Guodėjos – eufemizmas iš japonų kalbos, kuriuo buvo vadinamos tūkstančiai įvairios kilmės merginų ir jaunų moterų. Jas Antrojo pasaulinio karo metais Japonijos kariai pavertė sekso vergėmis, informuoja newsweek.com.

Sungkonghoe universiteto profesorius Kang Sung Hyun medžiagą pristatė tarptautinėje konferencijoje karo laikų sekso vergijos tema, kuri vyko Seule, skelbia „Yonhap“ naujienų agentūra.

Grafiniame vaizdo įraše matomi gulintys nuogų moterų palaikai. Nufilmuota, kaip lavonus apžiūrinėja Kinijos karys – prieš pasitraukdamas iš kadro, jis pasiima su savimi vienos aukos kojinę.

Profesorius Kang Sung Hyun ir jo komanda 19 sekundžių trukmės vaizdo įrašą aptiko Jungtinių Valstijų valstybiniame archyvo ir įrašų centre. Šis tyrimas – dalis projekto, kurį finansuoja Seulo miesto valdžia ir Seulo žmogaus teisių centro universitetas.

Kaip teigia mokslininkai, vaizdo įrašas galėjo būti darytas 1944 metų rugsėjo 15 dieną, o jį nufilmavo asmuo, identifikuojamas kaip Jungtinių Valstijų kariuomenės 164-ojo fotografų dalinio eilinis Baldwinas. Įrašas darytas Kinijos Junanio provincijos Tengčongo mieste netoliese sienos su dabartiniu Mianmaru.

Nors įrašas aptiktas praeitais metais, mokslininkai labai ilgai užtruko, kol įsitikino jo autentiškumu ir surinko reikiamą papildomą informaciją. Įraše rodomi vaizdai atitinka papildomas archyvines nuotraukas ir dokumentinius įrašus apie 30 Korėjos moterų ir merginų žudynes, kurias įvykdė Japonijos pajėgos.

Vienas iš tokių įrodymų – Sąjungininkų pajėgų operacijos dienoraščio įrašas: „13 dienos naktį japonai mieste sušaudė 30 korėjiečių merginų“.

„Visos ataskaitos apie karo sąlygas, pateikiamos dokumentuose, yra parašytos neveikiamosios rūšies formomis, abstrakčiai, tačiau 1944 metų rugsėjo 14 dienos įraše juodu ant balto parašyta – Japonijos kariai šaudė moteris. Tai vienintelis toks sakinys, identifikuojantis atsakingus asmenis“, – komentuoja profesorius Kang Sung Hyun.

Mokslininkai mano, kad minėtame mieste JAV ir Kinijos pajėgoms pradėjus išvadavimo operaciją galėjo būti nuo 70 iki 80 sekso vergių . Tengčongas iš Japonijos pajėgų buvo galiausiai atimtas po tris mėnesius (nuo 1944 metų gegužės iki rugsėjo) trukusių mūšių.

Kaip teigiama karo belaisvių pasakojimuose, sąjungininkų pajėgos sulaikė tik 23 moteris. Kitame vaizdo įraše, filmuotame 1944 metais Junanio provincijoje (jis visuomenei buvo oficialiai pristatytas liepą), įamžinta, kaip Kinijos kariai bendrauja su basakojėmis persigandusiomis moterimis, kurias japonų kariai buvo atvežę į jų „paguodos teikimo punktą“ – tokiu eufemizmu buvo vadinami viešnamiai.

„Japonijos karo laikų seksualinės vergovės klausimas neišsprendžiamas jau labai seniai. Būtent dėl šios priežasties mums gyvybiškai svarbu oficialiai pristatyti tokio nusikaltimo įrodymų. Šis vaizdo įrašas – nenuginčijamas įrodymas karo laikų sekso vergovės byloje“, – „The Korea Herald“ cituoja profesorių Kang Sung Hyun.

Vadinamųjų guodėjų klausimas neduoda ramybės jau labai seniai ir įvardijamas kaip vienas iš Japonijos ir šalių, okupuotų Antrojo pasaulinio karo metais, pavyzdžiui, Kinijos ir Pietų Korėjos, nesantaikos šaltinis. Štai visai neseniai Japonija oficialiai pasiskundė dėl termino sekso vergės, kurį per Jungtinių Tautų posėdį vartojo Pietų Korėjos ministrė.

Pietų Korėjos lyčių lygybės ir šeimos reikalų ministrė Chung Hyun-back sako, jog gyvybiškai svarbu „išsaugoti ir puoselėti prisiminimus ir patirtis tų, kurioms likimas lėmė tapti Japonijos kariuomenės sekso vergėmis“.

Japonijos valdžia oficialiai pareiškė, kad terminui sekso vergės griežtai nepritaria – „esą jis prieštarauja faktams ir neturėtų būti vartojamas“, šią savaitę skelbė „The Financial Times“.

Nesutarimai šiuo klausimu tiesiogiai kenkia ir Osakos bei San Fransisko santykiams. Šie miestai itin glaudžiai bendradarbiavo, kol Osakos meras nusprendė nutraukti bet kokius ryšius su šiuo Jungtinių Valstijų miestu. Tokią reakciją paskatino San Fransisko valdžios sutikimas mieste statyti paminklą vadinamųjų guodėjų atminimui.

Profesorius Kang Sung Hyun UPI sakė, kad Jungtinės Valstijos bandė nuo visuomenės akių nuslėpti Japonijos kariuomenės vykdytus žiaurumus, o tai darė nenorėdamos pakenkti šalies kariniams interesams regione.

Tiesą sakant, Jungtinės Valstijos labai smarkiai priklauso nuo Japonijos ir Pietų Korėjos paramos atremiant tokias regionines grėsmes kaip Kinija ir Šiaurės Korėja.

„Jungtinėms Valstijoms tokie praeities istoriniai klausimai, pavyzdžiui, guodėjų problema, yra tai, kas sukelia tiesioginį pavojų jų santykiams su sąjungininkais“, – konstatuoja akademikas.