Pasak įvykio liudininkų, sostinės rajone, kuriame įsikūrusios daugelio šalių ambasados ir Jungtinių Tautų biurai, penki ginkluoti vyrai iššoko iš automobilio ir pradėjo šaudyti į praeivius, po to pajudėjo Prancūzijos ambasados link.

Burkina Faso policijos generalinis direktorius sakė, kad sostinę atakuoja įtariami islamo ekstremistai.

AFP reporteris girdėjo intensyvų susišaudymą ir matė degantį automobilį, kuriuo, pasak liudininkų, atvažiavo užpuolikai. Ambasados rajone buvo dislokuota policijos ir armijos junginių.

Kiti liudininkai sakė, kad kitoje vietoje Vagadugu centre, netoli Burkina Faso kariuomenės būstinės ir prancūzų kultūros centro, esančio maždaug už kilometro nuo pirmosios atakos vietos, driokstelėjo sprogimas.

Policijai ir karo policijai reaguojant į išpuolį gatvės buvo užtvertos, kad žmonės neitų į pavojingas zonas.

„Padėtis kontroliuojama prancūzų diplomatinėse patalpose“, – sakė Prancūzijos Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas po išpuolio, kuriuo taikytasi ir į šalies ginkluotųjų pajėgų štabą.

Burkina Faso vyriausybė nurodė, kad per ambasados puolimą buvo nukauti keturi užpuolikai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves Le Drianas sakė LCI televizijai, kad „nukentėjusiųjų tarp prancūzų nebuvo, kiek mums žinoma“, ir kad užpuoliai buvo „neutralizuoti“ – taip kariškiai kalba apie nukautuosius.

Prezidentūra, savo ruožtu, pranešė, kad prezidentas Emmanuelis Macronas apie padėtį yra informuojamas realiu laiku.

„Prancūzai Vagadugu mieste turi laikytis ambasados nurodymų“, – pažymi prezidentūra. Ambasada pataria jiems neiti laukan.

Kaip minėta anksčiau, pasak įvykio liudininkų, sostinės rajone, kuriame įsikūrusios daugelio šalių ambasados ir Jungtinių Tautų biurai, penki ginkluoti vyrai iššoko iš automobilio ir pradėjo šaudyti į praeivius, po to patraukė Prancūzijos ambasados link.

Kiti sakė, kad kitoje vietoje Vagadugu centre, netoli kariuomenės būstinės ir prancūzų kultūros centro, driokstelėjo sprogimas.

Policija ir karo policija reaguoja į išpuolį. Gatvės užtvertos, kad žmonės neitų į pavojingas zonas.

Kol kas neaišku, kas surengė šiuos išpuolius.

Burkina Fasas priklauso nestabilių, su džihadistais kovojančių šalių grupei pietiniame Sacharos pakraštyje, vadinamajame Sachelio regione.

Šis sukilimas jau pareikalavo tūkstančių gyvybių, dešimtis tūkstančių gyventojų privertė palikti namus ir sudavė paralyžiuojančius smūgius ekonomikoms, kurios ir taip yra tarp skurdžiausių pasaulyje.

Pernai rugpjūčio 13 dieną du užpuolikai pradėjo šaudyti į restoraną pagrindinėje Vagadugu gatvėje, žuvo 19 ir buvo sužeistas dar 21 žmogus. Atsakomybės už išpuolį iki šiol niekas neprisiėmė.

2016 metų sausio 15 dieną 30 žmonių, tarp jų – šeši kanadiečiai ir penki europiečiai, žuvo per džihadistų ataką prieš viešbutį ir restoraną miesto centre.

Atsakomybę prisiėmė ekstremistų grupuotė Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM).

Prancūzija, buvusi Sahelio regiono kolonijinė valdytoja, dislokavo 4 tūkst. karių ir remia bendras penkių šalių – Burkina Faso, Čado, Malio, Mauritanijos ir Nigerio – pajėgas.

Be to, Jungtinės Tautos Malyje yra dislokavusios 12 tūkst. taikdarių pajėgas MINUSMA, kurios patyrė daug nuostolių. Trečiadienį centriniame šios šalies regione sprogus minai žuvo keturi JT taikdariai.