66-erių Sergejus Skripalis už savo gyvybę kovoja Solsberio ligoninėje po to, kai kovo 4 d. jį ir jo dukrą be sąmonės rado mieste.

Paaiškėjo, kad S. Skripalis vos per penkerius pastaruosius metus patyrė net dvi netektis: 2012 m. mirė jo 59-erių žmona Liudmila, o 2017 m. anapilin iškeliavo 43-ejų jo sūnus Aleksandras.

Abiejų S. Skripalio šeimos narių mirtis gobia paslaptis. Nors L. Skripal mirties liudijime rašoma, kad ji mirė nuo vėžio, kaimynai teigia, kad tai buvo automobilio avarija.

Kaip teigiama dokumente, L. Skripal 2012 m. spalio 23 d. konstatuotos mirties priežastis – išplitusi endometrioidinė karcinoma. Jos dukra Julija apie motinos mirtį pranešė Vilšyro tarybos registrų tarnybai darbuotojams nurodydama, kad jos tėvas – į pensiją išėjęs vietos valdžios planavimo specialistas.

Kiek yra žinoma, S. Skripalio sūnus praėjusiais metais žuvo Sankt Peterburge automobilio avarijoje, tačiau šeimos namų tvarkytoja tikino, kad jis iš tikrųjų mirė dėl bėdų su kepenimis.

S. Skripalio namus Solsberyje tvarkanti moteris sutiko su žurnalistais kalbėti tik anonimiškai.

„Mačiau pranešimus žiniose, kur buvo teigiama, kad jo žmona žuvo automobilio katastrofoje. Tai nėra tiesa, ji mirė nuo vėžio, kuriuo susirgo jiems persikėlus gyventi į Angliją. Jo sūnus mirė dėl kepenų ligos, taigi nežinau, iš kur atsirado ta versija dėl avarijos“, – tikino ji.

„Jis gyveno su žmona, tačiau, deja, ji mirė įvykus automobilio avarijai“, - kitokią versiją pateikė 21-erių S. Skripalio kaimynas Blake‘as Stephensas.

BBC savo ruožtu tikina, kad A. Skripalis mirė atostogaudamas Rusijoje su savo mergina, kai buvo atvežtas į ligoninę dėl kepenų nepakankamumo.

Panašu, kad jo šeimai tokia netikėta mirtis sukėlė įtarimų.

Tuo metu „The Guardian“ pasakoja, kad Didžiojoje Britanijoje S. Skripalio namais tapo modernus raudonų plytų namas, kurį jis nusipirko tikruoju savo vardu be paskolos už 260 000 svarų (291 578 eurus) 2011 m., t. y. praėjus metams po įvykdyto apsikeitimo žvalgybos agentais.

BMW vairuojantis S. Skripalis lenkiškų dešrelių įsigyja „Bargain Stop“ parduotuvėje, kur taip pat patenkina ir potraukį lošimui: kiekvieną kartą nusiperka loterijos kortelių už 40 svarų (44,86 euro).

Neseniai jis ėmė lankytis šalia miesto centro esančiame „Railway“ klube, kur neatsisako paragauti tiek vietinio alaus, tiek ir degtinės, rašo britų dienraštis.

Vietiniams gyventojams jis prisistato kaip į pensiją išėjęs vietos valdininkas. Dar žmonės mano, kad jis dalyvauja turto sandoriuose užsienyje.

Netekęs žmonos Liudmilos S. Skripalis itin artimus ryšius palaiko su 33-ejų dukterimi Julija, kuri šiuo metu kartu su tėvu yra intensyvios priežiūros skyriuje.

Kurį laiką ji dirbo „Holiday Inn“ viešbutyje Hampšyre, tačiau manoma, kad pastaruoju metu ji gyvena Maskvoje.

Prieš kelias savaites savo namų tvarkytojos S. Skripalis paprašė paruošti kambarį dukters atvykimui, nes ši ketino jį aplankyti.

Tapatybės atskleisti nepanorusi namų tvarkytoja kalbėdama apie savo darbdavį nesusivaldė ir pravirko.

