A. Abianovo teigimu, pirmą kartą Andrejus Kovalčukas, kurį tyrėjai įvardija kaip galimą kokaino tiekimo organizatorių, su juo susisiekė 2012 m. Tada jis A. Abianovo paprašė jį nuvežti į oro uostą, o tarp jo daiktų buvo didelis 25-30 kilogramų svėręs lagaminas.

A. Kovalčukas patikino, kad lagamine – dovanos bei vynas ir paprašė ūkvedžio šį lagaminą išsiųsti atskirai kaip diplomatinį paštą. A. Abianovas tikino bagažo neatidaręs ir išsiuntęs jį krovininiu rusų lėktuvu per Urugvajaus sostinės Montevidėjo oro uostą.

2014 m. istorija pasikartojo: A. Kovalčuko prašymu ūkvedys paliko diplomatinėje atstovybėje du lagaminus. Buvo paprašyta juos suvynioti į specialų popierių, perrišti virve ir uždėti specialius antspaudus – būtent taip paprastai būdavo pakuojamas diplomatinis paštas. Vėliau lagaminai į Rusiją per Urugvajų išskraidinti kariniu transporto lėktuvu.

Po metų analogiškai buvo supakuoti dar du A. Kovalčuko lagaminai, kuriuos ūkvedys laikė ambasados garaže. Kiek vėliau jų ten atsirado dar 10. Prieš pat komandiruotės pabaigą 2016 m. A. Abianovas pergabeno lagaminus į pagalbines mokyklos patalpas, kad šie netrukdytų garaže.

Apie tai jis informavo naująjį ūkvedį Igorį Rogovą. A. Kovalčukas mėgino tartis su naujuoju darbuotoju, tačiau šis pasielgė apdairiai, lagaminus patikrino ir aptiko 362 kilogramai kokaino.

A. Abianovas tikina apie lagaminų turinį sužinojęs tik tada, kai jį areštavo. Buvęs ambasados ūkvedys tikina manęs, kad į tėvynę kontrabandiniu būdu siunčia vyną, kavą ir pusbrangius akmenis, tačiau nė neįtarė, kad kelioniniuose krepšiuose galėjo būti narkotikų.

Tiesa, už kiekvieną iš šių lagaminų buvęs ambasados darbuotojas gaudavo po 1 000 JAV dolerių (822 eurus).

Vokietijos policija penktadienį paskelbė areštavusi Andrejų Kovalčuką, sąmokslo gabenti kokainą į Rusiją per jos ambasadą Argentinoje įtariamą organizatorių.

„Berlyno pajėgos areštavo p. Kovalčuką. Jis dabar sulaikytas policijos“, – sakė atstovas.

Berlyno prokuratūra nurodė, kad šis 49 metų Rusijos pilietis buvo sulaikytas atliekant Maskvos inicijuotą tarptautinį tyrimą.

2016 m. diplomatinės atstovybės mokykloje Buenos Airėse rasta 12 lagaminų su kokainu. Teigta, kad kontroliuojamam tiekimui atlikti narkotinės medžiagos buvo pakeistos miltais ir į Rusiją išsiųstos diplomatiniu reisu. Argentinoje suimti du šioje byloje figūruojantys asmenys, o Rusijoje – dar trys.

Remiantis paskelbta informacija, narkotikai į Rusiją galimai gabenti specialiojo skrydžių dalinio „Rossija“ lėktuvais, tačiau Rusijos Federacijos prezidento reikalų valdybos atstovai šią informaciją paneigė.

DELFI primena, kad vasario pabaigoje Argentinos policija Rusijos ambasadoje Buenos Airėse aptiko beveik 400 kg kokaino ir areštavo kelis narkotikų prekyba užsiimančios gaujos narius, ketvirtadienį pranešė Argentinos saugumo ministrė.

Patricia Bullrich spaudos konferencijoje sakė, kad narkotikai buvo aptikti ambasados priestate, o radinio vertė juodojoje rinkoje siekia maždaug 50 mln. JAV dolerių.

„Narkotikų prekeivių gauja mėgino per Rusijos ambasados diplomatinių kurjerių tarnybą“ nugabenti narkotikus į Europą, sakė ministrė. Pasak jos, Rusijos ir Argentinos policija nusprendė surengti operaciją, kai Rusijos ambasadorius 2016 metų gruodį informavo pareigūnus apie rastus narkotikus. „Kokainas buvo pakeistas miltais, o 16-oje krepšių su narkotikais buvo paslėpti sekimo prietaisai“, – sakė P. Bullrich ir pridūrė, kad per bendrą operaciją buvo sulaikyti iš viso penki įtariamieji – du Argentinoje ir dar trys Rusijoje.

Pasak ministrės, „itin grynas“ kokainas turėjo būti nugabentas į Rusiją ir galbūt Vokietiją, kur gyvena įtariamas šios gaujos vadeiva. „Manome, kad Vokietijos policija areštuos šį bėglį“, – sakė ji. Pasak P. Bullrich, Rusijos saugumo tarnybos agentai buvo triskart atvykę į Argentiną padėti vietos tyrėjams.

Tyrimas truko iš viso ilgiau nei metus. Vienas iš dviejų Argentinoje sulaikytų asmenų yra natūralizuotas rusas, dirbęs Buenos Airių policijoje, sakė P. Bullrich.

Vietos žiniasklaida praneša, jog šis asmuo yra Buenos Airių miesto policijos vado pavaduotojas Ivanas Bliznioukas. Tyrėjai mano, kad konfiskuotas kokainas į Argentiną atkeliavo iš Kolumbijos arba Peru.

Tuo metu Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova teigė, kad krovinys priklausė buvusiam ambasados darbuotojui A. Abjanovui, kuris oficialiais ministerijos duomenimis buvo „techninis darbuotojas“. Jis 2016 metais grįžo į Rusiją, taip ir nespėjęs išsiųsti krovinio.

Savo ruožtu, ekonomistas Maksimas Mironovas, gyvenantis ir dirbantis Buenos Airėse, susipažino su Argentinos žiniasklaidoje pasirodžiusiomis publikacijomis ir mano, kad narkotikų prekyba galėjo būti organizuojama dalyvaujant Rusijos ambasados saugumo tarnybos pareigūnams, rašo znak.com.

Ši išvada iš esmės prieštarauja oficialiai Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pozicijai, pagal kurią ji niekaip nesusijusi su narkotikų gabenimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)