M. Le Pen pasiūlymas buvo jos baigiamosios kalbos dvi dienas trukusiame partijos suvažiavime kulminacija. Suvažiavimas įvyko šalies šiaurėje esančiame Lilyje, Nacionalinį frontą labiausiai remiančio regiono sostinėje.

Pavadinimui „Nacionalinis sambūris“ turi pritarti partijos nariai, per balsavimą paštu, ir kol kas neaišku, ar jie patvirtins pakeitimą.

Kita svarbi permaina yra partijos sprendimas galutinai nutraukti ryšius su 89 metų įkūrėju Jeanu-Marie Le Penu, panaikinant jo garbės prezidento iki gyvos galvos titulą.

Pakeitimais siekiama atgaivinti šios nacionalistų partijos sėkmę, nušalintojo įkūrėjo dukrai prieš 10 mėnesių pralaimėjus Emmanueliui Macronui. J.-M. Le Penui buvo uždrausta dalyvauti partijos suvažiavime.

Pralaimėjusi prezidento rinkimus M. Le Pen pažadėjo partijos „perkūrimą“. Vadovybėje atsirado naujų veidų, buvo balsuojama dėl naujų įstatų. Tačiau partijos pamatas, pirmiausia – antiimigracinė darbotvarkė, išliko.

2011-aisiais perėmusi vadovavimą partijai, M. Le Pen stengėsi panaikinti rasizmo ir antisemitizmo dėmę, partijos įvaizdį aptemdžiusią vadovaujant jos tėvui. Partija, pasak naujosios lyderės, iš protestų judėjimo virto opozicija. Dabar lyderė norinti, kad ji kurtų aljansus ir būtų laikoma pajėgia valdyti.

Tačiau M. Le Pen taip pat reikėjo iš naujo patikinti tuos narius, kurie baiminasi, kad partija nukrypsta nuo savo esmės. M. Le Pen gynė prancūzų identitetą ir kalbėjo apie jam gresiančias tamsiąsias jėgas.

„Globalizacija ir islamizacija yra dvi ideologijos, norinčios dominuoti pasaulyje“, – pareiškė ji. Šie jos žodžiai buvo palydėti pritarimo šūksniais.

M. Le Pen valandą ir 20 minučių trukusioje savo kalboje daug kalbėjo apie centristą, buvusį bankininką ir investicijų specialistą E. Macroną, kurį vadino globalizacijos, su kuria kovoja jos partija, įsikūnijimu.

„P. Macrono modelis nuvedė ne prie išsivadavimo, o prie susvetimėjimo, prie nieko neprisirišusio asmens“, – sakė M. Le Pen.

Kraštutinių dešiniųjų lyderė užgavo stygą, kuri jos šalininkams yra svarbi ištisus dešimtmečius: Prancūzijos pasaulietinių vertybių apsaugą. Pasak M. Le Pen, šias vertybes naikina imigracija, pirmiausia – musulmonų.

„Prancūzijoje būdamas užsienietis gerbi mūsų įstatymus... Kai būdamas užsienietis pažeidi teisę, privalai lipti į lėktuvą“, – sakė ji. Šie jos žodžiai buvo palydėti šūksniais „On est chez nous“ („Mes esame savo žemėje“).

Nacionalinis frontas dešimtmečius buvo politinė jėga, nuo jos priklausė jėgų pasiskirstymas po virtinės rinkimų, o per kitus partija taip pat buvo reikšminga veikėja. Europos Parlamento rinkimuose Nacionalinis frontas gavo daugiau vietų nei bet kuri kita Prancūzijos partija.

Tačiau pačiai M. Le Pen gali iškilti pasitikėjimo problemų. Jos konservatyvią dukterėčią Marion Marechal-Le Pen, populiarią tarp tradicinių katalikų ir išrinktą populiariausia per ankstesnį suvažiavimą, liaupsino šeštadienį netikėtai pasirodęs ypatingasis svečias Steve'as Bannonas, buvęs pagrindinis JAV prezidento Donaldo Trumpo strategas.

M. Le Pen neseniai sakė, kad galėtų perleisti vadovavimą, bet norėtų likti dar mažiausiai trejiems metams.

Turėdama omenyje pavadinimo keitimui nepritariančius narius, kurių gali būti daug, M. Le Pen pažymėjo, kad nuo partijos įkūrimo 1972-aisiais gyvuojantis pavadinimas „Nacionalinis frontas“ yra susijęs su „šlovinga praeitimi“, tačiau dabar yra psichologinis barjeras potencialiems naujiems nariams ir rinkėjams. Visų pirma toks esąs žodis „frontas“, kuris daugeliui siejasi su opozicija.

Nepaisant jos problemų, Marine Le Pen per suvažiavimą buvo perrinkta naujai kadencijai partijos prezidento poste. Ji buvo vienintelė kandidatė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)