„Novičiok“ pavadintas nervus paralyžiuojantis preparatas buvo apibūdintas kaip pati stipriausia kada nors pagamintina mirtinai nuodinga medžiaga.

Kaip tik ja palyginti neseniai Solsberyje buvo apnuodytas buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis, primena „Independent“.

Pasak ministrės pirmininkės, atsižvelgdama į panaudotos medžiagos kategoriją, Didžiosios Britanijos vyriausybė priėjo prie išvados, kad incidentas galėjo būti Rusijos nurodymu įvykdytas pasikėsinimas į S. Skripalio gyvybę arba įrodymas, kad Rusija neteko galimybės kontroliuoti paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos.

Kad ir kaip būtų, toks faktas laikytinas tarptautiniu mastu reikšmingu atveju – ir todėl, kad medžiaga labai nuodinga, ir dėl jos kilmės šalies.

Dėl stipraus poveikio ir galimų tragiškų padarinių naudoti tokios rūšies paralyžiuojamąsias nuodingąsias medžiagas draudžia tarptautinės konvencijos. Kadangi susitarimų sąlygų apeiti neįmanoma, tokie preparatai kuriami slapta, be to, pasirūpinama, kad jų būtų neįmanoma aptikti.

Preparatas „Novičiok“ buvo sukurtas aštuntajame praeito amžiaus dešimtmetyje tuometinėje Sovietų Sąjungoje. Jo pavadinimas išvertus iš rusų kalbos reiškia „naujokas“.

Tai rodo, kad tada, kai buvo išrasta, medžiaga prilygo tikrai naujovei ir buvo vertinama kaip gerokai už lig tol egzistavusius tokio tipo cheminius ginklus stipresnis preparatas.

Dėl ypač efektyvaus poveikio ji buvo laikyta viena iš stipriausių paralyžiuojamųjų nuodingųjų medžiagų pasaulyje. Ji ir dabar priskiriama pavojingiausiems mirtiniems preparatams.

Prie medžiagos kūrimo prisidėjusio mokslininko teigimu, pagaminti preparatą gali tik paties aukščiausio lygio specialistai, o jį naudojant būtina užtikrinti kuo griežčiausią priežiūrą.

Pavadinimas „Novičiok“ tapo ypač žinomas paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje, kai rusų chemikas Vilas Mirzajanovas prasitarė apie Sovietų Sąjungoje slapta sukurtas ypač stiprias nervus paralyžiuojančias dujas, kurių poveikis daug stipresnis nei bet kurio Jungtinių Valstijų turimo tokios paskirties preparato.

Nors Sovietų Sąjungoje medžiaga buvo pradėta gaminti anksčiau, dėl visiško slaptumo, kurio buvo privalu laikytis, žinios apie ją pasklido praėjus dešimčiai metų po sukūrimo.

Atsakymo į klausimą dėl tikslaus Sovietų Sąjungoje pagamintos medžiagos kiekio niekas duoti negali.

Pasak V. Mirzajanovo, „Novičiok“ buvo gaminamas nedideliais kiekiais – tiek, kiek būtų pakakę keliems šimtams tūkstančių žmonių nužudyti.

Farmakologijos specialistas profesorius Gary Stephensasas iš Redingo universiteto sako, kad ši medžiaga yra daug pavojingesnė ir sudėtingesnė nei zarinas arba VX, be to, ją sunkiau atpažinti. Jai veikiant sulėtėja širdies darbas ir sutrinka kvėpavimo organų funkcijos. Mirštama uždūstant.

„Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl šių preparatų kūrimas ir toliau įmanomas, yra ta, kad sudedamosios jų dalys nėra įtrauktos į draudžiamų medžiagų sąrašus. Vadinasi, chemikalus, kuriuos sumaišius gaunama konkreti medžiaga, yra daug lengviau pergabenti nesukeliant jokio pavojos kurjerio sveikatai“, – sakė profesorius.

„Novičiok“ veikia kaip bet kuri paralyžiuojamoji nuodingoji medžiaga – trikdydama nervų impulsų perdavimą. Sutrikus nervų sistemos veikimui ima susitraukinėti raumenys. Vėliau nustoja funkcionuoti gyvybiškai svarbios organizmo sistemos. Nervus paralyžiuojančios medžiagos poveikis labai greitai atsiliepia širdies ir diafragmos darbui.

Mirtis ištinka dėl širdies nepakankamumo arba uždūstant.

Sergejus Skripalis

Preparatą kūrę specialistai siekė, kad gauta medžiaga būtų ne tik maksimaliai nuodinga, bet ir palyginti nesunkiai transportuojama, todėl į jos sudėtį įeinantys komponentai yra gana saugūs, kol nesumaišomi drauge, kad būtų panaudoti kaip ginklas.

