V. Putinas pasiūlė britams patiems išsiaiškinti šį incidentą.

Didžiosios Britanijos valdžiai reikia iš pradžių pačiai atlikti tyrimą ir ištirti Sergejaus Skripalio mirties bylą, o paskui aptarinėti šį klausimą su Rusija.

Taip V. Putinas pareiškė, atsakydamas į britų žurnalisto klausimą, rašo rbc.ru.

V. Putinas bendravo su žurnalistais Krasnodaro krašte – ten šalies lyderis atvyko su vizitu į Nacionalinį grūdų centrą.

Į jį kreipėsi BBC žurnalistas ir paklausė, ar Rusija prisiima atsakomybę už S. Skripalio apnuodijimą.

„Jūs patys išsiaiškinkite, o paskui mes su jumis tai aptarinėsime“, – atsakė jam V. Putinas.

Paskui jis priminė, kad atvyko į Krasnodaro kraštą aptarti žemės ūkio klausimų.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May vėliau pirmadienį darys pareiškimą dėl buvusio rusų agento nunuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga viename Anglijos miestų, pranešė Bendruomenių Rūmai.

Premjerės pareiškimo parlamento nariai tikisi maždaug 16 val. 30 min. Grinvičo (18 val. 30 min.) Lietuvos laiku.

Kalbama, kad dėl Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos nužudymo anksčiau šį mėnesį premjerė gali apkaltinti Maskvą bei paskelbti atitinkamas priemones.

Th. May Bendruomenių Rūmuose kalbės po vyriausybės Nacionalinio saugumo tarybos posėdžio, kuriam ji pirmininkavo ir kuriame jai buvo pateikti nauji duomenys apie išpuolio prieš Skripalius tyrimą.

Kai kurie vyresnieji politikai pirštu rodo į Rusiją, kad ši mėgino nužudyti tą 66-erių rusą, perdavusį paslapčių Britanijai ir vėliau apsigyvenusį joje 2010 metais po apsikeitimų šnipais. Šiuos kaltinimus Maskva pakartotinai neigia.

Ministrė pirmininkė tokio kaltinimo vis neišreiškia kol vyksta tyrimas, bet žiniasklaidoje plačiai svarstoma, kad ji dabar jau pasiryžusi įvardinti Rusiją bei apibrėžti kaip Britanija kertina atsakyti.

„Kai mūsų padėtis bus tokia, kad galėsime priskirti šią ataką, mes taip ir padarysime, ir vyriausybė paskelbs atitinkamą atsaką“, – sakė pirmadienį Th. May atstovas.

Tomas Tugendhatas, pirmininkaujantis Bendruomenių Rūmų užsienio reikalų komitetui sakė BBC radijui: „Tiesą sakant, nustebčiau, jei ji neparodytų pirštu į Kremlių“.

DELFI primena, kad buvusį rusų šnipą apnuodijusių nervus paralyžiuojančių medžiagų pėdsakų rasta viename Solsberio bare, taip pat ir restorane, pranešė sekmadienį vyriausioji Jos Didenybės vyriausybėje sveikatos tarnybos vadovė Sally Davies.

Pasak jos, apie 500 asmenų, apsilankiusių bare „Mill“ bei restorane „Zizzi“ Solsberyje, Anglijos pietvakariuose, privalo atsargumo dėlei išsiskalbti savo rūbus ir išsivalyti savo mantą.

Kovo 4-osios išpuolį prieš dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją detektyvai tiria kaip pasikėsinimą nužudyti.

Rasti susmukę ant suolo Solsberyje jie lig šiol tebėra kritinės būklės, nors ir stabilios.

„Buvo taršos nervų agentais pėdsakų ir bare „Mill“, ir restorane „Zizzi“, – sakė S. Davies.

„Esu įsitikinusi, kad tai nepakenkė nė vienam lankytojų, buvusių „Mill“ bare ar „Zizzi“ restorane“, – pridūrė ji.

„Vis dėlto, kai kurie žmonės nerimauja, kad ilgesnis šių medžiagų poveikis, per savaites ar mėnesius, gali sukelti sveikatos problemų“, – kalbėjo S. Davies.

„Todėl patariu ..., kad žmonės, buvę tame bare ar restorane praėjusį sekmadienį apie 13 val. 30 min. iki uždarymo pirmadienį vakare, turėtų išsivalyti savo tuomet dėvėtus rūbus ir turėtus daiktus“, – sakė ji.

Patarta rūbus skalbti skalbimo mašina, o sausam valymui skirtuosius sudėti į dvigubus plastiko maišus, saugiai juos padėti ir laukti kito patarimo.

Mobilūs telefonai, rankinės, elektroninė įranga – juos reikia nušluostyti vienkartinėmis sanitarinėmis šluostėmis, kurias po to reikia išmesti su buitinėmis šiukšlėmis.

Papuošalus, akinius išplauti šiltu muilinu vandeniu, ir išskalauti šaltu vandeniu.

Vis tik pavojus visuomenės sveikatai yra mažas; tai visi tie patarimai yra dėl atsargumo, tvirtina Anglijos visuomenės sveikatos tarnyba.