Vakarai Krymo aneksiją laiko neteisėta.

„Sienų ginčijimas jėga prieštarauja tarptautinei teisei, taip pat ir pačios Rusijos Federacijos prisiimtiems įsipareigojimams“, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Prancūzija nepripažįsta Rusijos prezidento rinkimų organizavimo Kryme“, – nurodoma jame.

Rusai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose, kuriuos temdo piktas ginčas su Britanija ir jos sąjungininkėmis dėl buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo Anglijoje.

Sekmadienį sueina lygiai ketveri metai nuo to laiko, kai prezidentas Vladimiras Putinas, beveik neabejotinai laimėsiantis ketvirtą kadenciją, pasirašė sutartį, kuria Krymas skelbiamas Rusijos dalimi. Šio pusiasalio kontrolę Rusija perėmė po jos remto Ukrainos prezidento nušalinimo Kijeve.

Tai pirmi Rusijos prezidento rinkimai po Krymo aneksijos, kuri paskatino prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje su ginklu rankoje pasipriešinti valstybei. Taip kilo konfliktas, jau pareikalavęs daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

„Ketveri metai po neteisėtos Krymo autonominės respublikos ir Sevastopolio (miesto) aneksijos Prancūzija toliau tvirtai palaiko visišką Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo atkūrimą su tarptautinės bendrijos pripažįstamomis sienomis“, – sakoma Prancūzijos pareiškime.

Jame sakoma, kad Prancūzijai kelia „susirūpinimą pusiasalio militarizavimas ir žmogaus teisių padėties blogėjimas, ypač kalbant apie Krymo totorius“ – etninę musulmonų mažumą, kuri daugiausia nepritarė aneksijai.

Prancūzijos pareiškime priduriama, kad prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas kitą savaitę nuvyks į Ukrainą su jos provakarietiška vyriausybe aptarti situacijos Kryme ir Rytų Ukrainoje.