Didžiosios Britanijos vyriausybė, kuri išpuoliu įtaria Rusiją, buvo paskelbusi Rusijos vyriausybei ultimatumą iki vidurnakčio pasiaiškinti ir pagrasino šaliai sankcijomis. Trečiadienį nacionalinė Saugumo Taryba Londone tarsis dėl tolesnių žingsnių.

Manoma, kad Theresa May paskelbs apie priemones prieš Rusiją, nes ši laiku nepateikė paaiškinimo, kodėl Rusijoje gaminama nervus paralyžiuojančia medžiaga bandyta nunuodyti buvusį dvigubą agentą Jungtinėje Karalystėje (JK).

Britanijos ministrė pirmininkė vėliau susitinka Dauningo gatvėje su žvalgybos tarnybų vadovais.

Britanija gali išsiųsti iš šalies rusų diplomatus, kaip padarė 2006 m., po to, kai poloniu buvo nunuodytas buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos darbuotojas Aleksandras Litvinenka.

BBC diplomatinis korespondentas Jamesas Landale‘as teigia, kad daugelio nuomone, ši ir kitos priemonės, kurių buvo imtasi po A. Litvinenkos nužudymo, nebuvo taikytos maksimaliai, taigi dabar, po pasikėsinimo į S. Skripalį, atsakas veikiausiai bus griežtesnis.

Sergejus Skripalis

Kokių dar priemonių prieš Rusiją gali imtis JK?

Ji gali: įšaldyti finansinį turtą, nebeišduoti vizų, boikotuoti šiais metais Rusijoje vyksiantį FIFA pasaulinį futbolo čempionatą, uždrausti šalyje Rusijos transliuotojų, pvz., RT (buvusi televizija „Russia Today“), veiklą.

Trečiadienį paskelbtų veiksmų veikiausiai imsis tik JK, vėliau susitarus, gali prisijungti ir daugiau valstybių.

Laikraštis „Times“, remdamasis aukšto rango šaltiniu Britanijos ministrų kabinete, antradienį skelbė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė svarsto kibernetinio išpuolio prieš Rusiją galimybę, atsakant į buvusio GRU pulkininko ir jo dukters Julijos apnuodijimą.

Leidinio šaltinio teigimu, „kompiuterinio įsilaužimo programų taikymas, reaguojant į tai, kas įvyko Solsberyje, būtų visiškai tikėtinas variantas“. Kaip rašo „Times“, Britanijos Gynybos ministerija ir šalies Vyriausybinių ryšių centras spartina bendros engėjiškos kibernetinės programos kūrimą.

Ši prieš Rusija nukreipta operacija gali apimti ir „išpuolį prieš Kremliaus kompiuterinius tinklus ir tinklalapius, publikuojančius melagingas naujienas“.

10 dienų po buvusio šnipo S. Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga ramiame Anglijos Siolsberio mieste santykiai tarp Britanijos ir Rusijos sparčiai blogėjo.

Britanija nenori veikti viena ir telkė paramą; Th. May ir jos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas skambino sąjungininkams.

„Ji mano, kad Rusija siekia pakirsti tarptautinėmis taisyklėmis paremtą sistemą, o ją mes ir mūsų sąjungininkai akivaizdžiai esame pasiryžę ginti“, – sakė Th. May atstovas.

Per pokalbį telefonu JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Th. May „sutarė, kad reikia pasekmių tiems, kas naudoja šiuos bjaurius ginklus baisiai pažeisdami tarptautines normas“, nurodė Baltieji rūmai.

B. Johnsonas tuo tarpu kalbėjosi su Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Jei bus nustatyta, kad kalta Rusija, „tai bus tolesnis beatodairiškas elgesys, keliantis grėsmę tarptautinei bendrijai ir reikalaujantis tarptautinio atsako“, sąjungininkams sakė B. Johnsonas, kurį citavo Užsienio reikalų ministerija.

Ši šnipų saga rutuliojasi ypač įtemptu metu kalbant apie JK ir ES santykius, vykstant deryboms dėl „Brexit“, tačiau Briuselio parama yra „neabejotina, nesvyruojanti ir labai tvirta“, sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas.

J. Stoltenbergas sakė, kad minimas apnuodijimo incidentas „kelia didelį susirūpinimą“. Pranešama, kad Britanija konsultuojasi su NATO sąjungininkėmis dėl sutarties 5-ajame straipsnyje numatyto kolektyvinės gynybos principo galimo inicijavimo.

Itin prasti Londono ir Maskvos santykiai toli gražu nėra beprecedenčiai. Diplomatai buvo išsiųsti ne kartą, taip pat ir 2006 metais, dėl buvusio agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo.

