Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį kreipsis į parlamentarus, Maskvai iki Londono nustatyto termino nepaaiškinus, kaip Jungtinės Karalystės teritorijoje buvo apnuodytas buvęs rusų dvigubas agentas.

10 dienų po buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga ramiame Anglijos Siolsberio mieste santykiai tarp Britanijos ir Rusijos sparčiai blogėjo.

Britų ministrė pirmininkė pirmadienį parlamentui pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimą kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose yra atsakinga Maskva – arba tiesiogiai, arba dėl to, kad prarado minimos nervus paralyžiuojančios medžiagos kontrolę.

Maskva nesutiks su nepagrįstais kaltinimais, kurie neparemti įrodymais, ir nepriims ultimatumų kalbos, – trečiadienį Maskvoje žurnalistams pareiškė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. – Mes tikimės, kad sveikas protas nugalės“.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apkaltino Didžiąją Britaniją klaidinant pasaulį ir patikino, kad Maskva neturėjo jokio motyvo kenkti buvusiam Rusijos dvigubam agentui S. Skripaliui, skelbia news.sky.com.

Maskva imsis atsakomųjų priemonių britų žiniasklaidos atžvilgiu, jeigu Rusijos televizijai RT bus uždrausta transliuoti Jungtinės Karalystės teritorijoje, Londonui svarstant galima atsaką į vieno buvusio rusų šnipo apnuodijimą Anglijos mieste, trečiadienį pareiškė Kremlius.

„Į bet kokius neteisėtus veiksmus bet kurios Jungtinėje Karalystėje veikiančių Rusijos Federacijos žiniasklaidos priemonių atžvilgiu; be abejo, bus atsakyta abipusiškumo principo pagrindais“, – žurnalistams trečiadienį sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai D. Peskovas.

„Tai bus žingsniai, geriausiai atitinkantys Rusijos Federacijos interesus“, – pridūrė jis.

Dmitrijus Peskovas

Antradienį oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad visa britų žiniasklaida bus uždrausta Rusijoje, jeigu Londonas įves sankcijas RT dėl „Skripalio istorijos“.

„Nė viena britų žiniasklaidos priemonių nebeveiks mūsų šalyje, jeigu jie uždarys „Russia Today“ (RT)“, sakė M. Zacharova.

Rusijos ryšių ir masinių komunikacijų ministro pavaduotojas Aleksejus Volinas savo ruožtu pranešė, kad Rusija būtinai imsis griežtų atsakomųjų priemonių, RT netekus licencijos Didžiojoje Britanijoje. „Tai, kad jų (atsakomųjų priemonių) bus imtasi – neabejotina, ir maža niekam nepasirodys“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfaks“ sakė A. Volinas.

Britų komunikacijų reguliuotojas „Ofcom“ antradienį pareiškė, kad dėl buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo gali būti peržiūrėta Kremliaus remiamos RT transliavimo Didžiojoje Britanijoje licencija.

Reguliatorius pranešė, jog įspėjo šios licencijos savininką: „Jeigu britų (S. Skripalio apnuodijimo aplinkybių) tyrimo metu paaiškės, kad Rusijos valstybė neteisėtai panaudojo prieš Jungtinę Karalystę jėgą, manysime, kad bus derama atlikti mūsų pareigas ir įsitikinti, ar RT vykdoma veikla aiškiai atitinka (priimtas normas)“.

Rusijos diplomatijos vadovas S. Lavrovas tvirtina, kad Londonas į situaciją reaguoja organizuodamas „politinį spektaklį“ – ir „specialiai bando suklaidinti tarptautinę bendruomenę“.

Jis teigė, kad Rusija sunaikino visus turėtus cheminius ginklus, o tai buvo veiksmai, prižiūrimi/kontroliuojami „partnerių iš Vakarų“.

„Nepaisant to, Didžioji Britanija ir toliau primygtinai tvirtina, kad niekas kitas – tik Rusija, turi tiek tokį ginklą, tiek motyvą“, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministras ir beda pirštu į veikėjus, turinčius konkrečių tikslų kenkti Rusijos reputacijai.

„Rusija neturi nei tokio cheminio ginklo, nei motyvo. Didžiajai Britanijai svarbiausias įrodymas – niekuo nepagrįsti įtarimai“, – piktinosi S. Lavrovas.

Sergejus Lavrovas

Rusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad kol kas jokio progreso aiškinantis situaciją su Londonu dėl apnuodijimo nėra, ir pridūrė, kad Didžioji Britanija kol kas nepateikė oficialaus prašymo suteikti informacijos apie „Novičiok“ nervus paralyžiuojančias dujas.

66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

Britų vyriausybė, įvertinusi nervus paralyžiuojančią medžiagą, kuria buvo apnuodytas S. Skripalis, spėja, kad išpuolį surengė Rusija. Ji pateikė Maskvai ultimatumą iki antradienio vidurnakčio pasiaiškinti dėl šio atvejo ir pagrasino Rusijai sankcijomis. Rusijos vyriausybė ultimatumą atmetė ir jį ignoravo.

Trečiadienį nacionalinė Saugumo taryba Londone tarsis dėl tolesnių žingsnių.

Britanijai rengiant savo atsakymą, 66 metų S. Skripalis ir jo 33 metų duktė Julija tebėra ligoninėje, kritinės būklės.

Britų ekspertai sako, kad jie buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, priskiriama grupei „Novičiok“. Šias medžiagas Sovietų Sąjunga sukūrė baigiantis Šaltajam karui.

Th. May pirmadienį užsiminė apie naujus įstatymus, kad būtų lengviau konfiskuoti rusų pareigūnų, įtariamų žmogaus teisių pažeidimais, turtą Britanijoje. Tai galėtų paveikti kai kuriuos superturtingus rusus, pastaraisiais metais daug investavusius į Londono nekilnojamojo turto rinką.

Kitas galimas atsakas būtų britų pareigūnų ir karališkųjų asmenų vykdomas šią vasarą Rusijoje rengiamo pasaulio futbolo čempionato boikotas, leidžiant dalyvauti Anglijos rinktinei.