„Novaja Gazeta“ pateikia vieno iš Karo radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos akademijos laboratorijos vadovo nuomonę, tačiau jo vardo nepateikia.

Ekspertas pabrėžia, kad nervus paralyžiuojančios dujos, kuriomis, anot Londono, buvo apnuodytas S. Skripalis, negalėjo būti kuriamas kaip individualaus naudojimo nuodas. Kalba eina būtent apie masinio naikinimo ginklą, kurio neįmanoma dozuoti tiksliai tokioms užduotims.

„Tas, kas jį panaudojo, stengėsi pagaminti maksimaliai silpną skiedinį, kad pats nežūtų. Tačiau išlieka aukšta tikimybė, kad tas žmogus gavo savo dozę“, - mano ekspertas.

Anot mokslininko, nuodytojai išrinko labai pavojingą jiems asmeniškai ir nepatogiausią naudojimui medžiagą.

„Novaja Gazeta“ apžvalgininkas Valerijus Širiajevas daro išvadą, kad už S. Skripalio ir jo dukros apnuodijimo stovi grupė žmonių, kurie yra labai žiaurūs ir išradingi.

„Iki šiol britų paviešinti faktai kalba būtent apie tokį scenarijų. Tai buvo ne atsitiktinis pasirinkimas, o apskaičiuotas poelgis, tokius nuodus gauti yra sunku, o jų naudojimas yra mirtinai pavojingas pačiam žudikui“, - rašo žurnalistas.

DELFI primena, kad 66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“.

Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX. Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus.

Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)