Londonas nusprendė išsiųsti 23 rusų diplomatus ir įšaldyti aukšto lygio kontaktus su Maskva reaguodamas į praėjusią savaitę įvykdytą buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Theresa May apnuodijo Londono ir Maskvos santykius“, – skelbė antraštė pirmajame laikraščio „Nezavisimaja Gazeta“ puslapyje.

Verslo dienraštis „Kommersant“ kaltino Britaniją, esą ji ieško „toksiškų atsakymų“.

„Krizė Maskvos ir Londono santykiuose pasiekė naują viršūnę“, – rašo jis.

Th. May „pamėgino apkaltinti Rusiją už visas pasaulio nuodėmes“, rašo prokremliškas bulvarinis laikraštis „Komsomolskaja Pravda“.

„Izvestija“, dar vienas Kremliui lojalus dienraštis, rašo, kad Rusija į Londono sprendimą išsiųsti diplomatus duos „mažų mažiausiai simetrišką atsaką“, t. y., lieps palikti šalį tokiam pačiam skaičiui britų diplomatų.

Tačiau „Rusijos reakcija gali būti ir platesnio masto“, rašo dienraštis, remdamasis neįvardytais diplomatiniais šaltiniais.

„Palaukite atsakymo“, – skelbia straipsnio antraštė šiame dienraštyje.

„Tariamai prasidėjęs atšilimas santykiuose su Londono virto ilgalaike šalna“, – konstatuoja populiarus dienraštis „Moskovskij komsomolec“.

Jo nuomone, „Rusija gali nenulenkdama galvos visa tai pakelti“.

Kovo 4 dieną buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Nustatyta, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje.

Trečiadienį Th. May parlamente paskelbė apie atsakomąsias priemones – diplomatų išsiuntimą ir aukšto lygio kontaktų su Maskva įšaldymą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šias priemones kaip „precedento neturinčią šiurkščią provokaciją“ ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

JAV, JK, Prancūzija ir Vokietija išplatino bendrą pareiškimą

JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai pareiškė vieningai kaltinantys Rusiją dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Mes, Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės lyderiai, bjaurimės ataka prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“ kovo 4-ąją Anglijos Solsberio mieste, sakoma pareiškime, kurį paskelbė Britanijos vyriausybė.

Neįprastame bendrame pareiškime JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Britanijos premjerė Theresa May teigė, kad „nėra jokio įtikinamo alternatyvaus paaiškinimo“, ir kad Rusija veikiausiai yra atsakinga už kovo 4-osios ataką Anglijos mieste.

Jie pareiškė, kad Rusijai nesureagavus į Britanijos „teisėtą prašymą“ paaiškinti situaciją, „jos atsakomybė dar labiau pabrėžiama“.

JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai sakė, kad cheminio ginklo panaudojimas yra „išpuolis prieš JK suverenumą“ bei „tarptautinės teisės pažeidimas“.

Britanija dėl to incidento išsiuntė iš šalies 23 rusų diplomatus ir įšaldė aukšto lygio kontaktus su Maskva.

Manoma, kad Rusija greitai imsis atsakomųjų priemonių.

Kremlius nepateikė jokio pasiaiškinimo

Th. May sakė, kad Kremlius nepateikė „jokio pasiaiškinimo“, kaip Rusijoje sukurta kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo būti panaudota Solsberyje, pietvakarių Anglijoje. Pasak premjerės, Maskvos atsakas rodo, kad ji „visiškai paniekinamai žiūri į šiuos įvykius“.

„Kovinės nervus veikiančios medžiagos panaudojimas Europoje buvo vertinamas sarkastiškai, paniekinamai ir ignoruojančiai“, – sakė ji.

Th. May pirmą kartą tiesiogiai apkaltino Rusiją tokiais žodžiais: „Nėra jokios alternatyvos išvadai, kad Rusijos valstybė kaltintina“.

„Daugelis mūsų su viltimi žvelgė į posovietinę Rusiją, – kalbėjo premjerė parlamente. – Norėjome geresnių santykių; tragiška, kad prezidentas Putinas pasirinko tokį veikimo būdą“.

