„Tiek per atakas, tiek prieš jas, tiek po jų mes palaikėme ryšį su rusais, jie pasiuntė grupę žmonių, kurie ir surinko palaikus“, – pasakoja pulkininkas R. Dillonas.

Vėliau bendraudamas su BBC jis patikslino: „Mes susisiekėme su Rusija vadinamąja karštąja linija jau po visko. Kūnus surinko režimui lojalios jėgos“.

Nei pas Sirijos opoziciją, nei pas koalicijos pajėgas žuvusiųjų palaikų nėra, pareiškė R. Dillonas ir pridūrė: kad ir kaip jie būtų įvardijami, koalicija aukas įvardija kaip „dalį režimui lojalių priešiškų jėgų“.

Šiuo metu, praėjus daugiau nei mėnesiui po šių įvykių, didžioji dalis rajono į rytus nuo Eufrato, kur ir vyko mūšis, kontroliuojama opozicijos ir koalicijos pajėgų.

Pulkininkas papasakojo, kokia koalicijos pateikiama vasario 7 dienos įvykių versija. Susirėmimas vyko netoliese Eufrato upės, kuri, anot kariškio, „tradiciškai buvo zonos, kurią kontroliuoja jų partneriai, ir zonos, kurią valdo Sirijos režimui lojalios pajėgos, skiriamoji linija“.

„Vėlų vasario 7-osios vakarą ir vasario 8 dieną mes – Sirijos demokratinės jėgos ir tarptautinė koalicija – užfiksavome susirėmimą rytinėje Eufrato upės pusėje. Susisiekėme su rusais vadinamąja karštąja linija, kaip kad darėme panašiais atvejais pastaruosius kelis mėnesius ir net metus. Mes juos informavome apie besitelkiančias pajėgas“, – teigia kariškis.

„Laukėme puolimo, todėl, kai tik jis įvyko (tai buvo jokiais būdais neišprovokuota ataka prieš Sirijos demokratines jėgas ir koaliciją), pradėjome gintis – smūgiavome ir neutralizavome grėsmę“, – paaiškino.

Praėjus trims dienoms po susirėmimo minėtame rajone buvo sunaikintas dar vienas tankas, kuris, kaip pamanė koalicija, jiems kėlė grėsmę. Ir tada jie susisiekė su Rusijos pajėgų vadais Sirijoje.

Palaikai gabenami namo

Praėjus mėnesiui po vasario 7 dienos mūšio, į Rusiją po truputį pradėti gabenti per jį žuvusiųjų palaikai.

Dar vasario 7 dieną, rašydama apie tai, kaip Sirijoje dingusių vyrų artimieji laukia žinių apie jų mylimų žmonių likimą, BBC Rusijos tarnyba skelbė, kad tą akimirką buvo turima informacijos tik apie į Rusiją grąžintą „Kitokios Rusijos“ aktyvisto Kirilo Ananjevo, taip pat žuvusio per susirėmimą vasario 7 dieną, kūną. Vasario 25 dieną jis buvo palaidotas.

Kovo 12 dieną šaltinis Znak.com skelbė, kad Asbesto mieste artimiausiomis dienos bus laidojami per tą patį susirėmimą žuvę Stanislavas Matvejevas ir Igoris Kosoturovas.

BBC Rusijos tarnybai pavyko išsiaiškinti dar vieno „Vagnerio“ būrio kovotojo, žuvusio Sirijoje vasario 7 dieną, vardą ir pavardę. Kovo 6 dieną Rostovo srityje amžinojo poilsio atgulė 42 metų Sergejus Kravčenka.

S. Kravčenkos artimieji BBC Rusijos tarnybai perdavė kopijas dokumentų, kurie jiems buvo įteikti laidotuvių dieną, o tai padarė „Vagner“ karinės bendrovės atstovai. Būtent šiai bendrovei ir dirbo prie Deir ez Zoro žuvusieji Rusijos piliečiai.

Mirties liudijime, kurį pasirašė Rusijos diplomatinės atstovybės Sirijoje atstovas Turpalas Autajevas, mirties data įvardijama vasario 8-oji. Remiantis dokumentu, S. Kravčenka žuvo Deir ez Zoro provincijos Chšamo mieste. Mirties priežastis – mirtinas viso kūno nudegimas.

Dokumentai, liudijantys S. Kravčenkos mirties faktą ir pasirašyti Rusijos diplomatų, pažymėti 6-uoju numeriu. Atsižvelgiant į faktą, kad tokių dokumentų numeravimas prasideda nuo kalendorinės metų pradžios, kol kas tai vienintelis dokumentinis įrodymas, kiek Rusijos piliečių galimai žuvo Sirijos teritorijoje nuo 2018 metų pradžios.