Nors dėl šios priežasties nuodai iš Rusijos į Solsberį galėjo patekti gana nesunkiai, vis dėlto neaišku, kaip jie apskritai pateko į šalį.

Kol kas žinoma, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga nuo pat pagaminimo buvo Rusijoje. Dėl šios priežasties Didžiosios Britanijos vyriausybė leidžia sau užtikrintai teigti, kad nuodų panaudojimas gali reikšti arba pačios Rusijos iniciatyvą arba tai, kad pastaroji neteko galimybės jais disponuoti.

Taip teigusi, Th. May vyriausybės išvadų nedetalizavo: ji nekalbėjo apie asmenis arba grupes, atsakingus už įvykdytą išpuolį, taip pat neužsiminė apie jokius nusikaltėlių veikimo mechanizmus.

Pirmieji nervus paralyžiuojančią medžiagą sukūrė naciai Antrojo pasaulinio karo metais. Vienas specialistas tada ją pavadino vienu iš pavojingiausių žmogaus išradimų, pražūtį nešančia jėga nusileidžiančiu nebent atominei bombai.

Vos lašo tokios medžiagos pakanka visoms žmogaus gyvybinėms funkcijoms užblokuoti. Vis dėlto tokiose šalyse kaip Rusija, Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė buvo imtasi papildomų iniciatyvų, siekiant dar labiau sustiprinti medžiagos poveikį.

Notingamo universitete dėstantis organinės chemijos profesorius Robertas Stockmanas teigia, kad fluorfosfato pagrindu pagamintos nervus paralyžiuojančios medžiagos, tokios kaip zarinas arba VX, veikia greitai: atsižvelgiant į jų pusėjimo trukmę organizme, poveikį tenka matuoti minutėmis, kartais valandomis.

„Nervų sistema veikiama tam tikrais etapais. Jei per 24–48 valandas pavyksta pavartoti priešnuodžio, daugelio procesų poveikis panaikinamas, tačiau kuo ilgiau apsinuodijusiam asmeniui neskiriamas priešnuodis, tuo medžiagos poveikis nervų sistemai didėja ir kai kurios reakcijos tampa negrįžtamos“, – aiškina R. Stockmanas.

Pasak mokslininko, aplinkoje tokios medžiagos reaguoja su vandeniu, pavyzdžiui, ore esančia drėgme, todėl jų efektyvumas mąžta, taigi Jungtinėje Karalystėje jų veiksmingumo laikas galėtų būti labai ribotas. Chemikas spėja, kad kaip tik dėl šios priežasties ir buvo pasirinkta Solsberio gatvė – tokioje vietoje medžiaga bus efektyviai sunaikinta.

„Kalbant apie medžiagos poveikį organizmui, reikia pasakyti, kad visų pirma pažeidžiama nervų sistema, todėl kai kurie procesai tampa nebekontroliuojami, pasireiškia raumenų spazmai, pasunkėja kvėpavimas. Kada ir kaip judėti, nurodo nervų sistema, o bandant valdytis, prasideda spazmai. Nervus paralyžiuojančios medžiagos poveikį panaikina tik priešnuodis ir tik tada, jei skiriamas ne per vėlai. Kitaip sukeliami padariniai tampa neatšaukiami“, – pridūrė R. Stockmanas.

Rusija reikalauja pateikti Skripalį paveikusios toksiškos medžiagos mėginių

Rusija antradienį atmetė Didžiosios Britanijos reikalavimą paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo ir sakė, kad Londonas turėtų pateikti Maskvai panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas žurnalistams sakė, kad Maskva nusiteikusi bendradarbiauti su tyrėjais, bet nurodė, kad Londonui „būtų geriau“, jeigu jis „prieš keldamas ultimatumus“ vykdytų savo tarptautinius įsipareigojimus pagal Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją.

Pasak Rusijos diplomatijos vadovo, Britanijai dėl jos teritorijoje panaudotos medžiagos derėjo nusiųsti Maskvai oficialų prašymą.

Rusija tokio prašymo negavo, sakė S. Lavrovas. Jis taip pat pareikalavo Sovietų Sąjungoje pagamintos nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuria buvo apnuodytas buvęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija, mėginių.

„Oficialia nota pareikalavome šios medžiagos mėginių“, – sakė S. Lavrovas ir nurodė, kad Rusija taip pat paprašė būti informuojama apie tyrimą.

S. Lavrovas sakė žurnalistams, kad Maskvos prašymai pateikti tos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių buvo atmesti. Rusijos diplomatijos vadovas tvirtino, kad toks elgesys pažeidžia Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją, draudžiančią gaminti kovines chemines medžiagas.

