Iš FTB direktoriaus pavaduotojo pareigų jis atsistatydino anksčiau šiemet, JAV prezidentui Donaldui Trumpui apkaltinus jį perdėtu palankumu demokratams.

A. McCabe'as darbą agentūroje sustabdė sausio pabaigoje, bet planavo likti FTB darbuotojų sąraše iki kovo, kad užsitikrintų geresnes išėjimo į pensiją sąlygas.

Andrew McCabe'as ATLEISTAS; puiki diena sunkiai dirbantiems FTB vyrams ir moterims – puiki diena demokratijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ penktadienį parašė JAV prezidentas.

„Veidmainis (buvęs FTB direktorius) Jamesas Comey buvo jo bosas, privertęs McCabe'ą atrodyti kaip choro berniuką. Jis žinojo viską apie melą ir korupciją aukščiausiuose FTB sluoksniuose!“ – rašė D. Trumpas.

Pats A. McCabe'as neslėpė pykčio dėl tokio sprendimo ir tvirtino tapęs D. Trumpo administracijos „karo“ su FTB ir specialiuoju prokuroru, tiriančiu galimą Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus, auka.

JAV Teisingumo departamentas nurodė, jog per vidinį tyrimą buvo išsiaiškinta, kad A. McCabe'as, neturėdamas tam įgaliojimų, nutekino informacijos žiniasklaidai, ir „kelis kartus“ nebuvo visiškai atviras su departamento generaliniu inspektoriumi.

„FTB tikisi, kad kiekvienas darbuotojas vadovausis aukščiausiais sąžiningumo, vientisumo ir atskaitomybės standartais“, – pranešime sakė generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

Toks sprendimas buvo priimtas „po išsamaus ir sąžiningo tyrimo“, pareiškė J. Sessionsas.

FTB generalinio inspektoriaus tyrimo detalės paviešintos nebuvo, tačiau jis susijęs su 2016-ųjų FTB tyrimu dėl D. Trumpo konkurentės prezidento rinkimuose, demokratės Hillary Clinton.

JAV lyderis ne kartą kaltino A. McCabe'ą ir J. Comey saugant H. Clinton nuo baudžiamojo persekiojimo dėl privačių elektroninio pašto serverių naudojimo jai būnant valstybės sekretore bei dėl jos sutuoktinio, buvusio prezidento Billo Clintono, įkurto privataus fondo veiksmų.

D. Trumpas taip pat viešai reiškė nusivylimą, kad A. McCabe'as gynė J. Comey, kurį prezidentas, pasipiktinęs FTB tyrimu dėl galimų jo kampanijos ryšių su Rusija, atleido 2017-ųjų gegužę.

„Esu išskiriamas“

A. McCabe'as po atleidimo paskelbė gana piktą pareiškimą.

„Esu išskiriamas, ir su manimi taip elgiamasi dėl mano atlikto vaidmens, veiksmų, kurių ėmiausi, ir įvykių, kurių liudininku tapau atleidus Jamesą Comey“, – pareiškė jis.

A. McCabe'o teigimu, FTB generalinio inspektoriaus tyrimas „tapo dalimi beprecedenčių administracijos pastangų, vadovaujamų paties prezidento, atleisti mane iš mano pareigų, sunaikinti mano reputaciją ir galbūt net atimti iš manęs pensiją, dėl kurios dirbau 21 metus“.

Jis buvo atleistas Baltiesiems rūmams demonstruojant vis didesnį susierzinimą dėl galimo kišimosi į rinkimus tyrimo, kuriam dabar vadovauja specialusis prokuroras Robertas Muelleris – buvęs FTB direktorius. Tas tyrimas kelia didelę grėsmę artimiausiai prezidento aplinkai.

R. Mueleris, be kita ko, aiškinasi, ar J. Comey atleidęs D. Trumpas trukdė jo tyrimui, o A. McCabe'as galėtų tapti itin svarbiu liudytoju šiuo klausimu.