„Ten (Minsko susitarimuose) nėra nė žodžio apie tai, kad ginkluotės tiekimas kaip nors gali padėti sureguliuoti situaciją. Ten yra visiškai kitas (dalykas): laipsniškas sureguliavimo planas, kurį reikia įgyvendinti žingsnis po žingsnio“, – pareiškė ji.

Pareigūnė komentavo ankstesnę dieną pasirodžiusią informaciją, kad Jungtinės Valstijos oficialiai patvirtino leidimą parduoti Ukrainai prieštankinių raketų „Javelin“.

Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA) nurodė, kad Ukraina prašė JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos leidimo įsigyti 210 raketų ir 37 jų leidimo įrenginius už maždaug 47 mln. dolerių (38,6 mln. eurų).

JAV vyriausybės darbuotojai ir kontraktininkai padės nugabenti šiuos ginklus ir apmokyti Ukrainos pajėgas jais naudotis.

Kijevo vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose.

„Sistema „Javelin“ padės Ukrainai stiprinti savo ilgalaikius gynybos pajėgumus, kad apgintų savo suverenumą ir teritorinį vientisumą ir patenkintų savo nacionalinės gynybos reikalavimus“, – sakoma pranešime.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkė Vakarų valstybės remia Ukrainos vyriausybės pastangas susigrąžinti valdžią šiuo metu jos nekontroliuojamose šalies teritorijose. Rusija yra aneksavusi Krymo pusiasalį, o prorusiški separatistai tebekontroliuoja dideles teritorijas dviejuose rytiniuose išvystytos pramonės regionuose.

Kita vertus, naujajame DSCA pranešime sakoma: „Siūlomas šios įrangos pardavimas ir palaikymas iš esmės nepakeis karinės pusiausvyros regione.“

Jeigu šio pardavimo neblokuos Kongresas, valstybės gynybos užsakymus vykdančios kompanijos „Raytheon“ ir „Lockheed Martin“ galės per du mėnesius pradėti tiekti Ukrainai šiuos ginklus.