Diplomatų išsiuntimas

Th. May pažadėjo „išardyti Rusijos šnipų tinklą Jungtinėje Karalystėje“ ir paskelbė iš šalies išsiunčianti 23 rusų diplomatus, „pripažintus nepaskelbtais žvalgybos pareigūnais“, ir nurodanti jiems per savaitę išvykti iš Britanijos.

„Per vieną kartą išsiunčiamų (asmenų) skaičius bus didžiausias per daugiau nei 30 metų. Jis primena tą faktą, kad Rusijos valstybė jau ne pirmą kartą veikia prieš mūsų šalį“, - sakė ji parlamentarams.

2007-aisiais Jungtinė Karalystė išsiuntė keturis rusų diplomatus, atsakydama į buvusio agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą radioaktyviu polonio izotopu.

Daugiausia – 105 sovietų diplomatai – buvo išvaryti iš JK 1971 metais. Vėliau diplomatai buvo dar išsiunčiami 1985, 1989 ir 1996 metais.

Pasaulio futbolo čempionatas

Vyriausybės sprendimas įšaldyti aukšto lygio diplomatinius ryšius su Rusija palies ir Pasaulio futbolo čempionatą.

„Ministrai ar net karališkosios šeimos nariai nedalyvaus šios vasaros Pasaulio futbolo čempionate Rusijoje“, – pranešė Th. May.

Tačiau Anglijos komanda galės dalyvauti varžybose.

Turto įšaldymas

Rusų didžturčiai pastaraisiais metais daug investuoja Londone, bet Th. May perspėjo, kad jų lėšos bus griežčiau tikrinamos.

„Mes įšaldysime Rusijos valstybines lėšas tais atvejais, kai turėsime duomenų, kad jos gali būti panaudotos JK piliečių ar gyventojų gyvybei ar turtui grasinti“, – sakė Th. May.

Ji pažymėjo, kad daugelis rusų „svariai prisidėjo“ Britanijoje, tačiau vyriausybė ir toliau veiks prieš „stambius nusikaltėlius ir korumpuotą elitą“.

„Nėra jiems vietos, nei jų pinigams, mūsų šalyje“, – perspėjo Th. May.

Nauji įstatymai, sankcijos

Th. May pažadėjo „skubiai“ parengti naujus įstatymus, kad teisėsauga galėtų areštuoti „įtariamus priešiška valstybei veikla“ asmenis, mėginančius atvykti į Britaniją. Tokia galią šiuo metu leidžiama panaudoti tik prieš įtariamus terorizmu asmenis.

Įstatymų leidėjų galimybės taikyti sankcijas asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus, bus stiprinamos, sakė Th. May, remiantis Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnitskio vardu pavadinto įstatymo pagrindu.

Vyriausybė dar svarstys naujos kovos su šnipinėjimu įstatymus, kad būtų „visapusiškai pažabota priešiška užsienio agentų veikla mūsų šalyje“, sakė Th. May.

B. Johnsonas: tai perspėjimas rusų agentams

Britų užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono nuomone, Rusija buvusį savo šnipą kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga apnuodijo norėdama aiškiai parodyti, kad tie, kas nepaklūsta Rusijos valstybei, nusipelno „paspringti savo 30-čia sidabrinių“.

B. Johnsonas ketvirtadienį transliuotojui BBC sakė, kad „pasipūtėliškame, sarkastiškame“ Maskvos atsakyme po Sergejaus Skripalio ir jo dukters užpuolimo slypi žinia. Rusai „nori tuo pačiu metu (ir) neigti tai, ir vis dėlto ... didžiuotis tuo“, sakė sekretorius.

Pasak B. Johnsono, „priežastis, dėl kurios jie pasirinko šią nervus paralyžiuojančią medžiagą – parodyti, kad tai Rusija, ir parodyti žmonėms jų agentūrose, kurie galėtų galvoti apie perbėgimą arba paramą kitokiam gyvenimo būdui, tikėjimą alternatyviomis vertybėmis, kad Rusija keršys“.

Britų premjerė apsilankė išpuolio prieš buvusį rusų šnipą vietoje

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Th. May ketvirtadienį pirmą kartą apsilankė vietoje, kur praėjusią savaitę nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas.

