Kiekvieną pavasarį rengiamos pratybos „Key Resolve/Foal Eagle“ („Esminis ryžtas“/„Jaunasis erelis“) nuolat provokuoja branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos įtūžį. Pchenjanas šiuos manevrus laiko pasiruošimais invazijai ir atsakydamas rengia provokacijas, dar labiau didinančias įtampą.

Tačiau abi Korėjos ir JAV dabar įsitraukusios į pastangas susitaikyti, kurias padėjo inicijuoti Pjongčango žiemos olimpiada. Pietų Korėja paskelbė planuojanti ateinantį mėnesį surengti Seulo ir Pchenjano viršūnių susitikimą, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė planuojąs gegužę susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Bendros karinės pratybos buvo atidėtos, kad nesutrikdytų praeitą mėnesį Pietų Korėjoje vykusios olimpiados.

Tačiau, pasak vieno aukšto rango pareigūno Pietų Korėjos prezidentūroje, praeitą mėnesį į Pchenjaną nuvykusiam Seulo pasiuntiniui Kim Jong Unas sakė, kad jis „suprasiąs“, jeigu manevrai bus surengti.

Vis dėlto Šiaurės Korėja iki šiol nepateikė jokių oficialių komentarų dėl Kim Jong Uno pasiūlymo surengti tiesioginius susitikimus su D. Trumpu ir Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu.

Remdamasi vienu šaltiniu kariuomenėje, Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ nurodė, kad lauko pratybos „Foal Eagle“, kuriose dalyvauja dešimtys tūkstančių karių, prasidės balandžio pradžioje, bet truks perpus trumpiau negu įprasta – vieną, o ne du mėnesius.

„Yonhap“ pridūrė, kad šįkart pratybose nedalyvaus JAV strateginė ginkluotė, pavyzdžiui, bombonešiai B-1B ir lėktuvnešiai.

Tuo metu štabų pratybos „Key Resolve“, per kurias karo veiksmai imituojami kompiuteriais, prasidės ateinančią savaitę, rašo „Yonhap“.

Anksčiau JAV Štabų vadų komiteto direktorius generolas leitenantas Kennethas McKenzie per spaudos konferenciją sakė, kad Jungtinės Valstijos kiekvienais metais rengia „virtinę energingų pratybų“.

„Nemanau, kad šiais metais bus kitaip negu būdavo anksčiau“, – pridūrė jis.

JAV ir Pietų Korėjos jungtinių pajėgų štabo atstovas sakė, kad „Key Resolve/Foal Eagle“ data, trukmė ir kitos detalės bus paskelbtos kitą savaitę.