Savo artimiesiems apie norą prisijungti prie „Vagner“ bendrovės ir vykti kariauti į Siriją S. Kravčenka nepasakojo. Baigęs karinę mokyklą, jis tarnavo Čečėnijoje, iš kur grįžo pasidabinęs karo veiksmų veterano medaliu. Jis dirbo policijoje, valstybės tarnyboje, o pastaruosius metus – vairuotoju.

Prieš 2017 metais išvažiuodamas į Rusijos civilinės gynybos ministerijos bazę Krasnojarsko krašte, S. Kravčenka artimiesiems pranešė, kad ketina ten ir pasilikti.

Bazėje Krasnojarsko krašte S. Kravčenka gavo asmeninį žetoną su numeriu M-4840, o tai leidžia daryti išvadą apie bendrą „Vagner“ priklausančių narių skaičių.

Vasarį leidinys „Republic“ skelbė, kad karinei bendrovei priklauso mažiausiai 3602 žmonės. Tada apie samdytą karį, kurio numeris M-3601, Jevgenijų Alikovą iš Archangelsko srities tada rašė ir BBC Rusijos tarnyba.

Asmeninis numeris, S. Kravčenkai priskirtas 2017 metų pabaigoje, leidžia spėti, kad bendras skaičius karių, priklausančių „Vagner“, jau artėja prie 5 tūkst.

Minėtosios bazės atstovai S. Kravčenkos artimiesiems perdavė bendrovės įsteigtus apdovanojimus „Už atsidavimą ir drąsą“, „Už pralietą kraują ir narsą“ bei „Už pergalę prieš „Islamo valstybę“. Taip pat rekomendavo nebendrauti su žurnalistais.

„Žinoma, naivu galvoti, kad visa tai liks paslaptyje. Kai pranešė apie Sergejaus mirtį, gedėjo visas miestas. Visas miestas žino, kur jis žuvo. Visų gi nenutildysi. Vien laidotuvėse dalyvavo beveik 300 žmonių“, – BBC Rusijos tarnybai sakė vienas žuvusiojo giminaitis.

Anot BBC pašnekovo, likus kelioms dienoms iki laidotuvių, į kitą to paties regiono miestą – Novočerkaską – atvežė dar trijų Sirijoje žuvusių asmenų palaikus.

„Norėčiau tik vieno – kad mūsų vyrukai ten daugiau nebevažiuotų. Sergejaus tėvas per laidotuves kalbėjo, kad sūnus tiek sau, tiek tėvams mirčiai uždirbęs. Jis kapinėse iš karto nusipirko dvi vietas“, – teigia jis.

Žuvo Rusijos piliečiai

DELFI primena, kad buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas V. Alksnis informavo, kad per JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos suduotą smūgį Sirijos Deir ez Zoro mieste vasario 7 d. žuvo 334 Rusijos piliečiai.

Kaip televizijos kanalo „Dožd“ eteryje kalbėjo V. Alksnis, šie duomenys grįsti atliktomis asmenų, kovojusių Sirijoje ir turėjusių informacijos apie pastaruosius įvykius, šeimos narių apklausomis.

Anot V. Alksnio, žuvo 217 asmenų iš penktojo šturmo dalinio, 10 asmenų iš antrojo šturmo dalinio, 94 žmonės iš dalinio „Vesna“ ir 13 kovotojų iš artilerijos diviziono. „Dožd“ pašnekovas pabrėžė, kad šie skaičiai nėra oficialūs.

Dar V. Alksnis teigė, kad, remiantis jo turima informacija, vasario 7 d. įvykdytame antpuolyje dalyvavo ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų karių, tačiau ši informacija nebuvo oficialiai patvirtinta.

Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija vasario 7 dieną nusitaikė į Sirijos režimui lojalias pajėgas Sirijos Deir al Zoro provincijoje. Kiek tiksliai aukų pareikalavo antskrydis, iki šiol nežinoma.

„Bloomberg“ skelbė, kad aukų skaičius siekia per 200. Faktas, kad dauguma aukų – Rusijos piliečiai, kelia žymiai mažiau abejonių, nors oficialiai Sirijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nėra, nebent kariniai samdiniai. Rusijos pareigūnai arba atsisako patvirtinti arba tiesiog neigia, jog per vasario 7 dienos ataką žuvo ir Rusijos piliečių.

Rusijos užsienio reikalų šaltinis vasario 14 dieną skelbė, kad tokia informacija – klasikinis dezinformacijos atvejis. „Kommersant“ duomenimis, Sankt Peterburge veikianti „PWC Vagner“ sukarinta organizacija misijai Sirijoje nusamdė per 600 karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)