Kim Jong Unas „šiltai sutiko“ Pietų Korėjos pareigūnus, kurie perdavė laišką nuo prezidento Moon Jae-ino.

„Išgirdęs iš Pietų (Korėjos) specialiojo pasiuntinio apie prezidento Moon Jae-ino ketinimus dėl viršūnių susitikimo, jis apsikeitė nuomonėmis ir sudarė patenkinamą susitarimą“, – sakoma KCNA pranešime.

„Jis taip pat nuodugniai apsikeitė nuomonėmis dėl didelės karinės įtampos Korėjos pusiasalyje mažinimo ir įvairiapusio dialogo, kontaktų, bendradarbiavimo ir mainų aktyvinimo“, – nurodoma jame.

Aukščiausio rango per daugiau kaip dešimtmetį Pietų Korėjos pasiuntiniai pirmadienį atvyko į Pchenjaną susitikti su lyderiu Kim Jong Unu. Tai dar vienas olimpiados paskatinto santykių gerinimo padalytame Korėjos pusiasalyje žingsnis.

Delegacija, kuri atvyko kaip Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino pasiuntiniai, siekia branduolinį ginklą turinčio Pchenjano režimo ir JAV derybų.

Į Pjongčango olimpines žaidynes Kim Jong Unas buvo atsiuntęs savo seserį Kim Yo Jong ir tai buvo pirmas Šiaurės Korėjos valdančiosios dinastijos nario vizitas Pietų Korėjoje nuo 1950-1953 metų Korėjos karo pabaigos.

Jos pasirodymą per olimpiados atidarymo ceremoniją, kurios metu abiejų Korėjų atletai žygiavo drauge, plačiai aprašė pasaulio žiniasklaida.

Seule Kim Yo Jong brolio vardu pakvietė jį į viršūnių susitikimą Pchenjane. Tačiau Moon Jae-inas kvietimo iš karto nepriėmė ir sakė, kad pirma turi atsirasti reikiamos sąlygos.

Žiemos olimpiada sukūrė „gerą susitaikymo, vienybės ir dialogo atmosferą“, Pietų Korėjos pasiuntiniams pasakė Kim Jong Unas, kurio žodžiai cituojami KCNA pranešime.

Moon Jae-inas siekė pasinaudoti Pjongčango žaidynėmis kaip proga pradėti Vašingtono ir Pchenjano dialogą, vildamasis sumažinti konfrontaciją, pakursčiusią nuogąstavimus dėl pasaulio saugumo.

Prieš išvykdamas į Pchenjaną Pietų Korėjos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Chung Eui-yongas sakė: „Planuojame surengti nuodugnias diskusijas dėl to, kaip tęsti ne tik Korėjų derybas, bet ir dialogą tarp Šiaurės Korėjos ir tarptautinės bendrijos, įskaitant Jungtines Valstijas“, – pažymėjo jis.

Tai sunki užduotis. Nepaisydama Jungtinių Tautų sankcijų, izoliuota ir skurdi Šiaurės Korėja pernai surengė galingiausią savo branduolinį bandymą ir išbandė kelias raketas, kurių kai kurios buvo pajėgios pasiekti JAV žemyninę dalį.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praminė Kim Jong Uną „Mažuoju Raketininku“ ir gyrėsi savo paties „branduolinio mygtuko“ dydžiu, o Šiaurės Korėjos lyderis pavadino D. Trumpą „senu nuokvaka“.

Jie apsikeitė karo grasinimais ir smarkiai padidino įtampą, kuri ėmė slūgti tik prieš olimpiadą.