Mirtinų nuodų panaudojimą Vilas Mirzajanovas pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino, manančio, kad žudant priešus pateisinamos bet kokios priemonės, inicijuota ataka, rašo „Daily Mail“.

Pasak V. Mirzajanovo, pakankama „Novičiok“ dozė auką paralyžiuoja, tada sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Mirštama uždūstant.

Tremtyje (JAV) gyvenantis mokslininkas sukėlė tikrą šoką, kai 1992 metais patvirtino, kad Sovietų Sąjungos kalbos apie cheminių ginklų atsargų mažinimą tebuvo tušti pažadai.

Jam pačiam teko dirbti vienoje iš slaptų Maskvos laboratorijų ir prisidėti kuriant vis stipresnius nuodus.

Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX.

Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus.

Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Pirmadienį kalbėdamas iš savo namų Naujajame Džersyje, 83-ejų metų V. Mirzajanovas patikino, kad slaptosios laboratorijos prilygo kriminaline veika užsiimančioms organizacijoms.

„Tai įžūli ataka, – sakė mokslininkas. – V. Putinas mano galįs naudoti bet ką, jei reikia žudyti priešus, o jokie oponentai netoleruojami.“

V. Mirzajanovas mano, kad kaltininkai turi būti nubausti, kadangi toks Rusijos išpuolis prilygsta terorizmui.

Rusijos vyriausybė tarsi duoda žmonėms suprasti, koks likimas laukia už paslapčių atskleidimą“, – sakė V. Mirzajanovas.

Pasiteirautas apie šios nuodingosios medžiagos poveikį, chemikas patikino, kad ji skirta žmonėms paralyžiuoti.

„Ji sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Tada auka miršta. Taip nutinka gavus pakankamą dozę“, – paaiškino V. Mirzajanovas.

„Tenka patirti didžiules kančias. Jas tiesiog sunku įsivaizduoti. Net tada, kai dozė visiškai maža, skausmas gali tęstis ne vieną savaitę. Sunku suvokti tą siaubą, kurį tenka išgyventi“, – sakė jis.

„Novičiok“ grupei priskiriamos paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos daugiau nei porą dešimtmečių buvo gaminamos už 80 km nuo Rusijos sostinės esančioje tyrimų laboratorijoje.

„Novičiok“ yra gerokai galingesnis už kai kuriuos geriau žinomus cheminius ginklus. Nuo jo poveikio kartais neapsaugo nei dujokaukės, nei kitos apsaugos priemonės.

Nors kartais šis preparatas vadinamas dujomis, iš tiesų tai purškiamas, kaip dulksna paskleidžiamas skystis.

Laikantis visiško slaptumo buvo pagaminta visa šio tipo nuodų serija – 5, 7, 8 ir 9 numeriais sužymėti „Novičiok“ preparatai.

Visų jų poveikis pagrįstas nervų receptorius kontroliuojančių fermentų slopinimu.

Pasak vieno specialisto, nunuodijimo aukos tiesiog pamiršta kvėpuoti. Visiškai mažas, beveik nematomas, ant odos patekę arba įkvėptas preparato lašelis gali per kelias minutes sukelti mirtį.

Kalbėdamas apie savo darbą V. Mirzayanovas paaiškino, kad dirbti tekdavo visiškai įprastose laboratorijose – tai nebuvo kokios nors po žeme įrengtos patalpos.

Prie medžiagos kūrimo projekto, pasak V. Mirzajanovo, darbavosi maždaug tūkstantis žmonių, nes užduotis buvo laikoma svarbia.

„Buvo atliekami bandymai su gyvūnais, tada tiriamos cheminės savybės, taigi, buvo pritraukti ne vienos laboratorijos specialistai“, – sakė mokslininkas.

1987 metais vienas projekte dalyvavęs fizikas patyrė cheminės medžiagos poveikį, kai nustojo veikti laboratorijoje įrengtas ventiliatorius.

Laimei, jo gyvybę pavyko išgelbėti. Pasak liudininkų, vyras didžiulėmis pastangomis išsigavo iš patalpos.

Jis pats sakė tuo metu matęs ryškias haliucinacijas. Nukentėjusysis buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Tuo pasirūpino KGB. Po kelias dienas užsitęsusios kritinės būklės laukė dar šeši sunkūs mėnesiai, per kuriuos chemikalo dozę gavęs fizikas negalėjo paeiti. Kai kurių pažeidimų išgydyti esą nepavyko.

DELFI primena, kad didėjant diplomatinei įtampai, Rusija neigė kaltinimus, kad yra susijusi su Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pirmadienį parlamentui pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Maskva.

Ministrė pirmininkė pareikalavo Rusijos iki antradienio pabaigos paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo. Jos komentarai pakurstė spėliones, kad Britanija gali paraginti savo sąjungininkus pateikti bendrą atsaką.

Ir JAV, ir NATO paskelbė pareiškimus, kuriais parėmė Londoną, didėjant nuogąstavimams dėl panaudotos toksiškos medžiagos, kurią Th. May pavadino Rusijos sukurtu kovine nervus paralyžiuojančia priemone.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas S. Skripalis, kuriam 66 metai, ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje; jų būklė tebėra kritinė.

Paprastai ramiame Solsberyje buvo dislokuoti nepaprastųjų situacijų darbuotojai, vilkėję specialius sandarius apsauginius kostiumus. Maždaug 500 žmonių, galėjusių turėti minimalių kontaktų su panaudota nervus paralyžiuojančia medžiaga, buvo paraginti dėl visa pikta išsiskalbti savo drabužius ir daiktus.

