„Šiaurės aiškiai parodė savo nusiteikimą denuklearizuoti Korėjos pusiasalį ir aiškiai leido suprasti, kad nebus jokios priežasties turėti branduolinių (programų), jeigu bus pašalintos karinės grėsmės Šiaurės atžvilgiu ir jeigu bus garantuotas jos režimo saugumas“, – sakė Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino nacionalinio saugumo patarėjas Chung Eui-yongas.

Pasiuntinys, grįžęs į Seulą po Pietų Korėjos delegacijos istorinio vizito Pchenjene, pridūrė, kad Šiaurės Korėja sutiko paskelbti branduolinių ginklų ir raketų bandymų moratoriumą, jeigu bus surengtos derybos su Jungtinėmis Valstijomis.

Chung Eui-yongas sakė, kad Pchenjanas yra pasiruošęs „nuoširdžioms“ deryboms dėl potencialios denuklearizacijos ir santykių tarp Šiaurės Korėjos ir Vašingtono normalizavimo.

Pasiuntinys pridūrė, kad Šiaurės Korėja taip pat pažadėjo nenaudoti prieš Pietų Korėją nei įprastinės, nei branduolinės ginkluotės.

Skelbia apie vadovų susitikimą

Ateinantį mėnesį Šiaurės ir Pietų Korėjų pasienyje bus surengtas šių šalių vadovų susitikimas, po vizito Pchenjane, kur susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong-unu, pranešė Seulo įgaliotinis.

„Šiaurės ir Pietų Korėjos balandžio pabaigoje Panmundžome surengs trečią aukščiausio lygio susitikimą“, - sakė Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Chung Eui-yongas, nurodydamas į demilitarizuotoje pusiasalio zonoje įsikūrusį kaimelį.

Jei šis susitikimas įvyks, tai bus trečiasis istorijoje abiejų Korėjų lyderių susitikimas. Teoriškai abi šalys tebekariauja, nes 1950-1953 metais vykęs Korėjos karas baigėsi ne pasirašant taikos sutartį, o paskelbiant paliaubas.

Ankstesnieji Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderių susitikimai įvyko 2000 ir 2007 metais, kai Pietų Korėjai atitinkamai vadovavo Kim Dae-jungas ir Roh Moo-hyunas, abu pasisakę už dialogą su Pchenjanu.

Jie abu susitiko su Kim Jong-uno tėvu Kim Jong-ilu.

Abi Korėjos taip pat susitarė sukurti karštąją telefono liniją, skirtą abiejų šalių vadovams. Ji esą turėtų padėti „sumažinti karinę įtampą ir glaudžiau bendradarbiauti“, antradienį sakė Chung Eui-yongas.

Lyderiai pirmą kartą pasikalbės telefonu prieš planuojamą jųdviejų susitikimą.

Be kita ko, skelbiama, kad Šiaurės Korėja pažadėjo, jog tol, kol vyks dialogas, ji įšaldys savo branduolinę ir raketų bandymų programas.

Trumpas giria galimą pažangą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį sveikino „galimą pažangą“ dėl Šiaurės Korėjos branduolinės aklavietės, Seului paskelbus, kad Pchenjanas nori aptarti branduolinių ginklų atsisakymą mainais į Amerikos saugumo garantijas.

„Pirmą kartą per daug metų dedamos rimtos visų suinteresuotų šalių pastangos, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas. – Pasaulis stebi ir laukia! Gal ir tuščia viltis, bet JAV pasirengusios labai pasistengti bet kuria kryptimi!“

„Pamatysime, kas įvyks“ per Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos derybas, sakė D. Trumpas.

Jis komentavo tviteryje persiuntęs interneto svetainės „Drudge Report“ nuorodą apie tai, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas priėmė reto vizito atvykusius Pietų Korėjos pasiuntinius. Pietų Korėjos vyriausybė antradienį paskelbė sutarusi su Šiaurės Korėja balandžio pabaigoje surengti viršūnių susitikimą ir derybas.

Pietų Korėja taip pat paskelbė, kad Šiaurės Korėja sutiko sustabdyti branduolinių ginklų ir raketų bandymus, jei bus surengtos derybos su JAV dėl denuklearizavimo.

Baltieji rūmai oficialiai antradienio pranešimų nepakomentavo.

Praėjusią savaitę D. Trumpas į Šiaurės Korėjos užuominą apie derybas su JAV atsakė komentaru, kad tai įvyks tik „esant tinkamoms sąlygoms“.