šalin, kai šis bandė nufilmuoti balsavimo pažeidimus Machačkaloje.

„Jie paprašė manęs parodyti pasą ir registracijos dokumentus, jie klausė, ką čia darau ir kodėl čia esu, ir žadėjo sulaužyti man nosį. Jie paklausė, kodėl mes filmuojame ir sunaikino visus vaizdo įrašus, kuriuos padarėme, bet dalis jų jau buvo internete“, – pasakojo Z. Omarovas, rodydamas sumušimus ir suplėšytas kelnes.

Priverstinis balsavimas

Permės, Jekaterinburgo ir Maskvos gyventojai naujienų agentūrai „The Associated Press“ rodė žinutes, kur matyti, kaip bendrovių vadovai spaudžia savo darbuotojus dalyvauti rinkimuose ir reikalauja pranešti, kur ir kada jie balsuos. Vienas darbuotojas tvirtino baiminęsis, kad nebalsavęs negaus savo mėnesinės premijos.

Netoli Sankt Peterburgo esančiame Kudrove stebėtojas Sergejus Džusas pranešė aptikęs autobusus, kuriais buvo vežami rinkėjai balsuoti apylinkėse, kur fiksuojamas žemas rinkimų aktyvumas.

Stebėtojas bandė nufilmuoti vieną iš autobusais vykusių žmonių grupių, bet jie dangstėsi veidus ir atsisakė atsakyti į klausimus.

Centrinės rinkimų komisijos pareigūnas Nikolajus Bulajevas teigė, kad į apylinkes vežami tik labai nutolusiose vietose gyvenantys žmonės.

Gudrybės

Ekspertai taip pat fiksavo įvairias gudrybes ir valstybines kampanijas rinkimų aktyvumui didinti, nors jos ir nėra nelegalios.

Gydymo įstaigos balsuojantiems Maskvoje darė nemokamus vėžio tyrimus, gyventojams taip pat buvo siūloma nuolaidų maisto produktams. Kai kuriuose miestuose prie rinkimų apylinkių vyko koncertai, sporto varžybos ar klounų pasirodymai.

Kai kur buvo siūlomi prizai įdomiausiai apsirengusiems žmonėms. Kai kurie jų atvyko balsuoti persirengę meškomis ar viduramžių riteriais. Tuo tarpu vienas vyras atrodė kaip balistinė raketa „Sarmat“.