Rusija atmetė Britanijos ultimatumą

Rusija antradienį atmetė Didžiosios Britanijos reikalavimą paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo ir sakė, kad Londonas turėtų pateikti Maskvai panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas žurnalistams sakė, kad Maskva nusiteikusi bendradarbiauti su tyrėjais, bet nurodė, kad Londonui „būtų geriau“, jeigu jis „prieš keldamas ultimatumus“ vykdytų savo tarptautinius įsipareigojimus pagal Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją.

Pasak Rusijos diplomatijos vadovo, Britanijai dėl jos teritorijoje panaudotos medžiagos derėjo nusiųsti Maskvai oficialų prašymą.

Rusija tokio prašymo negavo, sakė S. Lavrovas. Jis taip pat pareikalavo Sovietų Sąjungoje pagamintos nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuria buvo apnuodytas buvęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija, mėginių.

Sergejus Lavrovas

„Oficialia nota pareikalavome šios medžiagos mėginių“, – sakė S. Lavrovas ir nurodė, kad Rusija taip pat paprašė būti informuojama apie tyrimą.

S. Lavrovas sakė žurnalistams, kad Maskvos prašymai pateikti tos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių buvo atmesti. Rusijos diplomatijos vadovas tvirtino, kad toks elgesys pažeidžia Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją, draudžiančią gaminti kovines chemines medžiagas.

Pasak jo, Maskva bendradarbiaus su buvusio rusų šnipo apnuodijimą tiriančiais Didžiosios Britanijos pareigūnais tik tuo atveju, jeigu gaus šį asmenį ir jo dukrą paveikusios medžiagos mėginių.

„Jei šioje konvencijoje numatytos procedūros bus įgyvendintos, patikinu jus, kad Rusija įvykdys savo įsipareigojimus“, – sakė S. Lavrovas.

Be to, S. Lavrovas tvirtino, kad Rusijos „negalima kaltinti“ buvusio karinės žvalgybos GRU pulkininko S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu, ir sakė, kad Maskva yra pasirengusi bendradarbiauti su Londonu.

„Rusija nekalta. Rusija yra pasirengusi bendradarbiauti pagal Cheminių ginklų konvenciją, jei Britanija pasivargins ir malonės vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus pagal tą patį dokumentą“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Atskirai Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad plečiantis šiam ginčui ministerija iškvietė britų ambasadorių Laurie Bristow.

Britanijos premjerė Theresa May pirmadienį sakė, kad S. Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo apnuodyti Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Th. May pareiškė, kad Rusija iki antradienio privalo paaiškinti, kaip šios medžiagos pakliuvo į Jungtinę Karalystę.

D. Trumpas: dvigubo šnipo apnuodijimas „atrodo“ kaip Rusijos darbas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad jam atrodo, jog buvusio dvigubo agento apnuodijimas Britanijoje yra Rusijos darbas, ir pažadėjo vėliau antradienį tai aptarti telefonu su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May.

„Man atrodo, kad ten (įsikišo) Rusija, remiantis visais turimais įrodymais“, – sakė D. Trumpas žurnalistams.

„Theresa May šiandien kalbėsis su manimi... Kai tik išsiaiškinsime faktus, jeigu su jais sutiksime, mes pasmerksime Rusiją“, – pareiškė jis.

ES „tvirtai“ solidarizuojasi su Britanija

Europos Sąjunga „tvirtai“ solidarizuojasi su Britanija, palaikydama jos poziciją dėl buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo britų teritorijoje, antradienį pareiškė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas.

„Ypatingai svarbu, kad atsakingieji už tai, kas įvyko, labai aiškiai pamatytų, jog esama Europos solidarumo – neabejotino, nesvyruojančio ir labai tvirto - kad atsakingieji būtų realiai nubausti už tai, ką padarė“, – F. Timmermansas sakė Europos Parlamente, Strasbūre.

Olandų politikas paragino Europos Vadovų Tarybą, kurią sudaro kitą savaitę Briuselyje susitinkantys 28 ES šalių lyderiai, „aiškiai išreikšti savo visišką solidarumą su britų tauta“.

„Mes negalime lesti, kad nervus veikiančios dujos būtų naudojamos mūsų visuomenėse. Mes visi turime tai spręsti ir nepalikti to vienai ministrei pirmininkei ar britų vyriausybei – tai Europos kolektyvinė pareiga“, – sakė jis.

Guy Verhofstadtas, ES parlamento vyriausiasis „Brexit“ koordinatorius, paragino ES lyderius viršūnių susitikime susitarti dėl „atsakomųjų priemonių“ Rusijai.

Buvęs Belgijos premjeras, liberalų grupės Europos Parlamente lyderis, sakė kad, nepaisant būsimo Britanijos pasitraukimo iš ES, ši ataka buvo „vis dar Europos žemėje“.

„Ponia T. May sako, kad ši ataka yra prieš Britaniją kaip šalį, o aš manau, kad būtina visiems kartu sureaguoti kitame Europos Tarybos (viršūnių) susitikime, ir ES turi apsispręsti dėl atsakomųjų priemonių“, – kalbėjo jis.

„Mums reikia bendro Europos atsako į šį šiurkštų pažeidimą“, – sakė G. Verhofstadtas.