Ketvirtadienį Jakutsko oro uoste iš kylančio krovininio lėktuvo, gabenančio tonas aukso, platinos ir deimantų, iškrito dalis krovinio, informuoja siberiantimes.com.

Lėktuvui pakilus, iškrito dar dalis krovinio.

Kylant krovininiam lėktuvui „Nimbus Airlines AN-12“, ant pakilimo tako pabiro brangenybės. Lėktuvui nutolus 26 km nuo oro uosto, iškrito keli aukso luitai.

Lėktuvo įgula nusprendė nusileisti netoliese esančiame Magano oro uoste, už 26 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Jakutsko.

Policija apgulė pakilimo taką, pradėta didelė paieška. Lėktuvas skrido į Krasnojarską, vėliau – į kasyklą „Kupol“.

Pranešama, kad krovinys priklauso Čiukotkos kasybos ir geologijos kompanijai. 75 proc. šios privačios kompanijos priklauso Kanados įmonei „Kinross Gold“.

Lėktuvą pakilimui ruošę Jakutsko oro uosto technikos inžinieriai sulaikyti.

Krovinio vertė – apie 21 mlrd. rublių (297,8 mln. eurų).

Jakutskas – Rusijos Jakutijos regiono sostinė, kurioje viena iš pagrindinių pramonės šakų yra deimantų gavyba.

Tuo metu vienas informuotas šaltinis Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad lėktuvas gabeno apie 200 sidabro luitų, bet vėliau tyrėjai esą patikslino, kad gabentas apie 9,3 tonų aukso ir sidabro lydinio.

Bendrovės „Kinross Gold“, kuriai priklausė šis krovinys, padalinio Maskvoje direktorius Stanislavas Borodiukas sakė „Interfax“: „Lėktuve buvo septyni įgulos nariai ir du kompanijos atstovai. Niekas iš jų nenukentėjo, lėktuvas sėkmingai nusileido“. Pasak jo, visas krovinys surinktas, todėl „klausimo dėl draudimo nekyla.“

„Palaikome glaudų ryšį su valstybinėmis institucijomis ir kompetentingomis žinybomis, taip pat su oro uosto tarnybomis. Aišku, patys atliksmime tyrimą, dalyvaujant oro bendrovei“, – pridūrė jis.

Pasak S. Borodiuko, krovinys buvo gabenamas iš kasyklos „Kupol“ Čiukčių pusiasalyje į Krasnojarską, o Jakutske nusileido papildyti degalų atsargų.

Rusijos tyrimų komiteto (SKR) pranešime patvirtinama, kad per šį incidentą žmonės nenukentėjo.

„Dalis krovinio išsibarstė ant kilimo ir tūpimo tako. Krovinių skyriaus liuko sąvara nukrito vieno vietos automobilių turgaus teritorijoje, kur nebuvo statinių ir transporto priemonių“, – nurodė tyrėjai.

Pagal preliminarius duomenis, avarijos priežastimi tapo netinkamas krovinio tvirtinimas.

Oro uostas anksčiau nurodė „Interfax“, kad šis incidentas ištiko oro bendrovės „Nimbus“ lėktuvą.

„Krovinių liuko sąvarą nuplėšė oro srautas. Įgula priėmė sprendimą nusileisti ir nutūpė Magano gyvenvietės oro uoste 12 km nuo Jakutsko“, – nurodė oro uosto spaudos tarnyba.