Kazachstano užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė, kad Damasko režimo sąjungininkų Rusijos ir Irano bei sukilėlius palaikančios Turkijos ministrai kovo 16 dieną surengs susitikimą sostinėje Astanoje „nedalyvaujant stebėtojams ar Sirijos delegatams“.

Diplomatinės žinybos išplatintame pranešime taip pat rašoma, kad į susitikimą bus pakviestas ir Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura.

Susitikimas rengiamas Sirijos režimo pajėgoms suintensyvinus Rytų Gutos – šalia Damasko esančio sukilėlių kontroliuojamo anklavo – bombardavimą.

Apšaudymas toks intensyvus, kad šios savaitės pradžioje JT humanitarinės pagalbos vilkstinei teko nutraukti savo misiją nenugabenus pagalbos krovinių į apsiaustą rajoną.

Rytų Guta yra viena iš keturių vadinamųjų deeskalacijos zonų, dėl kurių įsteigimo pernai Astanoje sutarė Rusija, Iranas bei Turkija.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė itin griežtą pareiškimą, kuriame apkaltino Sirijos režimą ir jo sąjungininkę Rusiją „beatodairiškai apšaudant“ Rytų Gutą.

Astanos derybų procesas prasidėjo 2017 metų sausį. Paprastai šiose derybose dalyvauja Sirijos režimo ir opozicijos delegacijos, taip pat vadinamųjų šalių garančių – Irano, Rusijos bei Turkijos – atstovai.

Astanos procesas, vykstantis lygiagrečiai JT vadovaujamoms deryboms Ženevoje, padėjo sumažinti kovos veiksmų tarp vyriausybės ir sukilėlių pajėgų mastą, kai buvo sudarytas susitarimas dėl saugių zonų.

Tačiau vasario 18-ąją vyriausybės pajėgų pradėtas Rytų Gutos bombardavimas, per dešimties dienų laikotarpį nusinešęs beveik 800 gyvybių, žlugdo viltis, jog greitu laiku galėtų būti sudarytas koks nors taikos susitarimas.

Basharo al Assado pajėgos po pražūtingo dviejų savaičių bombardavimo užėmė ketvirtadalį anklavo teritorijos, skelbia padėtį šalyje stebinti britų nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Nuo 2011 metų kovo, kai prasidėjo Sirijos pilietinis karas, jau žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių. Ilgainiui šis konfliktas peraugo į niokojantį karą, įtraukusį pasaulio galybes.