Internete pasirodė naikintuvų nuotrauka, daryta jiems leidžiantis Chmeimime, informuoja unian.net.

Trečiadienį į Siriją atskrido keturi naikintuvai „Su-35“, oro erdvės stebėjimo ir kontrolės lėktuvas „A-50“ ir reaktyvinis keleivinis lėktuvas „Tu-154“.

Jie skrido virš Kaspijos jūros akvatorijos ir per Irano bei Irako oro erdvę.

Exclusive#Russia deploying its brand new fifth generation fighter jet the Su-57 in #Khmemeim AB #Syria

2 Su-57
4 Su-35
4 Su-25
1 A-50U were deployed in the #RuAF AB in Latakia/Jableh today pic.twitter.com/MA4NIKyMW7— Wael Al Hussaini (@WaelAlHussaini) February 21, 2018

Nauja technika gali būti panaudota bombarduoti Rytų Gutos rajonui. Rytų Gutos rajonas, esantis netoli Sirijos sostinės Damasko, bombarduojamas jau kelias dienas.

Kremlius trečiadienį neigė, kad Rusija yra prisidėjusi prie smūgių iš oro Sirijoje į sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutą, kur, anot stebėtojų, nuo savaitės pradžios žuvo mažiausiai 250 civilių.

„Tie kaltinimai neturi jokio pagrindo, nesuprantama, kuo jie pagrįsti. Kokių nors konkrečių duomenų nepateikta. Mes su jais nesutinkame“, – sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas, reaguodamas į JAV pranešmą spaudai, kad Rusija yra atsakinga už tas atakas.

Anot šalyje padėtį stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), būtent Rusijos lėktuvai dalyvavo antskrydžiuose.

Pasak SOHR, sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje antradienį per bombardavimus žuvo mažiausiai 106 civiliai, tarp jų – 19 vaikų.

Naikintuvų „Su-57“ perkėlimas į Siriją būtinas – juos norima išbandyti realiomis sąlygomis, RBK pasakojo šaltinis Rusijos Gynybos ministerijoje.

Į Siriją išsiųsti du naikintuvai.

Į Chmeimimo aviabazę Sirijoje atskrido du daugiafunkciai penktos kartos naikintuvai „Su-57“.
Tai tapo atsaku į amerikiečių naikintuvus su slapumo („stealth“) technologija, pridūrė RBK šaltinis.

RBK nusiuntė užklausą į Gynybos ministeriją.

Apie lėktuvus rašo ir leidinys „Kommersant“, remdamasis šaltiniu karinio valdymo struktūrose.

Laikraščio duomenimis, lėktuvai atskrido vasario 21 d. Vienas iš šaltinių leidiniui tvirtino, kad lėktuvai perkelti, vykdant programą „Penktos kartos naikintuvų ginkluotųjų sistemų bandymai“.

„Interfax“, remdamasis informuotais šaltiniais, rašė, kad į Siriją atskrido du tokie naikintuvai. Vienas agentūros pašnekovas pabrėžė, kad modelis išbandomas.

Penktos kartos naikintuvai „Su-57“ Kremliaus itin reklamuoti kaip naujos ginkluotės ir technikos sistemų pavyzdžiai.

Nuo 2010-ųjų prasidėję naikintuvo bandymai užsitęsė ir tęsis dar šiemet.

Dar vasario pradžioje Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas teigė, kad perkami naikintuvai „Su-57“, jie bus išbandomi mūšiuose.

„Pirmas bandymų etapas jau atliktas, – sakė J. Borisovas. – Atliktas tik vienas skrydis. Viskas atrodo normaliai, bet, kaip patys suprantate, tai visas diapazonas bandymų. Reikia atlikti daug bandomųjų skrydžių. Įprastai tokiam testavimui reikia dvejų trejų metų.“

Ultramodernūs kariniai lėktuvai skirti įgyti pranašumo oro erdvėje ir puolimams vykdyti.

Bando įžvelgti tikslus

Penktos kartos rusų naikintuvų „Su-57“ pasirodymas Sirijoje aktyviai aptariamas Vakarų žiniasklaidoje. Gana išsamią analizę šia tema leidiniui „The Drive“ pateikė amerikiečių ekspertas ir žurnalistas Josephas Trevithickas.

Viena iš priežasčių, kodėl buvo nusiųsti naujausi naikintuvai, jis vadina neseniai įvykusį incidentą prie naftos telkinio „Conoco“, kai Sirijos valstybinę kariuomenę, palaikomą „privačios rusų kompanijos“, sumušė kurdai ir amerikiečiai.

Kita tikėtina priežastis, autoriaus nuomone, yra noras pademonstruoti potencialiems pirkėjams rusų ginklų galią.

Tiesa, autorius tik pateikia savo svarstymus. „Jei Kremlius nusiuntė „Su-57“ į Siriją, tai gali pasunkinti padėtį, nes amerikiečių pilotai kol kas neturi karinių veiksmų, dalyvaujant rusų naikintuvams, patirties, – rašo J. Trevithickas. – Neaišku, kaip šie lėktuvai atsispindi radaruose, kokios realios jų kovinės galimybės ir koks jų keliamas pavojus.“

Ekspertas pabrėžia, kad „Su-57“ – puiki galimybė JAV surinkti naujos informacijos apie naikintuvus“.

Straipsnis apie naikintuvus pasirodė britų leidinyje „The Express“. Jame rašoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė išbandyti naują ginklą kovinėmis sąlygomis.

Aktyvi diskusija užvirė ir naujienų portale „Reddit“. Tema su informacija apie naikintuvus per kelias valandas surinko daugiau nei 100 komentarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1010)