„Per susitikimą jie aptarė abiem šalims svarbius klausimus“, – sakoma Kubos vyriausybės pranešime.

Demokratų senatoriaus Patricko Leahy vadovaujama delegacija į Kubą atvyko sekmadienį. JAV kongresmenai atvyko aptarti įvairių klausimų, taip pat ir būrį amerikiečių diplomatų susargdinusių akustinių atakų, kurios sukėlė jiems įvairių negalavimų, tokių kaip galvos skausmas, klausos sutrikimai ar smegenų traumos.

Dėl šios problemos pašlijo prieš beveik trejus metus atkurti JAV ir Kubos diplomatiniai santykiai. Spalį JAV pareigūnai išsiuntė iš šalies 15 Kubos diplomatų.

Kubos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Carlosas Fernandezas de Cossio, atsakingas už ryšius su JAV, pirmadienį buvo susitikęs su amerikiečių delegacija. Jis pareiškė, kad „nėra jokių įrodymų, kad prieš JAV diplomatus Kuboje buvo rengiamos atakos“, pranešė diplomato pavaduotoja Johana Tablada.

Drauge su P. Leahy į Kubą atvyko senatoriai Ronas Wydenas ir Gary Petersas bei Atstovų Rūmų nariai Kathy Castor, Jimas McGovernas ir Susan Davis.

P. Leahy buvo vienas aktyviausių politikų,agitavusių atkurti JAV santykius su Kuba. Artimos kaimynės ir ilgametės priešininkės, 2015-aisiais atkūrė diplomatinius santykius, kurie buvo nutraukti pusę amžiaus.

JAV delegacijos vizitas Kuboje baigsis trečiadienį; šią dieną planuojama surengti spaudos konferenciją.

Nuo mįslingų išpuolių, kurie vyko nuo 2016-ųjų lapkričio iki 2017-ųjų rugpjūčio, nukentėjo mažiausiai 24 diplomatai ir jo šeimos nariai, patyrę įvairių sužalojimų pradedant smegenų traumomis ir baigiant visišku klausos praradimu.

Kai kurie nukentėjusieji jau išgijo, tačiau jų patirtų sužalojimų sunkumas, mastas ir sveikimo laikotarpis nėra vienodas; be to, nežinoma, ar kam nors buvo padaryta negrįžtama žala.

JAV žiniasklaidos teigimu, Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentams Havanoje nepavyko rasti įrodymų, kad prieš amerikiečių diplomatus buvo panaudotas akustinis ar ultragarsinis ginklas.