Tragiška humanitarinė padėtis Rytų Gutoje veikiausiai bus vienas darbotvarkės klausimų šiose Irano užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo, jo kolegos iš Rusijos Sergejaus Lavrovo ir Turkijos diplomatijos vadovo Mevluto Cavusoglu derybose Kazachstano sostinėje Astanoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime rašoma, kad derybose bus aptarta „situacija vietoje“, taip pat „deeskalacijos proceso laimėjimus ir sunkumus“.

Šios derybos turėtų tapti įžanga į balandžio 4 dieną Stambule numatytą trijų valstybių vadovų susitikimą.

Kazachstano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai penktadienį patvirtino, kad derybos prasidės kaip numatyta – 5 val. Grinvičo (7 val. Lietuvos) laiku.

Nuo brutalaus pilietinio karo pradžios 2011 metais Sirijoje jau žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių. Ilgainiui šis konfliktas peraugo į niokojantį karą, įtraukusį pasaulio galybes.

Pastarosiomis savaitėmis šio konflikto epicentre yra Rytų Guta. Nuo vasario 18 dienos, kai Damasko režimo pajėgos ėmė intensyviai bombarduoti šį sukilėlių kontroliuojamą anklavą, čia jau žuvo beveik 1 260 žmonių, penktadalis aukų – vaikai.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas šį buvusį sukilėlių bastioną, kurio gyventojai kenčia didžiulį maisto produktų ir kitų būtiniausių prekių stygių, yra pavadinęs „pragaru Žemėje“.

Manoma, kad Sirijos prezidentui Basharui al Assadui lojalios pajėgos šiuo metu kontroliuoja kiek daugiau nei 70 proc. anklavo teritorijos.

Kaip skelbia padėtį Sirijoje stebinti britų nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), vien ketvirtadienį iš Rytų Gutos pasitraukė beveik 20 tūkst. gyventojų.

Sukilėlius palaikanti Turkija reikalauja nedelsiant nutraukti Rytų Gutos apsiaustį, tačiau pati toliau tęsia karinę operaciją šiauriniame Afrino mieste, kur gyvena daugiausia etniniai kurdai.

JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura dėl ligos neatvyko į derybas Astanoje, informavo jo biuras. S. de Misturą derybose turėtų pakeisti jo pavaduotojas Ramzy Ramzy.

Astanos derybų procesas, vykstantis lygiagrečiai JT vadovaujamoms deryboms Ženevoje, prasidėjo 2017 metų sausį. Paprastai šiose derybose dalyvauja Sirijos režimo ir opozicijos delegacijos, taip pat vadinamųjų garantuojančiųjų šalių – Irano, Rusijos bei Turkijos – atstovai.

Pernai Astanoje pasiektas susitarimas dėl keturių vadinamųjų deeskalacijos zonų įsteigimo padėjo sumažinti kovos veiksmų tarp vyriausybės ir sukilėlių pajėgų mastą. Tačiau Jungtinės Valstijos pareiškė, kad šis susitarimas žlugo, kai buvo pradėtas Rytų Gutos, vienos iš keturių deeskalacijos zonų, puolimas.