Pasak jo, Maskva bendradarbiaus su buvusio rusų šnipo apnuodijimą tiriančiais Didžiosios Britanijos pareigūnais tik tuo atveju, jeigu gaus šį asmenį ir jo dukrą paveikusios medžiagos mėginių.

„Jei šioje konvencijoje numatytos procedūros bus įgyvendintos, patikinu jus, kad Rusija įvykdys savo įsipareigojimus“, – sakė S. Lavrovas.

Be to, S. Lavrovas tvirtino, kad Rusijos „negalima kaltinti“ buvusio karinės žvalgybos GRU pulkininko S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu, ir sakė, kad Maskva yra pasirengusi bendradarbiauti su Londonu.

„Rusija nekalta. Rusija yra pasirengusi bendradarbiauti pagal Cheminių ginklų konvenciją, jei Britanija pasivargins ir malonės vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus pagal tą patį dokumentą“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Į Rusijos užsienio reikalų ministeriją iškviestas Jungtinės Karalystės ambasadorius

Jungtinės Karalystės ambasadorius Laurie Bristow antradienį buvo iškviestas į Rusijos užsienių reikalų ministeriją.

„Šiandien į Užsienių reikalų ministeriją iškviestas Jungtinės Karalystės ambasadorius Rusijoje“, – naujienų agentūrai „Interfaks“ patvirtino ministerijos atstovai.

Pirmadienį Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May pareiškė, kad Rusija turi iki antradienio vakaro pasiaiškinti dėl buvusio karinės žvalgybos GRU pulkininko Sergejaus Skripalio apnuodijimo ir pateikti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW) informacijos apie panaudotą nervus paralyžiuojančią medžiagą.

„Mano draugas (Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas) pareiškė Rusijos ambasadoriui, kad Rusijos Federacija turi nedelsdama pateikti Cheminių ginklų uždraudimo organizacijai visą informaciją apie (nervus paralyžiuojančios medžiagos) programą „Novičiok“ („Naujokas“). Jis taip pat pareikalavo, kad Rusijos vyriausybė atsakytų iki rytdienos vakaro“, – savo kalboje Jungtinės Karalystės parlamento Bendruomenių rūmuose pažymėjo ji.

Anot ministrės pirmininkės, B. Johnsonas taip pat paprašė Rusijos ambasadoriaus paaiškinti, kaip kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga atsirado Anglijos mieste Solsberyje.

„Tai atsitiko ištobulinto Rusijos valstybės agresijos modelio kontekste“, – pabrėžė Th. May.

Britanija ir jos sąjungininkai įtaria Rusiją

Didžioji Britanija antradienį surengs naują skubų pasitarimą dėl įžūlaus bandymo jos teritorijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga nunuodyti buvusį rusų šnipą, o JAV ir NATO parėmė Londoną pareiškimais, kad už tai veikiausiai atsakinga Rusija.

Didėjant diplomatinei įtampai, Rusija neigė kaltinimus, kad yra susijusi su Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose.

Didžiosios Britanijos premjerė Th. May pirmadienį parlamentui pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento apnuodijimą atsakinga Maskva.

Ministrė pirmininkė pareikalavo Rusijos iki antradienio pabaigos paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo. Jos komentarai pakurstė spėliones, kad Britanija gali paraginti savo sąjungininkus pateikti bendrą atsaką.

Ir JAV, ir NATO paskelbė pareiškimus, kuriais parėmė Londoną, didėjant nuogąstavimams dėl panaudotos toksiškos medžiagos, kurią Th. May pavadino Rusijos sukurtu kovine nervus paralyžiuojančia priemone.

Didžiąją Britaniją krečia Sergejaus Skripalio apnuodijimo skandalas

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas S. Skripalis, kuriam 66 metai, ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje; jų būklė tebėra kritinė.

Paprastai ramiame Solsberyje buvo dislokuoti nepaprastųjų situacijų darbuotojai, vilkėję specialius sandarius apsauginius kostiumus. Maždaug 500 žmonių, galėjusių turėti minimalių kontaktų su panaudota nervus paralyžiuojančia medžiaga, buvo paraginti dėl visa pikta išsiskalbti savo drabužius ir daiktus.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sakė, kad Vašingtonas „visiškai pasitiki JK vykdomu tyrimu ir jų nuomone, kad Rusija tikriausiai yra atsakinga už praėjusią savaitę Solsberyje įvykdytą ataką, per kurią buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga“.

Jis pridūrė: „Tokios itin pavojingos medžiagos, kokia buvo panaudota, atgabenimas į kitą šalį, jos atnešimas į viešą vietą suvokiant, kad jos poveikį pajus daugybė žmonių... Sunku patikėti, kad taip galėtų elgtis valstybė.“

„Pritariame, kad kaltininkai – tie, kas įvykdė nusikaltimą, ir tie, kas jį užsakė – turi sulaukti atitinkamų rimtų pasekmių. Esame solidarūs su savo sąjungininkais Jungtinėje Karalystėje ir toliau glaudžiai koordinuosime savo atsakomuosius veiksmus“, – kalbėdamasis su žurnalistais pažymėjo jis.

