Išsiaiškinta, kad drebėjimas sugriovė vieną dujų gamyklą ir kitų pastatų. Kol kas oficialios informacijos apie žuvusiuosius ar sužeistuosius nėra, tačiau vienas pareigūnas sakė turintis nepatvirtintų duomenų apie kelis žuvusius žmones.

Pasak JAV Geologijos tarnybos (USGS), 7,5 balo stiprumo drebėjimo epicentras buvo apie 90 km į pietus nutolęs nuo Engos provincijoje esančios Porgeros.

„Patariama laikytis atokiau nuo daugiaaukščių pastatų, žinoti apie potencialias griūtis ir būti pasiruošus išvykti į atvirą vietovę, jei pajusite pakartotinių smūgių“, – sakoma vyriausiojo vyriausybės sekretoriaus Isaaco Lupari (Aizeko Lupario) pranešime.

Požeminio smūgio, sukrėtusio regioną pirmadienį apie 3 val. 45 min. vietos (sekmadienį 19 val. 45 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo 35 km gylyje, tačiau cunamio pavojus nebuvo paskelbtas, pranešė JAV seismologai.

Netoliese 16 val. 26 min. vietos (8 val. 26 min. Lietuvos) laiku USGS užfiksavo 6 balų stiprumo pakartotinį smūgį.

Tame regione veikia kelios naftos ir dujų kompanijos. „ExxonMobil PNG“ atstovai nurodė, kad kompanijos dujų gamyklos pastatai nukentėjo nuo drebėjimo, tačiau visi jos darbuotojai buvo saugūs. Pasak atstovų, dėl nelaimės prireikė evakuoti nedaug darbuotojų.

Australijos išteklių kompanija „Oil Search“ nurodė, kad saugumo sumetimais laikinai sustabdė savo darbą, kol bus įvertinti nuostoliai. Apie nukentėjusius darbuotojus taip pat nepranešama.

Sostinėje Port Morsbyje įsikūrusios Geofizikos observatorijos seismologas Felixas Taranu sakė, kad socialiniuose tinkluose Porgeros gyventojai pranešė apie dingusią elektrą ir apgadintus pastatus, tačiau jis teigė neturįs jokios informacijos apie sužeistuosius.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad drebėjimas buvo smarkiai juntamas prie Hageno kalno, esančio apie 168 km nuo epicentro.

„Prireiks šiek tiek laiko, kol ten nusigaus vertinimo komandos, kad turėtume aiškų vaizdą, kas vyksta“, – teigė F. Taranu.

Geofizikos observatorijos geologinių katastrofų valdymo skyriaus direktorius Chrisas McKee AFP sakė, kad dar nesulaukė jokių pranešimų apie padarytą žalą, tačiau minėjo gavęs nepatvirtintų duomenų apie aukas.

„Yra nepatvirtintas pranešimas apie kelis žuvusius Mendyje (Pietų Aukštikalnėse), bet tiksliai nežinau, kur tos mirtys įvyko; tai turės būti išsiaiškinta“, – teigė jis.

Drebėjimo epicentras buvo kalnuotoje vietovėje, esančioje apie 612 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Port Morsbio.

Kiek anksčiau USGS pranešė, kad nelaimė galbūt pareikalavo kelių aukų ir padarė šiek tiek nuostolių, be to, neseniai Papua Naująją Gvinėją sukrėtę drebėjimai sukeldavo nuošliaužų.

JAV seismologų teigimu, tame regione stovintys namai yra „pažeidžiamų ir drebėjimams atsparių statinių mišinys“.

Pasak USGS, šio drebėjimo padariniai turėtų būti palyginti lokalizuoti.

Papua Naujoji Gvinėja priklauso vadinamajam Ugnies žiedui – tektoninio aktyvumo zonai, juosiančiai Ramųjį vandenyną. Šioje zonoje dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.