Šis išpuolis išprovokavo aštrų diplomatinį konfliktą tarp Londono ir Maskvos.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti kovo 4 dieną Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Solsberyje viešinti Th. May taip pat susitiks su visuomenės ir verslo atstovais, gelbėjimo tarnybų darbuotojais, naujausią informaciją jai pateiks visuomenės sveikatos pareigūnai, nurodė premjerės atstovas spaudai.

Kai kurie šio miesto rajonai atitverti kaip nusikaltimo vieta, o pareigūnai su sandariais cheminės saugos kostiumais ima mėginius tose vietose, kur lankėsi S. Skripalius ir jo dukra prieš tai, kai buvo aptikti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro.

Policijos tyrėjams padeda beveik 200 karių; žmonės, galėję būti tame rajone incidento metu, paraginti kruopščiai išskalbti savo drabužius.

Ketvirtadienį pirmąjį pasitarimą Londone surengė speciali darbo grupė, kuriai pavesta padėti atlikti valymo operaciją Solsberyje.

Vėliau numatytas ir nacionalinio saugumo komiteto (COBRA) pasitarimas. Jam pirmininkaus vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd, koordinuojanti vyriausybės veiksmus reaguojant į incidentą Solsberyje.

Kurs apsaugos nuo cheminio ginklo centrą

Didžioji Britanija investuos 48 mln. svarų (54,2 mln. eurų) į naują apsaugos nuo cheminių ginklų centrą ir paskiepys tūkstančius Britanijos karių nuo juodligės, ketvirtadienį pranešė gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas.

Šis sprendimas buvo priimtas reaguojant į kovo 4-osios incidentą, kai Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste kovine chemine medžiaga buvo apnuodytas buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU karininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

„Investuojame 48 mln. svarų į naują Apsaugos nuo cheminio ginklo centrą, kad sukurtume savo moderniausias cheminės analizės ir gynybos technologijas“, – sakė gynybos sekretorius.

G. Williamsonas teigė, kad centras priklausys karinių tyrimų kompleksui „Porton Down“, slaptai Britanijos kariuomenės bazei; joje buvo išanalizuotos nervus paralyžiuojančios dujos, kuriomis buvo apnuodytas S. Skripalis.

Britanija dėl tos atakos apkaltino Rusiją.

Gynybos mokslo ir technologijų laboratorijoje dirba 3 tūkst. mokslininkų; pats kompleksas yra įsikūręs kaimiškoje vietovėje. Jo metinis biudžetas siekia 500 mln. svarų (beveik 565 mln. eurų).

Tas kompleksas buvo įkurtas dar 1916 metais, siekiant pasipriešinti vokiečių chloro, iprito ir fosgeno dujų atakoms per Pirmąjį pasaulinį karą.

6-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje „Porton Down“ mokslininkai sukūrė nenuodingas dujas CS, dar vadinamas ašarinėmis dujomis, bei nuodingą nervus paralyžiuojančią medžiagą VX.

Atsižvelgus į tarptautines konvencijas, draudžiančias cheminių ginklų naudojimą, „Porton Down“ atliekami tyrimai yra gynybinio pobūdžio, skelbia Gynybos ministerija.

„Jeigu abejojome, kokią grėsmę Rusija kelia mūsų piliečiams, mums tereikia pažvelgti į sukrečiantį pavyzdį – jos beatodairišką išpuolį Solsberyje“, – perspėjo gynybos sekretorius, vienas balsingiausių Maskvos kritikų dabartinėje Jungtinės Karalystės vyriausybėje.

Vis dėlto G. Williamsonas pridūrė, kad vis „intensyvesnį“ cheminių atakų pavojų kelia ne vien Rusija, bet ir kitos valstybės.

Be to, gynybos sekretorius paskelbė apie planus tūkstančius Britanijos karių paskiepyti nuo juodligės, anksčiau ketvirtadienį pranešė „The Guardian“. Šios ligos sukėlėjų sporas ne kartą buvo mėginta panaudoti kaip biologinį ginklą.

„Priėmiau sprendimą užtikrinti mūsų greitojo reagavimo pajėgų vakcinavimą, kad užtikrintume jiems gyvybiškai svarbią apsaugą nuo mirtino pavojaus“, – laikraštis citavo sekretoriaus kalbos, sakytos Bristolio mieste, ištrauką.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (726)