Tikėdamasi tokio žingsnio Rusijos ambasada Londone per socialinį tinklą „Twitter“ perspėjo apie atsakomąsias priemones: „Tie, kas ragina išvaryti rusų diplomatus, nesirūpina globalia Britanija ir jos diplomatais Maskvoje.“

Th. May pirmadienį užsiminė apie naujus įstatymus, kad būtų lengviau konfiskuoti rusų pareigūnų, įtariamų žmogaus teisių pažeidimais, turtą Britanijoje. Tai galėtų paveikti kai kuriuos superturtingus rusus, pastaraisiais metais daug investavusius į Londono nekilnojamojo turto rinką.

Kitas galimas atsakas būtų britų pareigūnų ir karališkųjų asmenų vykdomas šią vasarą Rusijoje rengiamo pasaulio futbolo čempionato boikotas, leidžiant dalyvauti Anglijos rinktinei.

Pirmas veiksmų ženklas buvo britų komunikacijų reguliuotojo „Ofcom“ pranešimas, kad ši vyriausybės agentūra galėtų iš naujo svarstyti Kremliaus remiamo transliuotojo RT licenciją, jei bus įrodytas Rusijos dalyvavimas apnuodijant S. Skripalį ir jo dukrą.

Rusija savo ruožtu pagrasino uždrausti visą britų žiniasklaidą, jei RT neteks licencijos.

Atmetė ultimatumą

Rusija antradienį atmetė ultimatumą ir savo ruožtu metė kaltinimus Londonui. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareikalavo leisti susipažinti su nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuria esą buvo apnuodytas S. Skripalis, mėginiais ir apkaltino Londoną atmetus atitinkamą Maskvos prašymą.

„Prieš skelbiant ultimatumą, reikėtų vykdyti savo įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę“, - pareiškė S. Lavrovas Maskvoje.

Jis pabrėžė, kad Rusija S. Skripalio atveju yra „nekalta“ ir yra pasirengusi bendradarbiauti - jei Didžioji Britanija darys tą patį. Rusijos užsienio reikalų ministerija kartu paskelbė apie atsakomąsias priemones į galimas britų sankcijas.

Rusijos ambasadorius Cheminio ginklo draudimo organizacijoje (OPCW) Aleksandras Čulginas „nepagrįstus“ Londono kaltinimus antradienį pavadino „visiškai nepriimtinais“.

Jis kalbėjo apie „brutalias atakas“ ir „melą“. Diplomatas kartu patvirtino Rusijos reikalavimą Londonui pateikti nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

Maskva antradienį pagrasino uždrausti visoms Didžiosios Britanijos žiniasklaidos priemonėms dirbti Rusijoje, jei Londonas uždraus Kremliaus remiamą transliuotoją RT.

Britanijos transliuotojų kontrolės institucija „Ofcom“ perspėjo, kad gali peržiūrėti RT licencijos sąlygas, išaugus dvišalei įtampai dėl buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo viename Anglijos mieste.

„Jokia britų žiniasklaida nedirbs Rusijoje, jeigu jie uždarys RT“, – antradienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Niekas negali iškelti Rusijai 24 valandų ultimatumų, pareiškė antradienį oficiali RF užsienio reikalų ministerijos atstovė M. Zacharova, komentuodama Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May kalbą Jungtinės Karalystės parlamente kovo 12 d.

„Po to, ką kalbėjo prezidentas Vladimiras Putinas (metiniame pranešime), nė vienas žmogus negali savo šalies parlamente išeiti ir pasakyti – aš duodu Rusijai 24 valandas“, – pareiškė M. Zacharova televizijos kanalui „Rossija 1“. „Nereikia gąsdinti Rusijos“, – pridūrė ji.

Marija Zacharova

Pirmadienį Didžiosios Britanijos premjerė Th. May parlamente pareiškė, jog labai tikėtina, kad Rusija prisidėjo prie incidento su buvusiu GRU pulkininku Sergejumi Skripaliu ir jo dukterimi Julija. Pasak ministrės pirmininkės, S. Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti Rusijoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga, praneša BBC.

Th. May pareiškė duodanti Rusijai laiko iki antradienio vakaro šiam incidentui paaiškinti.

Jeigu Rusija neduos pasitikėjimo verto atsakymo, sakė Th. May, tai S. Skripalio apnuodijimas bus laikomas neteisėtu Rusijos jėgos panaudojimu Jungtinės Karalystės teritorijoje.

Didžiosios Britanijos premjerė pirmadienį Londone surengė nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kuriame buvo apsvarstyta informacija, gauta tiriant S. Skripalio apnuodijimo aplinkybes.

Kovo 4 d. Viltšyro grafystės Solsberio mieste prie vieno iš prekybos centrų buvo rasti du žmonės, nukentėję nuo nežinomos medžiagos. Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.