„Jis mielas, draugiškas ir kilniaširdis žmogus, mane ištiko šokas sužinojus, kad jis atsidūrė ligoninėje, – tikino ji. – Žinojau, kad į JK iš Rusijos atvyksta jo dukra, nes jis paprašė manęs sutvarkyti jos kambarį savaite anksčiau. Žinojau, kad jis tarnavo Rusijos kariuomenėje, nes kartais pasišnekučiuodavome, bet jis niekada nėra sakęs, kad yra šnipas. Vis tik galiausiai juk jis dirbo mums, taigi man iš tikrųjų net ir nerūpi. Jis – puikus žmogus. Turėjo draugų, mėgo muziką, kartais išeidavo pasikalbėti su kaimynais.“

JK vyriausybė rengia skubų posėdį

Didžiosios Britanijos ministrų kabinetas trečiadienį rengia skubų posėdį dėl šiuo metu dėl savo gyvybės ligoninėje kovojančio buvusio rusų šnipo įtariamo apnuodijimo.

Anksčiau šią savaitę policija pranešė, kad į septintą dešimtį įkopęs buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo dukra sekmadienį buvo rasti be sąmonės ant suoliuko viename prekybos centre pietvakariniame Solsberio mieste Anglijoje.

Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd pirmininkaus nacionalinio saugumo komiteto (COBRA) pasitarimui, per kurį bus aptarta susidariusi padėtis.

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją, kuri buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį.

S. Skripalio ir jo dukters Julijos būklė yra kritinė; jie gydomi dėl apsinuodijimo nežinoma medžiaga.

Policija tvirtina, kad nedaro skubotų išvadų dėl šio įvykio, tačiau Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas antradienį pareiškė, kad prie to gali būti prisidėjusi Rusija.

Diplomatijos vadovas pažymėjo, kad sekmadienio incidentas yra buvusio šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo „aidai“.

Buvęs KGB agentas ir Kremliaus kritikas A. Litvinenka mirė 2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210.

Londonas dėl jo mirties apkaltino Maskvą.

Pareigūnai dar nenustatė, kokia medžiaga buvo apnuodytas S. Skripalis, tačiau ekspertai tvirtina, kad veikiausiai tai nebuvo radioaktyvi medžiaga.

66 metų S. Skripalis ir 33 metų jo dukra sekmadienį pietavo viename restorane, o vėliau nuėjo į greta esantį prekybos centrą. Pasak liudininkų, jie atrodė „praradę sąmonę“.

„Apsinuodijimo radiacija simptomai paprastai pasireiškia praėjus dešimtims valandų ar kelioms dienoms po kontakto (su medžiaga)“, – sakė Britanijos Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) medicinos fizikos ekspertas profesorius Malcolmas Sperrinas.

„Tai galėjo būti cheminė (medžiaga), bet nesame tuo tikri“, – pridūrė jis.

Pranešama, kad policija tiria restorano „Zizzi“ stalą ir kėdes, kur sėdėjo S. Skripalis ir jo dukra.

Juos prižiūrėję medikai leidiniui „The Sun“ sakė, kad du policijos pareigūnai skundėsi akių niežėjimu, dusuliu ir odos išbėrimu.

Žiniasklaida spėlioja, kad S. Skripalis galėjo būti apnuodytas taliu – labai nuodinga bekvape ir beskone medžiaga, tirpia vandenyje – arba uždrausta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga VX. Šia medžiaga praėjusiais metais buvo nunuodytas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikras brolis Kim Jong Namas.

Britų visuomeninis transliuotojas BBC pranešė, kad medikai, gydantys S. Skripalį ir jo dukrą, nežinodami apnuodijimo priežasties, gali gydyti tik simptomus.

Britanijos premjerei Theresai May buvo suteikta naujausia informacija apie situaciją per antradienio popietę vykusį nacionalinio saugumo tarybos posėdį, tačiau viešų komentarų šia tema ji dar nepaskelbė.

Jos atstovas sakė, kad yra „svarbu nesusidaryti išankstinės nuomonės dėl faktų“. Vis dėlto tikėtina, kad trečiadienį premjerė sulauks klausimų šia tema Bendruomenių Rūmuose.