Šis sprendimas buvo priimtas Kijevui praėjusią savaitę deportavus M. Saakašvilį iš šalies.

Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Olehas Slobodianas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sprendimą uždrausti M. Saakašviliui įvažiuoti į šalį priėmė sienos ruožo, kurį eksprezidentas neteisėtai kirto rugsėjį, pasieniečių būrio vadas.

Tačiau tai neišgąsdino politiko, ryžtingai pareiškusio, jog grįš į Ukrainą gerokai anksčiau nei baigsis jam paskelbtas draudimas.

„Su manimi ar be manęs, šios valdžios galas – jau čia pat. Sugrįšiu namo į Ukrainą labai greitai, gerokai anksčiau nei po trejų metų“, – parašė M. Saakašvilis socialiniame tinkle „Facebook“.

Jis taip pat įkėlė į feisbuką iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos gautą raštą, kuriame rašoma, kad politikui uždrausta įvažiuoti į šalį iki 2021 metų vasario 13 dienos.

Vasario 12-ąją M. Saakašvilį, buvusį Ukrainos Odesos regiono gubernatorių, viename restorane Kijevo centre sulaikė kaukėti vyrai. Tą pačią dieną jis buvo deportuotas į Lenkiją, iš kur nuvyko į Nyderlandus, nes yra vedęs šios šalies pilietę.

Rugsėjį teismas pripažino M. Saakašvilį kaltu dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo, kai jis lydimas šimtų savo šalininkų sugrįžo į Ukrainą iš Lenkijos.

Sąjungininkai tapo priešais

2017 metų liepą, M. Saakašviliui viešint Jungtinėse Valstijose, prezidentas Petro Porošenka panaikino jam Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Po 2008 metais kilusio trumpo Gruzijos ir Rusijos karo Kremliaus atstumtuoju tapęs M. Saakašvilis garsiai reiškė paramą 2013–2014 metų Maidano sukilimui Kijeve, per kurį buvo nuversta Maskvos remta Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė.

P. Porošenka atsidėkojo M. Saakašviliui už jo pastangas – 2015 metais paskyrė jį strategiškai svarbaus Odesos regiono prie Juodosios jūros gubernatoriumi, bet vėliau jiedu susipyko.

M. Saakašvilis Ukrainoje įkūrė opozicinę partiją „Naujųjų jėgų judėjimas“ ir rengė mitingus, kuriuose buvo raginama nušalinti P. Porošenką, esą nekovojantį su korupcija.

Kijevas kaltina M. Saakašvilį, kad jis, neva remiamas Rusijos ir buvusių V. Janukovyčiaus sąjungininkų, Ukrainoje siekė įvykdyti perversmą. Politikas šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

M. Saakašvilio taip pat ieško Gruzija, kur 2018-ųjų sausio pradžioje Tbilisio teismas pripažino jį kaltu viršijus įgaliojimus valstybės vadovo poste ir skyrė jam trejus metus laisvės atėmimo.