„Smarkiai susirūpinęs“

Th. May britų parlamentui sakė, kad Maskva ir anksčiau yra panaudojusi grupės „Novičiok“ („Naujokas“) nervus paralyžiuojančius agentus, yra įvykdžiusi valstybės remtų nužudymų ir tokius perbėgėlius kaip S. Skripalis laiko teisėtais taikiniais.

„Labai tikėtina, kad Rusija buvo atsakinga už veiksmus prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji pridūrė, kad Britanija nurodė Maskvai iki antradienio pabaigos Cheminio ginklo draudimo organizacijai atskleisti detalių apie nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ kūrimo programą.

Šį cheminį ginklą besibaigiant Šaltajam karui sukūrė Sovietų Sąjunga.

Jei „įtikimo atsakymo“ nebus, Britanija darys išvadą, kad tai buvo „neteisėtas Rusijos valstybės jėgos panaudojimas prieš Jungtinę Karalystę“, perspėjo Th. May ir pažadėjo trečiadienį nurodyti „visapusiškas (atsakomąsias) priemones“.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ antradienį pranešė, kad Britanija konsultuojasi su NATO sąjungininkėmis dėl sutarties 5-ajame straipsnyje numatyto kolektyvinės gynybos principo galimo inicijavimo.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Aljansas yra smarkiai susirūpinęs dėl išpuolio Didžiojoje Britanijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą, ir sakė palaikantis ryšį su Jungtinės Karalystės valdžia šiuo klausimu.

Incidentas dėl Sergejaus Skripalio apnuodijimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį britų transliuotojui BBC pareiškė, kad Londonas privalo pats išsiaiškinti buvusio dvigubo agento apnuodijimą ir tik tada kreiptis į Maskvą.

„Išsiaiškinkit viską savo pusėje, ir tada mes su jumis tai aptarsime“, – pareiškė jis.

Anksčiau pirmadienį Maskva atmetė Th. May teiginius ir sakė, kad tai buvo „cirko pasirodymas britų parlamente“, bandymas pakirsti pasitikėjimą prieš šią vasarą Rusijoje įvyksiantį pasaulio futbolo čempionatą.

Pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos, kurią citavo naujienų agentūros, Th. May pareiškimas buvo „dar vienos provokacija paremtos informacinės ir politinės kampanijos“ dalis.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, paskambinęs britų ministrei pirmininkei, išreiškė „savo solidarumą su JK“.

„Jie aptarė platų agresyvaus Rusijos elgesio modelį ir sutiko, kad būtų svarbu toliau tai spręsti kartu su sąjungininkėmis“, – pranešė Dauningo gatvė.

Britų vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd antradienį 11 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku pirmininkaus Didžiosios Britanijos nepaprastųjų situacijų komiteto (COBRA) posėdžiui. Jo metu bus išklausyta atnaujinta informacija apie tyrimą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Rafinuoti nuodai“

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją, kuri buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį. Jis apsigyveno Solsberyje.

Policija jo ir jo dukters apnuodijimą tiria padedant britų ginkluotosioms pajėgoms ir karinių tyrimų laboratorijai mokslo parke „Porton Down“.

Farmakologijos ekspertai sako, kad „Novičiok“ grupei priskiriama daugiau kaip 100 Rusijos sukurtų nervus paralyžiuojančių agentų ir kad šios medžiagos yra „pavojingesnės ir rafinuotesnės“ už zariną ar VX.

„Jos lėtina širdies (darbą) ir blokuoja kvėpavimo takus, sukeldamos mirtį uždūstant“, – sakė Britanijos Redingo universiteto profesorius Gary Stephensas.

Britanija per 2008 metais Paryžiuje įvykusį valstybių susitikimą, kurio metu buvo aptartos tokio pobūdžio grėsmės, reiškė susirūpinimą, kad Rusija vis dar turi tokių biologinių ginklų, rodo naujienų svetainės „WikiLeaks“ paskelbti pranešimai, kurie pirmadienį buvo paskelbti ir socialiniame tinkle „Twitter“.

BBC pranešė, jog tyrėjai dabar mano, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo būti panaudota miltelių pavidalo, per S. Skripalio automobilio ventiliacijos sistemą.

Kituose britų žiniasklaidos pranešimuose užsimenama apie didėjantį spaudimą ministrei pirmininkei, kad Anglija boikotuotų šios vasaros pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

„Kaip dabar galime vykti į Putino pasaulio čempionatą?“ – skelbė „Daily Mail“ antraštė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1517)