„Rusijos atsakymas bylos aplinkybių nekeičia: Britanijos teritorijoje (įvyko) pasikėsinimas nužudyti du žmones, už kurį, nesant alternatyvių išvadų, yra atsakinga Rusija“, – sakoma Britanijos URM pareiškime.

Londonas „neturi nesutarimų su Rusijos žmonėmis“, teigiama jame.

„Ir toliau manome, kad nutraukti dialogą tarp mūsų šalių nėra mūsų nacionalinis interesas. Rusijos atsakomybė yra atsakyti už savo veiksmus ir vykdyti tarptautinius įsipareigojimus“, – pranešė Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Be to, Britanijos URM pabrėžė, kad „tikėjosi tokios (Maskvos) reakcijos“ į Londono sankcijas.

Kitos savaitės pradžioje Britanijos nacionalinio saugumo taryba turėtų posėdyje aptarti, kokie bus tolesni Londono veiksmai.

Britanijos URM pranešime taip pat sakoma, kad „šiandien mūsų prioritetas yra pasirūpinti savo darbuotojais ir suteikti pagalbą grįžtantiesiems į Britaniją“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau šeštadienį paskelbė per savaitę išsiųsianti 23 Jungtinės Karalystės diplomatus, sustabdysianti Britų tarybos – JK kultūros ir švietimo organizacijos – veiklą Rusijos teritorijoje ir nutrauksianti susitarimą su Londonu iš naujo atidaryti Britanijos konsulatą Sankt Peterburge.

Rusijos URM pranešime nurodoma, kad tuo atveju, jeigu Britanija imsis bet kokių kitų „nedraugiškų“ veiksmų Rusijos atžvilgiu, Maskva pasilieka teisę į juos atsakyti.

Britų ministras: įsakymą davė Putinas

Penktadienį Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas pareiškė, kad įsakymą panaudoti cheminį ginklą Didžiosios Britanijos teritorijoje, greičiausiai, davė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Manome, labai tikėtina, kad tai buvo jo sprendimas įsakyti panaudoti nervus paralyžiuojančią medžiagą Britanijos, Europos gatvėse, pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo“, - pareiškė jis. B. Johnsonas taip pat pridūrė, kad nuodus pagamino Rusija ir jie buvo joje saugomi.

Britų užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Didžioji Britanija neturi jokių pretenzijų Rusijos gyventojams, praneša „Reuters“.

„Mes neturime nieko prieš pačius rusus. Rusofobijos dėl to, kas vyksta, nebus“, - sakė B. Johnsonas. Anot jo, Londonas turi nesutarimų būtent su Kremliumi.

Savo ruožtu V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė „Interfaxui“, kad Rusijos prezidento paminėjimas Skripalio istorijoje – „šokiruojantis ir neatleistinas iš diplomatijos požiūrio taško elgesys“.

„Mes, tiesą sakant, kol kas dar tarptautinės politikos praktikoje nesame susidūrę su tokiu elgesiu valstybės lygmeniu, kada šalies atžvilgiu, šiuo atveju mūsų, metami labai rimti kaltinimai su formuluote „greičiausiai“, „atrodo“ ir taip toliau“, - sakė D. Peskovas.

Rusija kiek anksčiau penktadienį pareiškė, kad pateikė Britanijai „viską dėl Skripalio bylos“.

Anot Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, Maskva pateikė britams visa, ką buvo įmanoma pateikti „dėl Skripalio bylos“, ir tikisi, kad apnuodytam buvusiam rusų šnipui ir jo dukteriai pasveikus įvykis bus geriau nušviestas.

„Iš principo kalbėti apie dabartinę situaciją jau kažkaip net nejauku. Man atrodo, mes viską pateikėme. Mes absoliučiai oficialiai paprašėme Didžiosios Britanijos tų veiksmų, kurių ji turi imtis pagal Cheminio ginklo draudimo konvenciją. Reakciją jūs matote“, – spaudos konferencijoje Kazachstano sostinėje Astanoje sakė S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad „absoliučiai ignoruojamas“ Rusijos klausimas dėl to, kodėl nepalaukus, „kai, tikiuosi, labai tikiuosi, pasitaisys nukentėjusysis ir jo duktė, kuri, beje, yra Rusijos pilietė“.

Išgąsdino oligarchus

Dėl buvusio rusų šnipo S. Skripalio apnuodijimo, turtingi rusai, gyvenantys Londone, stiprina savo apsaugą. Apie tai rašo „Evening Standart“, remdamiesi oligarchų konsultantais. Jie papasakojo leidiniui, kad padidėjo asmens sargybinių, visą parą prieinamų medicinos paslaugų, atvežamų produktų tikrinimo ir privačių paslaugų paklausa.

Kalbama taip pat apie turtuolį, kuris į savo butą užsakė oro filtravimo sistemą, skirtą nuo branduolinio karo apsaugančiam bunkeriui.

„Mums jau skambino penki mūsų klientai rusai, klausė apie asmens sargybinius, papildomą namų apsaugą ir maisto užsakymą“, - pranešė vienos iš nekilnojamojo turto agentūrų direktorė. „Jie daugiau nesinaudoja įprastu maisto į namus pristatymu ir perka jį išsinešimui įvairiose vietose, o vandenį geria tik iš butelių“, - pridūrė ji.

Apnuodijo buvusį šnipą ir jo dukrą

DELFI primena, kad 66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX.

Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį. Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus.

Sergejus Skripalis

Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1448)