„Manome, kad pavyko sustabdyti operacijų už daugiau nei 3 mlrd. dolerių“, – pareiškė H. Nauert ir pridūrė, kad sutrukdymas įvykdyti konkrečius sumanymus iš esmės yra Rusijai skirta bausmė.

„Tai prasminga, nes reiškia, kad mažiau pinigų nukeliauja į Rusijos iždą, – paaiškino politikė. – Savo iniciatyvą galime laikyti sėkmingu bandymu priversti Rusiją atsakyti už savo veiksmus.“

Vienas iš salėje buvusių žurnalistų pasiteiravo, ar JAV jau pradėjo siųsti į Ukrainą prieštankinius raketų kompleksus „Javelin“, mat, kaip jis pats išsireiškė, toks žingsnis galėtų tapti papildomu punktu prieš Rusijos valdžią nukreiptų griežtų administracijos veiksmų sąraše. Tačiau į žurnalisto klausimą H. Nauert atsakyti negalėjo.

„Turiu pasitikslinti, nesu tikra. Net jei [kompleksai] ir išsiųsti, nežinau, ar galėtume [oficialiai] tai patvirtinti“, – paaiškino H. Nauert.

Galima priminti, kad kiek anksčiau JAV valstybės departamentas pranešė, jog dėl 2017 metais galiojusios sankcijų programos buvo gerokai apribotas rusiškų ginklų pardavimas, o neįvykusios operacijos atsiėjo kelių milijardų dolerių sumomis skaičiuojamais nuostoliais.

Rusijos gynybos pramonės sektorių kuruojantis vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas sausio pabaigoje taip pat įvardijo dėl veikiančių JAV sankcijų patirtų nuostolių sumą, tačiau jis paminėjo šimtus milijardų dolerių.

Pernai, gruodžio pabaigoje, H. Nauert pati pranešė apie Vašingtono sprendimą inicijuoti kompleksų „Javelin“ siuntas į Ukrainą. Tada ji akcentavo, kad tokiu žingsniu būtų siekiama prisidėti prie Ukrainos teritorinio vientisumo ir suvereniteto apsaugos.

Susitarimo su Kijevu detalių Valstybės departamentas nepateikė, tačiau, remiantis televizijos kanalo „ABC News“ gauta informacija, ginklų paketą sudaro 210 prieštankinių raketų ir 35 leidimo įrenginiai. Bendra sandorio suma, kaip pranešama, – 47 mln. dolerių (38 mln. eurų). Minėtina, kad kompleksus „Javelin“ JAV siunčia ir į Gruziją.

Įstatymas „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (CAATSA) buvo pasirašytas JAV prezidento Donaldo Trumpo. Tai įvyko 2017 m. rugpjūčio 2 d. Jame numatytos sugriežtintos sankcijos Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos atžvilgiu. Įstatymas imtas vykdyti 2018 m. sausio 29 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (659)